× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μελέτη για την κρουαζιέρα στη Λέσβο...αλλά «ξέχασαν» τον ντόκο

37.500 ευρώ δίνει η Περιφέρεια για ακόμα μια...μελέτη,χωρίς καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/10/2022

Μελέτη για την κρουαζιέρα στη Λέσβο...αλλά  «ξέχασαν» τον ντόκο

Το νέο συνεργάτη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιάννη Μπρά από την εταιρία Five Senses Consulting and Development, ο οποίος θα εκπονήσει μελέτη για την επανατοποθέτηση της Λέσβου στο χάρτη της κρουαζιέρας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πάνελ της συνέντευξης ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικόλαος Νύκτας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κώστας Παπαδόπουλος.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 ενώ όπως είπε ο κ. Μπρας, διαθέτει, τη γνώση και εμπειρία με ανάλογες μελέτες σε 60 ακόμα λιμάνια.

«Είναι ευκαιρία να τον έχουμε κοντά μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να ξαναμπεί η Λέσβος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην κρουαζιέρα με οργάνωση του τουριστικού προϊόντος που έχουν να προσφέρουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Σύμβουλος κ. Μπρας τόνισε ότι η Λέσβος έχει πάρα πολλά να δώσει στην κρουαζιέρα και υπάρχουν παραδοτέα που θα βοηθήσουν να αναδομήσουμε το προϊόν του νησιού και να επανα-συστήσουμε τη Λέσβο ως προορισμό. «Θα συμμετέχουμε σε τρία γεγονότα- προώθησης της κρουαζιέρας και θα υπάρξουν συσκέψεις που θα μας επιτρέψουν να καθορίσουμε το τι θα προβάλουμε ως τουριστικό προϊόν κρουαζιέρας του νησιού».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιάς δήλωσε την ικανοποίησή του που ο κ. Μπρας θα καταθέσει «την εξειδικευμένη γνώση του σε μία πρόταση ζωτικής σημασίας. Το ζητούμενο είναι να μπει το νησί στην αγορά της κρουαζιέρας και να δούμε το αποτύπωμα στην οικονομία του νησιού» υπογράμμισε.

Απαντώντας ο κ.Μουτζούρης σε ερώτηση του "Ν" για το πόσο θα στοιχίσει στην Περιφέρεια η μελέτη του κ.Μπρά ανέφερε ότι το κόστος είναι 37.500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι το μοναδικό πρόβλημα της Λέσβου η οποία είναι εκτός του χάρτη της κρουαζιέρας δεν είναι η ύπαρξη σχετικής μελέτης, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προχωρήσει.

Σε ερώτηση του «Ν» προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τη δημιουργία ντόκου στο λιμάνι της Μυτιλήνης ώστε να δένουν με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια σε αυτόν και να μην απαιτείται η χρήση λάντζας, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ότι «σε πολλά νησιωτικά λιμάνια δεν υπάρχει ντόκος, όπως στη Σαντορίνη για παράδειγμα ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Στην περίπτωση της Μυτιλήνης όμως, πολύ συχνά όταν φυσούν στην περιοχή μας άνεμοι, ακόμη και μικρής ή μέτριας έντασης τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν καν να προσεγγίζουν το λιμάνι θεωρώντας ότι δεν είναι ασφαλές να βγάλουν τους επιβάτες τους με λάντζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του κρουαζιεροπλοίου Riviera το οποίο τον Ιούλιο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Μυτιλήνης, λόγω των ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, ένας από τους λίγους γνώστες της κρουαζιέρας στη Λέσβο, έχει εκφράσει ήδη από το 2019 την αναγκαιότητα ύπαρξης ντόκου πλαγιοδέτησης τον κρουαζιερόπλοιων στον λιμενοβραχίωνα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εισακουστεί.

Συγκεκριμένα ο κ.Πίκουλος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Ν» στις 15/11/2019 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επειδή οι ηλικίες των επιβατών είναι μεγάλες συνήθως, οι εταιρείες θέλουν τα πλοία τους να μπορούν να δένουν σε έναν ντόκο, ώστε να αποβιβάσουν με ασφάλεια τον κόσμο, μαζικά. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και με 5-6 μποφόρ, οι λάντζες έχουν θέμα και για πολλούς επιβάτες δεν είναι ελκυστικό να βγουν από το πλοίο με τέτοιο καιρό. Αν υπήρχε ένας ντόκος για να μπορεί να πλαγιοδετήσει με ασφάλεια ένα πλοίο 250 – 300 μέτρων, θα βοηθούσε ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος της κρουαζιέρας στο νησί μας».

Ίσως λοιπόν παράλληλα με τη μελέτη για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο νησί μας θα έπρεπε να προχωρήσει και η μελέτη για τη δημιουργία ντόκου ώστε να δένουν με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια που φιλοδοξούμε να φέρουμε στη Λέσβο. Δήμος, Περιφέρεια Βορείου και Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει επιτέλους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να λυθεί μια χρόνια εκκρεμότητα για τον τόπο μας και τον τουρισμό μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου