× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ολοκληρωμένη παρέμβαση έχει ανάγκη η Βρίσα»

Επίσκεψη κλιμακίου της Συμπαράταξης Πολιτών στη Βρίσα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2022

«Ολοκληρωμένη παρέμβαση έχει ανάγκη η Βρίσα»
' χρόνος ανάγνωσης

Την Βρίσα επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών και συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής την κατάσταση του χωριού πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12 Ιουνίοου του 2017 και τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την παράταξη, μετά την επίσκεψη τονίζονται οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας που καλούνται να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις. Παράλληλα τονίζεται πως από τον σεισμό που κατέστρεψε το χωριό έχουν σημειωθεί 112 θάνατοι και 5 πέντε γεννήσεις.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πληγείσα περιοχή των Βατερών, για δεύτερη φορά μετά την πυρκαγιά, επισκέφθηκε η Περιφερειακή Παράταξη ΣΥΜΠΑΡΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η δημόσια παρέμβαση του πρόεδρου της Βρίσας Απόστολου Αποστολή με την οποία περιέγραψε  την  πολύ κακή δημογραφική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η κοινότητα του. Πέντε χρόνια από το σεισμό και με τη πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά να επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των ελάχιστων κατοίκων και των ακόμα λιγότερων νέων του χωριού, η Βρίσα να κινδυνεύει να σβήσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε:

-        Να γίνουν από την Περιφέρεια, άμεσα τα έργα καθαρισμού χειμάρρων της περιοχής, των ρευμάτων Λαγκάδας και Ρογκάδας καθώς και άμεσες παρεμβάσεις τοπικά με αντιπλημμυρικά έργα εκεί που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης του εδάφους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-        Να αναπληρωθεί από τη Κυβέρνηση τόσο το πάγιο κεφάλαιο όσο το εισόδημα που έχασαν και θα χάσουν για τα επόμενα χρόνια όλοι οι αγρότες

-        Να υπάρξουν από τη Περιφέρεια και τον Δήμο διαρθρωτικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο σύνολο της ΔΕ Πολιχνίτου ώστε να ανακοπεί η ταχύτατη συρρίκνωση της οικονομίας και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.

Στην αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης είχε αναφερθεί ο Γιάννης Σπιλάνης  και την πρώτη φορά που επισκέφθηκε με την Παράταξή του την περιοχή, πριν από έξι μήνες, όπου  οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας σε Πολιχνίτο, Βρίσα, Βατερά και Σταυρό είχαν περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον της περιοχής. Η πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου κινδυνεύει να επιταχύνει τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, να εντείνει το δημογραφικό πρόβλημα και να καταστρέψει την κοινωνική συνοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφερειακή Αρχή αντί να αντιμετωπίζει τα αναπτυξιακά προβλήματα και τις φυσικές καταστροφές με ουσιαστικές παρεμβάσεις και σχέδιο, τα αντιμετωπίζει κατά τη συνήθεια της με όρους επικοινωνιακούς κι το γεγονός αυτό μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μουτζούρης που ήταν απών εδώ και μια τριετία από το πρόβλημα της Βρίσας, λόγω αναρμοδιότητας όπως υποστηρίζει, παρουσιάστηκε ξαφνικά, αν και αναρμόδιος, στο μέτωπο της φωτιάς και οργάνωσε συσκέψεις στη περιοχή. Στην τελευταία εμφάνισή του με τον Σταύρο Μπένο, στην οποία  δεν κλήθηκε ούτε καν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, που έγινε  για να μοιράσει υποσχέσεις, ανακοίνωσε την χορήγηση 700.000€ για άμεσες παρεμβάσεις. Η αργοπορία  όμως της ανακοίνωσης που έγινε για να ώστε να συμπέσει με επίσκεψη Μπένου είχε ως αποτέλεσμα η έγκριση του ποσού αυτού να έρθει για έγκριση μόλις πριν λίγες μέρες στην  Οικονομική Επιτροπή και να χαθεί έτσι πολύτιμος χρόνος για την υλοποίησή της  με τον κίνδυνο αν έχουμε πρώιμες βροχοπτώσεις με  πλημμύρες,  η περιοχή να ζήσει και τρίτη καταστροφή!

Σε ότι αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που εισηγήθηκε ο κ.Μπένος, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο μιας και στη πρόσφατη διαβούλευση στη Μυτιλήνη που αφορούσε το ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης Λέσβου (ΤΑΠΤΟΚ) στη νέα προγραμματική περίοδο, δεν υπήρξε  σχετική  παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής για την ΔΕ Πολιχνίτου ούτε και ως αναφορά. Έτσι διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι σε θέση να καταθέσει το οποιοδήποτε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο των νησιών.

Ως προς τους αγρότες, όπως οι ίδιοι μας τόνισαν,  δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή ενέργεια ούτε για τα θέματα της αποζημίωσης στο φυτικό ή ζωικό τους κεφάλαιο, ούτε για την απώλεια εισοδήματος που θα υπάρξει για τουλάχιστον μια 7ετία, όσο θα κάνουν τα δέντρα που θα φυτευτούν για να ξανακαρπίσουν.  Επίσης δεν είναι γνωστά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις  με τις οποίες θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των καμένων κτημάτων. Για τα θέματα αυτά συμφωνήθηκε ότι αντιπροσωπεία των κατοίκων και της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ θα επισκεφθούν τη Περιφερειακή Αρχή και θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αντιπροσωπεία της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελούσαν εκτός από τον επικεφαλής Γιάννη Σπιλάνη, η Περιφερειακή Σύμβουλος  Μαρία Νικολάρα, τα μέλη της παράταξης  Στρατής Νικολάου, Βασίλης Τεντόμας, και Ηρακλής Πιτσιλαδής μαζί με τις δημοτικές συμβούλους Χρυσούλα Ζωγράφου( Δ.Λέσβου) και Μαρία Ζερβού(Μυτιλήνης).



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης