× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξερολιθιά και φύτευση στο «ηφαιστειακό» βιωματικό εργαστήρι

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις στον αμπελών από την ΚοινΣΕΠ της Ανεμώτιας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2022

Ξερολιθιά και φύτευση στο «ηφαιστειακό» βιωματικό εργαστήρι
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Περισσότερα από 50 άτομα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Χίο, Ιωάννινα, Λέσβο), συμμετείχαν στο εργαστήρι μπολιάσματος αμπελώνα που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ήταν το 3ο βιωματικό εργαστήριο, μετά από αυτά της ξερολιθιάς και της φύτευσης, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι συμμετοχικές – εκπαιδευτικές δράσεις στο νέο, πειραματικό αμπελώνα στην καλντέρα του ηφαιστείου.

Το διήμερο εργαστήριο περιελάμβανε πρακτική εργασία στο μπόλιασμα υποκειμένων αμπέλου στο πεδίο και διαδραστικές διαλέξεις στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας, σχετικές με τη σημασία και τη διαδικασία του εμβολιασμού, τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών της αμπέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλήματα από αμπέλια της ευρύτερης περιοχής, διαφορετικών γηγενών ποικιλιών, είχαν ήδη επιλεγεί και ελεγχθεί υγιεινολογικά. Με αυτά, τα ντόπια και από χρόνια προσαρμοσμένα στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες κλήματα, εμβολιάστηκαν τα ειδικά επιλεγμένα για να είναι ανθεκτικά στην φυλλοξήρα υποκείμενα. Αυτά που είχαν φυτευτεί τον περασμένο Απρίλη. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν αυτή του «ημιμαγιόρκειου ενοφθαλμισμού». Οι Qemal και Luftim Hoxha, εμβολιαστές με μεγάλη εμπειρία από τη Νεμέα, φρόντισαν για τη συλλογή και προετοιμασία των εμβολίων, τον εμβολιασμό των υποκειμένων και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ενδιαφέρον κυρίως των ερασιτεχνών αμπελουργών ήταν έντονο. Οι ερωτήσεις, οι απορίες και οι διευκρινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, ενώ τα ειδικά σουγιαδάκια άλλαζαν συνεχώς χέρια, με τους παρευρισκόμενους να δοκιμάζουν στην πράξη τη συγκεκριμένη τεχνική είτε για την αφαίρεση οφθαλμών από τις εμβολιοφόρες κληματίδες, είτε για τη δημιουργία εγκοπών στο υποκείμενο, οι οποίες προορίζονταν για την εφαρμογή των εμβολίων. Σημαντικές παράμετροι το δέσιμο και το παράχωμα του σημείου, ώστε να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι την άνοιξη, οπότε και θα ελεγχθεί η επιτυχία του εμβολιασμού.

Το διήμερο έκλεισε στο ανακαινισμένο οινοποιείο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., όπου μέσα από έναν ομαδικό συνεργατικό, θεατρικό αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν κινησιολογικά και λεκτικά τις εντυπώσεις τους από το βιωματικό εργαστήριο. Το μπόλιασμα κλημάτων και ανθρώπων «βράχηκε» με κρασί και τσίπουρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., «τράφηκε» με καλομαγειρεμένα και καλοψημένα εδέσματα και συνοδεύτηκε μουσικά από τους ήχους της ορχήστρας του Μάνου Σιμιτσή. Κάθε κακό ξορκίστηκε με πολύ χορό και τραγούδι.

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «ΔΡΥΣ», τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεωρητικές εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνο – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Άρη Γεράκη, Γεωπόνο – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Ιονίου Πανεπιστημίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. https://ifestio-anemotias.com.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 19:30, μπροστά από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης παραδόθηκε στα παιδιά και στους κατοίκους του χωριού
Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες
ΧΩΡΙΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι

Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης και Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι

Ιερά Λειτουργία, περιφορά της εικόνας, έφιπποι συμμετέχοντες και παραδοσιακό γλέντι την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι
ΓΕΥΣΗ

Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση του Taste Lesvos με επίκεντρο τη γαστρονομική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου
Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης

Η παράταξη «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» κάνει λόγο για ανεπάρκεια στη διαχείριση της ύδρευσης και θέτει σειρά ερωτημάτων για τη βλάβη στη Σουράδα
Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρασαν όλοι μαγικές στιγμές με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο Μυτιλήνης

Ο κόσμος συγχρονίστηκε στον παλμό της μουσικής του και τραγούδησε μαζί του
Πέρασαν όλοι μαγικές στιγμές με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο