× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Την βαρυχεινωνιά στην Υγεία δεν θα τη δεχτούμε»

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωση Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2022

«Την βαρυχεινωνιά στην Υγεία δεν θα τη δεχτούμε»

Με ανακοίνωση της η Κομματική Οργάνωση Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τον λαό
«να μη δείξει καμιά ανοχή στην ‘’βαρυχειμωνιά’’ που προετοιμάζουν και στην υγεία για χάρη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο σύστημα υγείας. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία, όπου στο επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι υγειονομικοί να δείξουν την δύναμη τους και με την συμμετοχή τους στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ 20 Οκτωβρίου και στην μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει τον λαό για έναν δύσκολο χειμώνα. Κυβερνητικές δηλώσεις του τύπου όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει είναι χαρακτηριστικές για το τί ετοιμάζουν για την συντριπτική πλειονότητα του λαού. Θυσιάζονται βασικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη στέγαση, στην πλήρη απασχόληση κ.τ.λ. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία. Με δεκάδες θανάτους και νοσηλείες λόγω covid την εβδομάδα.

Ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της υγείας και ένα ακόμα εμπόδιο στο λαό να έχει επαρκείς υπηρεσίες υγείας χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη, είναι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Συγκεκριμένα, τον γιατρό τον διαλέγει ο ίδιος ο ασθενής με δική του έρευνα και ψάξιμο. Έχουμε εδώ εκτός των άλλων ακόμα μία προσπάθεια εμπέδωσης πως η υγεία πρέπει κατά τη κυβέρνηση να είναι ‘’ατομική ευθύνη’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι καθαρό ότι ο θεσμός αυτός, θα αξιοποιηθεί όχι για την αναγκαία αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , αλλά ως «κόφτης» για την πρόσβαση του λαού σε όλες τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις. Για να προχωρήσει πιο γρήγορα το μέτρο η κυβέρνηση επιστράτευσε και εκβιασμούς με πρόστιμα, όπως αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις για όποιους δεν γραφτούν στην πλατφόρμα.

Όμως από τις πρώτες μέρες εφαρμογής, όλα αυτά τα σχέδια σκοντάφτουν στις μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας που έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, αναγκάζοντας τον λαό ακόμα και να ψάχνει προσωπικό γιατρό σε απομακρυσμένες περιοχές, γιγαντώνοντας έτσι την ταλαιπωρία του.
Βέβαια το σχέδιο αυτό δεν είναι καινούριο.

Είναι μετεξέλιξη του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οικογενειακό γιατρό που δεν εφαρμόστηκε τελικά και είχε παρόμοια φιλοσοφία και στόχευση. Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στις έμμεσες και άμεσες πληρωμές, η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με παράλληλη μείωση της από το κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κερδίζουν από αυτό οι κλινικάρχες, τα ιδιωτικά διαγνωστικά και οι άλλοι επιχειρηματίες της Υγείας που θα δουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. Το παραπάνω επιταχύνεται με την δημόσια Υγεία να αξιοποιείται ως πεδίο επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Μέσα από ένα βασικό πακέτο - ξεροκόμματο στοιχειωδών παροχών Υγείας (π.χ. συνταγογράφηση και υποτυπώδεις εξετάσεις) για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων κάθε χρόνο, το κράτος ξεκόβει κάθε συζήτηση για ουσιαστική αναβάθμιση της Υγείας, με χρηματοδότηση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση αντί για μόνιμες προσλήψεις, προβλέπει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, μετακινήσεις παντός είδους προσωπικού από μονάδα σε μονάδα, υποχρεωτικές υπερωρίες για την κάλυψη των κενών, ετοιμάζει μέχρι και νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την πρόσληψη γιατρών με μερική απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με άλλα λόγια συνεχίζει παραπέρα την επικίνδυνη πολιτική που μέχρι τώρα είχε δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και την ζωή του λαού, ανοίγοντας παραπέρα τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στο νησί, όπου συνεχίζεται η υποστελέχωση των τμημάτων του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, όπως έδειξαν οι ελάχιστες θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν για το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Οι θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύχθηκαν επίσης, δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες σε προσωπικό των τελευταίων χρόνων, ούτε τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Για μεγάλο κομμάτι του νησιού δεν υπάρχει ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όπου λειτουργεί έχει μεγάλα κενά και ελλείψεις, με λιγότερους γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό απ’ ότι παλιότερα, εξαιτίας και της υποχρηματοδότησης που καλά κρατεί.

Με αποτέλεσμα άνθρωποί με σοβαρότατα προβλήματα υγείας να αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα των μεγάλων αστικών κέντρων ακόμα και για απλές εξετάσεις. Ο εμπαιγμός του υπουργού Πλεύρη προς τους συμβασιούχους και επικουρικούς συνεχίζεται αμείωτος καθώς παραποιεί δεδομένα και νούμερα για να τους έχει σε αναμονή. Τα σχολεία και οι σχολές ανοίγουν χωρίς των ελαχίστων μέτρων προστασίας από την COVID 19. Χώροι εργασίας χωρίς τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει όλα τα χρόνια τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και που υπερασπίζεται αταλάντευτα την υγεία του λαού.

Η ΚΟΒ Υγείας καλεί το λαό του νησιού να δώσει μάχη μαζί με τους υγειονομικούς, συσπειρωμένος στα σωματεία του και στους άλλους μαζικούς φορείς για το δικαίωμά του στην υγεία. Να διεκδικήσει εδώ και τώρα :

• Άμεση αναβάθμιση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας του νησιού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Άρση των αναστολών εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών
• Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλούμε το λαό να μη δείξει καμιά ανοχή στην ‘’βαρυχειμωνιά’’ που προετοιμάζουν και στην υγεία για χάρη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο σύστημα υγείας. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία, όπου στο επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι υγειονομικοί να δείξουν την δύναμη τους και με την συμμετοχή τους στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ 20 Οκτωβρίου και στην μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι