× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να ξεκινήσουν άμεσα τα σχολικά γεύματα»

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2022

«Να ξεκινήσουν άμεσα τα σχολικά γεύματα»

Τις καθυστερήσεις στη διανομή των σχολικών γευμάτων στα σχολεία και τη μη επέκταση τους σε περισσότερες σχολικές μονάδες, ενώ ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με νέα βάρη για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, κατήγγειλε η Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε την ανησυχία και την αγωνία των οικογενειών, καθώς σε πολλά σχολεία δεν έχουν σταλεί ακόμα τα σχετικά έντυπα, ενώ τόσο πέρυσι, όσο και τα προηγούμενα χρόνια σε κάποιες περιοχές, (όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, κ.α.) υπήρξε όχι μόνο καθυστέρηση αλλά και αιφνιδιαστική διακοπή της διανομής τους στα μέσα της σχολικής χρονιάς, λόγω λήξης των σχετικών συμβάσεων με τους προμηθευτές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΚΚΕ, τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένα στήριγμα για αρκετές εργατικές - λαϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών, την περίοδο μάλιστα που λόγω της ξέφρενης ανόδου των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής και όχι μόνο, εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως και της σωστής διατροφής. 

«Επιβάλλεται η άμεση επανεκκίνηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και η διεύρυνσή του στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, όλων των βαθμίδων, όπως σημείωσε». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρνούμενη ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διανομή των γευμάτων και ισχυριζόμενη ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα ξεκινήσει τόσο νωρίς (!) η διαδικασία. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε τη διαδικασία που προβλέπεται και αφορά τη σύμφωνη γνώμη των οικογενειών και τον καθορισμό των σχολικών επιτροπών παραλαβής των γευμάτων, διαδικασίες που όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν πριν ανοίξουν τα σχολεία. Επανέλαβε ότι τελικά τα γεύματα θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στην πρόταση του ΚΚΕ για διανομή γευμάτων στους μαθητές όλων των βαθμίδων, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των εργατικών οικογενειών, υπεραμύνθηκε των κριτηρίων, με βάση τα οποία επιλέγονται τα σχολεία όπου γίνεται η διανομή και ουσιαστικά, κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της φτώχειας, στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα διαστρέβλωσε τη θέση του ΚΚΕ αναφέροντας πως ζητά την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων επιλογής των σχολείων για τα γεύματα».

Κριτήριο για το «νωρίς ή αργά» δεν είναι η σύγκριση με τις άλλες χρονιές, αλλά η ανάγκη στήριξης των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν κάτω από την δυσβάσταχτη αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και το τσάκισμα των εισοδημάτων τους, επισήμανε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα. Υπογράμμισε την αρνητική εμπειρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες παλαιότερων ετών, σημειώνοντας ότι οφείλονται στο γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες γίνονται από ιδιώτες, γεγονός που γεννά και εύλογα ερωτήματα για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει την χρηματοδότηση στα σχολεία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα στα σχολεία όλων των βαθμίδων. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου