× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά

Προβλήματα από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/9/2022

SOS από το Δίκτυο Κοινοτήτων για τα χωριά
' χρόνος ανάγνωσης

SOS εκπέμπει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου που πραγματοποίησε την 21η Σεπτεμβρίου Συνέλευση με μαζική συμμετοχή Προέδρων και Συμβούλων Κοινοτήτων, διαπιστώνοντας ότι οξύνονται τα προβλήματα διαβίωσης και παραμονής στα χωριά, γεγονός που έχει κοινωνικές και εθνικέςδιαστάσεις. Προβλήματα, που σχετίζονται με σειρά θεμάτων: από τα σχολεία έως τις πυρκαγιές, το κτηματολόγιο, τα ΚΕΠ και τα γηροκομεία!

Η ανακοίνωση του Δικτύου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με την κατάργηση δε των Αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019,  καθώς και προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), πλήττονται πολλές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν στις Κοινότητες.

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Βατερών, Βρίσας και Σταυρού, έδειξε την ανεπάρκεια των προληπτικών αντιπυρικών μέτρων. Είναι δε απόλυτα αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, ώστε να μην διαιωνιστούν νέα προβλήματα μετά από αυτά του σεισμού του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες κλιμακούμενης ακρίβειας και συνεχών αυξήσεων,  που δυστυχώς καθημερινά υπερχρεώνουν  τους κατοίκους των Χωριών μας και δυσκολεύουν την επιβίωσή τους, επιβάλλονται απανωτά απαράδεκτα μέτρα, που διεκδικούμε να αντιστραφούν.

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά με ανεπαρκέστατες πιστώσεις για τη θέρμανση και τη λειτουργία των Σχολείων, ενώ  και αυτές οι θέσεις τρίωρης απασχόλησης των σχολικών  καθαριστριών, είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες σε συνθήκες πανδημίας!

Στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα των Κοινοτήτων, επαναλαμβάνουμε τα περσινά έγγραφα χωρίς (ή με ελάχιστες ) αλλαγές, για ανάγκες μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων έργων. Λείπουν από αρκετές Κοινότητες, επαρκή συνεργεία Καθαριότητας και έργων Αυτεπιστασίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Συγχωριανών μας..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν στηρίζονται οι  Αγρότες να αντιμετωπίσουν έκτακτες  ζημιές και επιπτώσεις από θεομηνίες, όπως οι άφαντες αποζημιώσεις των 30 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία, που υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καταργήθηκαν οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ και στέλνονται ηλικιωμένοι άνθρωποι  (  που επιβιώνουν με μεροδούλι-μεροφάι ), να στήνονται ουρά στον ΕΦΚΑ, ή να πληρώνουν λογιστές και δικηγόρους. 

Καταργούνται Ταχυδρομικά Γραφεία  και με συμβασιούχους ή συμβασιούχους έργου, στέλνουν σε Χωριά αλληλογραφία μία φορά τη βδομάδα !!!  Τα επείγοντα  έρχονται κατόπιν εορτής, χάνονται προθεσμίες με οικονομικό κόστος,  οι δε ειδήσεις των καθημερινών εφημερίδων…χάνουν την επικαιρότητά τους ! Η επικοινωνία ηλικιωμένων ανθρώπων με δικούς τους ανθρώπους ή υπηρεσίες  χάνεται, διευρύνοντας το αίσθημα απομόνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το σκανδαλώδες Κτηματολόγιο, που αρνούνται να συντάξουν σωστά, απειλούν με δήμευση μικρές ιδιοκτησίες χιλιάδων Συγχωριανών μας, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης Γέρας και Ευεργέτουλα. Οι πληρωμένες από δικαιούχους διορθώσεις, δεν έχουν γίνει δεκτές και η υπόσχεση για περίοδο παραλαβής επαναδιορθώσεων, εκκρεμεί από το Μάιο !

Υποβαθμίζονται σε εποχή πανδημίας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά  Ιατρεία , με τις κενές θέσεις να υπερτερούν  αυτές των υπηρετούντων.

Για πολλά  Χωριά  τα  ασθενοφόρα βρίσκονται σε απόσταση… απώλειας ζωών.

Μειώνονται τα Τμήματα και οι Σταθμοί Αστυνομίας, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση της παραβατικότητας και την αύξηση αισθήματος ανασφάλειας των Κατοίκων των Χωριών μας.

Από την  ίδρυση των ΚΕΠ των 13 Δήμων της Λέσβου που έλυσαν πολλά προβλήματα εξυπηρέτησης τον Συνδημοτών μας, δυστυχώς βαθμιαία μειώνονται οι υπηρετούντες σε αυτά υπάλληλοι, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους που περιορίζει την ικανοποίηση αιτημάτων των Συγχωριανών μας.

Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται πολλά  κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. 

Παρά τις υποσχέσεις για καταβολή από τις Δημοτικές Αρχές,  Πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες έως και έξη φορές το χρόνο, ώστε να  αντιμετωπίζονται κάποιες από τη  σωρεία των  καθημερινών αναγκών, ελάχιστες καταβάλλονται.

Και αντί όλων αυτών, βλέπουμε να διατίθενται αστρονομικά ποσά για την κατασκευή μιας φυλακής πολλών χιλιάδων ανθρώπων  μέσα στο κεντρικό δάσος του Νησιού μας, σαν κεντρική δομή ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου, σε πλήρη αντίθεση με τις διαμαρτυρίες φορέων του Νησιού μας και των όμορων Κοινοτήτων.

Η Ερήμωση της Υπαίθρου, που προωθούν  μεγάλα συμφέροντα εγχώρια και υπερεθνικά,  είναι σε πολλά  επίπεδα  καταστροφική για τη Χώρα  και το Λαό μας.  Η Συνεχής υποβάθμιση και τα απανωτά πλήγματα, πρέπει να ακυρωθούν πριν είναι πολύ αργά. Η καθήλωση του Νησιού μας σαν τόπου φύλαξης  χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων, για να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όσοι δε την προωθούν ή την σιγοντάρουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε  Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Δήμαρχοι, ζητούμε να στηρίξετε ουσιαστικά την ύπαιθρο  για να αντιστραφούν οι δυσμενείς  συνθήκες διαβίωσης, ώστε  να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που σαν παραμεθόρια περιοχή έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

25 αθλητές, 20 μετάλλια και πολύτιμες εμπειρίες στο κλειστό στάδιο Άνω Λιοσίων
Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
ΧΩΡΙΑ

Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της

Η Γεωργία Πιτσιλάδη, μιλά για το θάνατο του γιου της εξαιτίας της γραφειοκρατίας, Παναγιώτη Bασιλέλη και συγκλονίζει
Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της