× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μας κάνετε να μη λυγίζουμε...»

Η Μαρία Κομνηνάκα στη συζήτηση για τη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2022

«Μας κάνετε να μη λυγίζουμε...»

Με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών» πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Νέων Γυναικών μια διαφορετική συνέντευξη για αυτό το φλέγον ζήτημα με την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαριάνθη Λάζου, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, ενώ συμμετείχε και η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας που δολοφονήθηκε στην Κάτω Κηφισιά.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος νέων και ιδιαίτερα νέων γυναικών ενώ παρευρέθηκε η Μάγδα Φύσσα, η οποία με λίγα λόγια εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ολόπλευρη στήριξη των οικογενειών των γυναικών που έχουν χάσει τη ζωή τους δολοφονημένες, σκιαγράφησε η βουλευτής του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα. Ο «διάλογος» γύρω από την πολύμορφη βία σε βάρος των γυναικών, που φτάνει μέχρι τη δολοφονία, τις αιτίες του φαινομένου και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί, ξεδιπλώθηκε σε μια περίοδο που οι αποτρόπαιες δολοφονίες γυναικών έχουν προκαλέσει εύλογη αγανάκτηση και προβληματισμό σε μεγάλο μέρος της νεολαίας.

«Μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο. Οι δράστες-τέρατα δεν διαμορφώθηκαν σε κοινωνικό κενό, διαμορφώθηκαν σε μια κοινωνία εκμεταλλευτική και ανταγωνιστική που αναπαράγει αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, στη συντροφική σχέση», σημείωσε η Μαρία Κομνηνάκα. Όπως εξήγησε, οι αντιλήψεις αυτές οδηγούν στην υποτίμηση της προσωπικότητας της γυναίκας, ακόμα και στην απαξίωση της ίδιας της της ζωής.

«Με τον πιο σκληρό τρόπο επιβεβαιώνεται, μετά από κάθε νέο έγκλημα που σημαδεύεται με το όνομα ενός ακόμα κοριτσιού, σε μια διαφορετική περιοχή της χώρας, η απουσία οποιαδήποτε κρατικής στήριξης», υπογράμμισε. Όπως σχολίασε, σήμερα δεν υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, όπως ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, συμβουλευτικών κέντρων, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αντίστοιχα, δραματικά είναι τα κενά και οι ελλείψεις στο επίπεδο της πρόληψης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή μόνο το πρώτο 6μηνο του 2022 ο αριθμός των δικογραφιών που σχηματίστηκαν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνά τις 5.000, το περιβόητο «δίχτυ προστασίας» εξαντλείται σε ελάχιστους συμβουλευτικούς σταθμούς και ξενώνες, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η Μαρία Κομνηνάκα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των δραστών εγκλημάτων βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών. Στην κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν αλλαγές και στο επίπεδο του Ποινικού Κώδικα, ώστε η διάσταση του φύλου του θύματος και η σχέση του δράστη με αυτό να λαμβάνονται υπόψη για την αυστηρότερη αντιμετώπιση σε κάθε έγκλημα βίας και γενικά κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος γυναικών. Αντίστοιχα, επισήμανε την ανάγκη για αλλαγές στον ισχύοντα νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, ώστε να τιμωρούνται αυστηρότερα μορφές ενδοικογενειακής βίας, που κατά κανόνα προηγούνται χρονικά της διάπραξης μιας δολοφονίας. Παράλληλα, σχολίασε πως οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν είναι από μόνες τους ικανές για να αποτρέψουν τους δράστες, ούτε να εξασφαλίσουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών.

Από το βήμα της εκδήλωσης, αναδείχθηκε ανάγλυφα η έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής ευθύνης και πρωτοβουλίας όσον αφορά τη στήριξη των οικογενειών που υφίστανται το βαρύ πλήγμα της απώλειας ενός δικού τους ανθρώπου. Στο φόντο αυτό, η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινωνική, οικονομική, νομική, επιστημονική υποστήριξη των οικογενειών, στην ανάγκη για υποστηρικτικές δομές για τα παιδιά που μένουν πίσω, οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τους, νομική υποστήριξη στους μακροχρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες που είναι αναγκασμένες οι οικογένειες αυτές να δίνουν. «Το κράτος οφείλει να στηρίξει τις οικογένειες», τόνισε και πρόσθεσε πως τα αιτήματα αυτά μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

η δική τους συμβολή στο να φωτιστούν πλευρές του ζητήματος είχαν οι μητέρες δολοφονημένων γυναικών, είτε συμμετέχοντας διά ζώσης, είτε με μηνύματα που έστειλαν ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση της ΚΝΕ. Μετέφεραν την πικρή τους πείρα από την ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής στήριξης στον αγώνα που δίνουν να σταθούν στα πόδια τους αλλά και την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που δείχνουν στον αγώνα αυτό με τον οποίο παλεύουν για μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Η Ρ. Φωτιάδη με εμφανή την συγκίνηση, αλλά και το αίσθημα αγανάκτησης αναφέρθηκε στον απροσδόκητο χαμό της κόρης της η οποία λάτρευε τη ζωή, έκανε όνειρα, ήθελε να μεγαλώσει την οικογένειά της. Τόνισε ότι το κράτος σε καμία περίπτωση δεν στέκεται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. «Την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη την πληρώνουμε μόνοι, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη», σημείωσε και συνέχισε: «Ακόμη και για τα παιδιά που μένουν ορφανά δεν δίνεται κάποιο βοήθημα». Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά πως «είμαστε και δαρμένοι και γδαρμένοι», οι οικογένειες επιβαρύνονται και το κόστος των μακρόχρονων δικαστηρίων. «Παρότι έχουμε δώσει τα αιτήματα η πολιτεία ούτε που ασχολήθηκε», πρόσθεσε.

«Είμαστε ξεγραμμένοι, αλλά θα φέρουμε τον κόσμο τούμπα να αλλάξουν τα πράγματα, το οφείλουμε στα παιδιά μας», τόνισε.

Με μήνυμά της απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους η Κατερίνα Κώτη, μητέρα της αδικοχαμένης Ντόρας Ζαχαριά, η οποία δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2021 στη Ρόδο. Αναφέρθηκε σε αυτό το τραγικό γεγονός που έσβησε το φως που εξέπεμπε αυτό το κορίτσι γεμάτο δυναμισμό και ευαισθησίες.

«Δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Πώς είναι δυνατόν να έχει συμβεί αυτό; Τι φταίει; Πώς κατάντησε έτσι η κοινωνία μας; ...Δεν θέλουμε άλλες οικογένειες να βρεθούν στη θέση μας. Καταδικάζονται παιδιά, γονείς, αδέρφια, γιαγιάδες σε ατέλειωτο πόνο... και δυστυχώς παλεύουν να αντεπεξέλθουν μόνοι», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα στο μήνυμά της. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που κάνουν όλες οι οικογένειες για να αλλάξει κάτι, να στείλουν το μήνυμά τους, «κάνουμε τον πόνο μας δράση και ζητάμε τη στήριξη και συμπαράστασή σας».

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης έδωσε με το δικό της μήνυμα η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της δολοφονημένης Ερατούς στη Μυτιλήνη το 2019.

Σημείωσε ακόμη πως «είναι συγκινητικό που υπάρχουν νέοι με όραμα ...ξέρω πως θα αγωνιστείτε μαζί με εμάς, για ριζικές αλλαγές, εγώ σαν μάνα δολοφονημένου κοριτσιού βιώνω από πρώτο χέρι την απαξίωση του κράτους... Έχοντας στο πλευρό μας όλα εσάς, τα νέα παιδιά, δυναμώνουμε περισσότερο. Εσείς μας κάνετε να μη λυγίζουμε. Εσείς και τα αδικοχαμένα παιδιά μας, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός ιερέας Κομνηνός Βράνης

«Έσβησε» στη διάρκεια χειρουργείου ανοιχτής καρδιάς, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους γεωτεχνικούς

Υλοποιείται από το ΓΕΩΤΕΕ και δίνει επίδομα 2.075 ευρώ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!»

Κάλεσμα του συλλόγου φοιτητών Ωκεανογραφία για συμμετοχή στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στη πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κοπή πίτας στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή δημοτών και φορέων την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Λυκείων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Λέσβο για εργαστήριο η WWF Ελλάς

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στον χώρο OpenSpace στη Μυτιλήνη δράση για την ενεργοποίηση των πολιτών στα θέματα περιβάλλοντος
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Δεν ήθελε ο Βέρρος να συζητηθεί η Βάστρια»

Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιάννη Συκά για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεοφιλόπουλος συντονιστής, Διοικητής Βορείου Αιγαίου ο Κυπριωτέλλης

Ολοκληρώθηκαν οι τακτικές κρίσεις στη Διοίκηση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ζημιά η στάση Βέρρου, στην υπόθεση της παραλίας Ερεσού»

Καταγγέλει το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Υπηρεσία Δόμησης, για άλλη μια φορά ο Περιβάλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοβουλία Ερεσού», για την υπόθεση στο Αφεντέλι
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κομνηνάκα: «Εγκληματική η πολιτική της ΕΕ σε βάρος των ξεριζωμένων»

Δήλωση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ για το ναυάγιο με νεκρούς στη Θερμή
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μπουρνούς: «Να μην συνηθίσουμε την τραγωδία»

Δήλωση του βουλευτή Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στη Θερμή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το αποκριάτικο πρόγραμμα της Αγιάσου

Άφθονη σάτιρα, πατινάδα, πάρτι και χοροί στο καρναβάλι
ΧΩΡΙΑ

Χιόνισε στην Αγιάσο και τα ορεινά του Πλωμαρίου

Πρωινές νιφάδες χιονιού άσπρισαν τους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Μυτιλήνης. Έκλεισαν τα σχολεία της Αγιάσου και της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου