× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να πάρουν θέση τα δημοτικά συμβούλια

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά να συνεδριάσουν τα δημοτικά συμβούλια Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και οι Δήμοι να διεκδικήσουν μέτρα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2022

Να πάρουν θέση τα δημοτικά συμβούλια

Την έκτακτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων  Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ), με πρόταση που κατέθεσε στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου προκειμένου να πάρουν θέση επί των άμεσων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί.


Η παράταξη εκτιμά πως θα δημιουργηθούν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και σημειώνει: «Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε όλη τη σχολική κοινότητα  και τις λαϊκές  οικογένειες. Το απαράδεκτο μέτρο που ανακοινώθηκε  για «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δε μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στο πλαφόν του 10% δεν αφήνει κανέναν εφησυχασμό. Πόσο μάλλον όταν αφορά και στους δήμους, όπου οι κρατικές χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι) πηγαίνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών σε λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, μεταξύ των οποίων στη θέρμανση και γενικότερα στις υποδομές. Όλα αυτά τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει πιάσει κόκκινο (40% την τελευταία 10ετια), ενώ η ακρίβεια τσακίζει.

 

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη είναι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς τις σχολικές επιτροπές, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά, καθηλωμένης στα περσινά χαμηλά επίπεδα. Αν συνυπολογίσουμε, σε όλα αυτά,  ότι η περσινή χρονιά, με την αύξηση του κόστους, των λογαριασμών και των λειτουργικών εξόδων, συσσώρευσε χρέη στις σχολικές επιτροπές, αντιλαμβανόμαστε ότι το τοπίο διαμορφώνεται ακόμα πιο ζοφερό».

 

Στην συνέχεια η συνδικαλιστική παράταξη τονίζει πως το λειτουργικό κόστος των σχολείων έχει αυξηθεί κατακόρυφα όπως και το κόστος συντήρησης των κτιριακών υποδομών. Την ίδια στιγμή μεγάλα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων, το κόστος μετακίνησης και γενικότερα η ακρίβεια κατατρώει τους μισθούς τους.

 

Η παράταξη θεωρεί πως τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να λάβουν αποφάσεις και να ζητήσουν:

- Έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.

 

- Διαγραφής χρεών σχολικών επιτροπών από προηγούμενα σχολικά έτη.

 

- Κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλλά και στα αναλώσιμα και λειτουργικά είδη των σχολείων, μαζί με την επιβολή πλαφόν.

 

- Πρόσληψης επιπλέον προσωπικού καθαριότητας για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

 

- Γενναίας αύξησης της προβλεπόμενης χρηματοδότησης για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων σε ζητήματα συντήρησής τους, καθώς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της παλαιότητας, έχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

 

- Λήψης συγκεκριμένων μέτρων για τη στέγαση των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων, μόνιμων) που εργάζονται στα όρια του δήμου και κατάγονται από άλλες περιοχές, την εξασφάλιση σίτισης και μετακίνησής τους από και προς το σχολείο. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ