× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου στη Σύρο και τη Λέρο

Συμμετείχε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/9/2022

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου στη Σύρο και τη Λέρο
Από τη συναυλία στην «έπαυλη Τσιροπινά» στην Σύρο

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου βρέθηκε στη Σύρο, το διάστημα 31 Αυγούστου με 3 Σεπτεμβρίου 2022, προσκεκλημένο από την οργανωτική επιτροπή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Πήραν μέρος επτά μουσικά σχήματα, έγινε μεγάλη έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, στην οποία παρουσίασαν τις δημιουργίες τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς έλληνες οργανοποιούς που αφενός διασώζουν έως σήμερα την τεχνογνωσία και την παράδοση της χειροποίητης κατασκευής, αφετέρου έχουν εισαγάγει καινοτομίες στη χρήση υλικών, στην ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων και υλοποιήθηκε μουσικό εργαστήρι με εισηγητή τον Πέτρο Κουλουμή με θέμα την τεχνοτροπία και την υφολογική προσέγγιση της Μικρασιατικής Σχολής.

 

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού. Σαν γενικότερη ενημέρωση αναφέρθηκε ότι το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το Effe Laber.

 

Την Πέμπτη,  1 Σεπτεμβρίου 2022, σ’ έναν υπέροχο χώρο, στην «έπαυλη Τσιροπινά», στην πολυτραγουδισμένη Nτελαγκράτσια, τα Σαντούρια και τα Μπουζούκια του Αναγνωστηρίου παρουσίασαν ένα δίωρο πρόγραμμα με τραγούδια και σκοπούς της Μικρασίας και της Αγιάσου καθώς και ένα αφιέρωμα στο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο χοροδιδάσκαλος Θύμιος Σαραντίδης και η Ανθή Σκαλοχωρίτου – Σκορδά  από το χορευτικό τμήμα του Αναγνωστηρίου χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου. Ο Παναγιώτης Σκορδάς από το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία, την προσφορά και τις ποικίλες δράσεις του Αναγνωστηρίου και διάβασε παρλάτα στην Αγιασώτικη  ντοπιολαλιά του Παναγιώτη Κουτσκουδή με τίτλο «Αγιάσος – Σύρος στα Βαμβακάρεια του 2022». Το Αναγνωστήριο αφιέρωσε τη συναυλία στη μνήμη του Σόλωνα Λέκκα, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του 4ου Φεστιβάλ, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων για τον covid – 19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων τα παιδιά του Αναγνωστηρίου «δοκιμάζουν» στην πράξη τα μπουζούκια


Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο τέλος της συναυλίας, όταν το κοινό όρθιο για αρκετή ώρα χειροκροτούσε και επευφημούσε τα παιδιά του Αναγνωστηρίου  και ο Αντώνης Μαραγκός από την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ εξέφρασε το θαυμασμό και τις ευχαριστίες του για την ανεκτίμητη προσφορά του Αναγνωστηρίου στη γνήσια μουσικοχορευτική παράδοση και παιδεία. Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Αλίκη Λεονταρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Έπαιξαν τα παιδιά: Νίτσα Αργύρα (σαντούρι), Παναγιώτα Αργύρα (σαντούρι), Μιλτιάδης Λαλάς (σαντούρι), Κωνσταντίνα Τσέλα (σαντούρι),  Κατερίνα Κοντή (σαντούρι - τραγούδι) Σοφία Σκορδά (σαντούρι - τραγούδι), Στέλιος Σκορδάς (σαντούρι - μπουζούκι), Γιάννης Κοντής (μπουζούκι), Παναγιώτης Πατσέλλης  (τζουρά), Γιάννης Παροίκος (μπουζούκι), Βασίλης Αμπουλός (τουμπερλέκι).



Κατά την παραμονή τους στη Σύρο τα παιδιά του Αναγνωστηρίου επισκέφτηκαν την έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, παρακολούθησαν το μουσικό εργαστήρι με εισηγητή τον Πέτρο Κουλουμή και τη συναυλία του μουσικού σχήματος «Εν χορδαίς και οργάνοις»,  ξεναγήθηκαν στο Θέατρο «Απόλλων», στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, στο Δημαρχείο Σύρου, στην Άνω Σύρο και στα σοκάκια της, στο παλιότερο εργαστήρι παρασκευής λουκουμιών της οικογένειας Συκουτρή και σε πολλά άλλα αξιοθέατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Αναγνωστήριο στη Λέρο


Πριν από τη Σύρο η αποστολή του Αναγνωστηρίου βρέθηκε στην Λέρο, όπου και είχε μια θαυμάσια σύμπραξη. Στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Κριθώνι Paradise” το υποδέχτηκε το  Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου "Άρτεμη" με τον μουσικοδιδάσκαλο Αντώνη Ντελλαρή, τη δασκάλα παραδοσιακών χορών Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου και παιδιά από το Σύλλογο τους,  που παίζουν  βιολί, λύρα, σαντούρι, τσαμπούνα και λαούτο. Για πάνω από τρεις  ώρες έγινε συζήτηση για την μουσική και χορευτική  παράδοση της Λέσβου και των Δωδεκανήσων, της Αγιάσου και της Λέρου, της Αιολίας και της Ιωνίας. Τόσο τα παιδιά του Αναγνωστηρίου όσο και της Λέρου έπαιξαν αντιπροσωπευτικούς σκοπούς των τόπων τους.

Την αποστολή συνόδευσαν τα μέλη του Δ.Σ Παναγιώτης Σκορδάς, Τούλα Μακρέλλη και Δημοσθένης Σκλεπάρης.



ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1, 2 : Από τη συναυλία στην «έπαυλη Τσιροπινά» στην Σύρο

 3 : Ο Αντώνης Μαραγκός από την οργανωτική επιτροπή μιλά με τα καλύτερα λόγια για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

4. Από τη σύμπραξη με Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου "Άρτεμη"

5. Στην  έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων τα παιδιά του Αναγνωστηρίου «δοκιμάζουν» στην πράξη τα μπουζούκια

6. Η αποστολή του Αναγνωστηρίου μπροστά στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, λίγο πριν ξεκινήσει το εργαστήρι του Πέτρου Κουλουμή

7. Στα σκαλιά της «έπαυλης Τσοροπινά», λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι