× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μικρότερη η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσόγειο

Αλλά οι τιμές παραγωγού παραμένουν πολύ χαμηλές

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/1/2019

Μικρότερη η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσόγειο

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έρχονται στην δημοσιότητα πολλά στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου στις χώρες της μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ισπανία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι κατώτερη της αναμενόμενης. Για παράδειγμα ανάλυση της ιστοχώρου Olimerca.com εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα κυμανθεί κάτω από τους 1.500.000 τόνους και κοντά στους 1.450.000 τόνους. Οι πιο αξιόπιστες προσεγγίσεις στα τέλη του 2018 ανέβαζαν τις εκτιμήσεις για την παραγωγή της Ισπανίας στους 1.550.000 τόνους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε την παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας στους 1.600.000 τόνους. Η παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας φαίνεται ότι θα είναι κοντά στους 175.000 τόνους, της Ελλάδας στους 200.000 τόνους, της Πορτογαλίας στους 105.000 τόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι δημιουργείται ένα μεγάλο έλλειμμα στην Ιταλική αγορά που θα καλυφθεί με εισαγωγές λαδιών από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τρίτες χώρες (Τυνησία, Μαρόκο κλπ). Η πολύ χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα και κυρίως οι εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αυτό που κυρίως επιδιώκουν να αγοράσουν οι Ιταλοί τυποποιητές, δημιουργεί προϋποθέσεις για να πουληθούν σε σχετικά καλές τιμές, οι αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου από την προηγούμενη χρονιά που υπάρχουν στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων.

Η κάμψη της παραγωγή και η ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιόλογη ανάκαμψη των τιμών παραγωγού, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε αυτή την εκτίμηση. Αντίθετα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι παγιώνονται για αυτή την χρονιά οι χαμηλές τιμές παραγωγού, τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν θα ανεβούν οι τιμές παραγωγού

Οι τιμές παραγωγού είναι καταστροφικές για τον ελαιοκομικό κλάδο στην Ελλάδα και την Ισπανία. Αντίθετα στην Ιταλία είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο οι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση του ελαιολάδου βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με τους σχεδιασμούς των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι δύο αυτές πλευρές ουσιαστικά έχουν συναποφασίσουν να μειώσουν τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου προκειμένου να αυξηθούν οι πωλήσεις του και παράλληλα να διατηρήσουν σταθερά τα δικά τους ποσοστά κέρδους. Στην ουσία δηλαδή τυποποιητές και σούπερ μάρκετ έχουν συναποφασίσει να μεταφέρουν την μείωση των τιμών καταναλωτή απευθείας στις πλάτες των παραγωγών.

Στην Ελλάδα οι ελαιοπαραγωγοί είναι πιο ευάλωτοι στις παραπάνω πιέσεις, διότι οι συνεταιρισμοί τους είναι εξαιρετικά μικροί και αδύναμοι να έχουν ουσιαστική παρέμβαση στην συγκέντρωση και την εμπορία του προϊόντος. Επιπλέον στην Ελλάδα οι ελαιοπαραγωγοί είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα όπως και οι συνεταιρισμοί τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τις αναγκαίες πιστώσεις για να αντέξουν στην πίεση που τους ασκούν οι έμποροι και οι τυποποιητές.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς στην συγκέντρωση της αγροτικής γης (όχι μόνο στον κλάδο της ελαιοκομίας) στα χέρια λίγων μεγάλων παραγωγών που σε μεγάλο βαθμό θα έχουν καθετοποιημένη παραγωγή. Για παράδειγμα στην Λέσβο το 60% της αγροτικής γης αξιοποιείται από ενοικιαστές, στοιχείο που δείχνουν την πολύ έντονη τάση συγκέντρωσης της γης. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης