× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/4/2024

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την τουριστική κίνηση από την Τουρκία. Η έρευνα, όπως διευκρινίζεται στους στατιστικούς πίνακες δεν καταγράφει την ταξιδιωτική κίνηση αλλά τις επισκέψεις. Καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από περιοχές της χώρας.

Παρότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κάνουν μια πλήρη καταγραφή δίνουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Τούρκου τουρίστα που επισκέπτεται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη ανά επίσκεψη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες ανήλθε στα 228,6 ευρώ κατά την διάρκεια του 2023. Το 2020 η δαπάνη ανά επίσκεψη των Τούρκων τουριστών ήταν 713,4 ευρώ.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση των Τούρκων τουριστών του Βορείου Αιγαίου, το 2023, ανήλθε σε μόλις 27,1 ευρώ όταν το 2020 ήταν 111,3 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη των Τούρκων τουριστών που έφθασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την προηγούμενη χρονιά ήταν 8,4 διανυκτερεύσεις το 2023, ενώ το 2020 ήταν 6,4 διανυκτερεύσεις, ενώ το 2016 μόλις 3,8 διανυκτερεύσεις.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των Τούρκων πολιτών, ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού πληθωρισμού στη χώρα, έχει ως συνέπεια να μειωθεί δραστικά και η καταναλωτική τους δαπάνη. Αυτό δείχνει η μεγάλη μείωση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση μεταξύ του 2020 και του 2023. Η αύξηση της μέσης διάρκειας από τις 3,8 διανυκτερεύσεις το 2016 σε 8,4 διανυκτερεύσεις το 2023 δείχνουν πως από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «κερδίζουν» τους Τούρκους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας από τους Τούρκους τουρίστες είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ουσιαστικά τα παραπάνω στοιχεία για το 2024. Δηλαδή να δούμε αύξηση των διανυκτερεύσεων ανά επίσκεψη όπως και των καταναλωτική δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

Από τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα δεν θα πρέπει να διαφεύγει πως επισκέπτες από την Τουρκία ουσιαστικά διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες εκείνους που κάνουν μονοήμερες εκδρομές και εκείνους που κάνουν πολυήμερες εκδρομές. Η δεύτερη κατηγορία, παρότι είναι μικρή είναι αυτή που δίνει την μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη ανά επισκέπτη.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ