× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/4/2024

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για την τουριστική κίνηση από την Τουρκία. Η έρευνα, όπως διευκρινίζεται στους στατιστικούς πίνακες δεν καταγράφει την ταξιδιωτική κίνηση αλλά τις επισκέψεις. Καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από περιοχές της χώρας.

Παρότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κάνουν μια πλήρη καταγραφή δίνουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Τούρκου τουρίστα που επισκέπτεται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δαπάνη ανά επίσκεψη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τους Τούρκους τουρίστες ανήλθε στα 228,6 ευρώ κατά την διάρκεια του 2023. Το 2020 η δαπάνη ανά επίσκεψη των Τούρκων τουριστών ήταν 713,4 ευρώ.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση των Τούρκων τουριστών του Βορείου Αιγαίου, το 2023, ανήλθε σε μόλις 27,1 ευρώ όταν το 2020 ήταν 111,3 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη των Τούρκων τουριστών που έφθασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την προηγούμενη χρονιά ήταν 8,4 διανυκτερεύσεις το 2023, ενώ το 2020 ήταν 6,4 διανυκτερεύσεις, ενώ το 2016 μόλις 3,8 διανυκτερεύσεις.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων των Τούρκων πολιτών, ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού πληθωρισμού στη χώρα, έχει ως συνέπεια να μειωθεί δραστικά και η καταναλωτική τους δαπάνη. Αυτό δείχνει η μεγάλη μείωση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση μεταξύ του 2020 και του 2023. Η αύξηση της μέσης διάρκειας από τις 3,8 διανυκτερεύσεις το 2016 σε 8,4 διανυκτερεύσεις το 2023 δείχνουν πως από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «κερδίζουν» τους Τούρκους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας από τους Τούρκους τουρίστες είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ουσιαστικά τα παραπάνω στοιχεία για το 2024. Δηλαδή να δούμε αύξηση των διανυκτερεύσεων ανά επίσκεψη όπως και των καταναλωτική δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

Από τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα δεν θα πρέπει να διαφεύγει πως επισκέπτες από την Τουρκία ουσιαστικά διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες εκείνους που κάνουν μονοήμερες εκδρομές και εκείνους που κάνουν πολυήμερες εκδρομές. Η δεύτερη κατηγορία, παρότι είναι μικρή είναι αυτή που δίνει την μεγαλύτερη καταναλωτική δαπάνη ανά επισκέπτη.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Σταθερές οι τιμές, αλλά ρευστή η αγορά καυσίμων

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου Γιώργος Μαλλής μιλά για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στις τιμές
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου