× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ημερίδα εκπαίδευσης σε σχέση με τους καρκινοπαθείς

Και προβολή της ταινίας «Βυζιά»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2019

Ημερίδα εκπαίδευσης σε σχέση με τους καρκινοπαθείς

Ημερίδα εκπαίδευσης εθελοντών και ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς θα γίνει την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Την εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντοκιμαντέρ

Μετά την λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΙΑ» που θα συνοδευτεί από ανοιχτή συζήτηση.

Το ντοκιμαντέρ ήταν μια ιδέα της κοινωνικής ανθρωπολόγου Λιόπης Αμπατζή, η οποία μίλησε για το θέμα από την πρώτη κιόλας συνάντηση των συντελεστών. «Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ποιός θα ήταν ο τίτλος. Η Λιόπη είχε ήδη ασχοληθεί με το γυναικείο σώμα και κυρίως το στήθος στο διδακτορικό της, το οποίο εκδόθηκε σε βιβλίο “Ποτό για παρέα” και στη συνέχεια υπήρξε η βάση για ένα ντοκιμαντέρ για τα μπαρ κονσομασιόν. Είδε τη “δύναμη” της κινούμενης εικόνας. Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστούη ιδέα της να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για το στήθος ενισχύθηκε», εξηγεί η κα Σκλάβου. Η κα Σκλάβου και ο σκηνοθέτης Στέλιος Τατάκης συγκέντρωσαν πληροφορίες και προσωπικές ιστορίες ανθρώπων για το στήθος, τις μελέτησαν και τις συζήτησαν. Εκτός όμως από τις μαρτυρίες γυναικών και ανδρών που παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, οι σκηνοθέτες χρησιμοποίησαν αυτή της Λιόπης ως κεντρική, λειτουργώντας σαν συνδετικός κρίκος με τις υπόλοιπες ιστορίες. Πώς όμως διαμορφώθηκε το σενάριο;

«Εξαρχής υπήρχε μία βάση στο μυαλό μας για το σενάριο του ντοκιμαντέρ. Μικρές ιστορίες, μαρτυρίες γυναικών & αντρών με περιστατικά που αφορούν το στήθος. Ιστορίες που είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνει η Λιόπη και που προέκυπταν στην πορεία της επεξεργασίας του ντοκιμαντέρ», λέει η κα Σκλάβου. «Επιλέξαμε να μην έχουμε συνεντεύξεις, όπως γίνεται συνήθως, αλλά να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της δραματοποίησης. Δε θέλαμε να υπάρχει ένα “πρόσωπο” πίσω από κάθε ιστορία. Θέλαμε ο θεατής να μπορεί να ταυτιστεί, να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε κάποια από τις ιστορίες. Λίγο πολύ όλοι έχουμε βιώσει κάτι αντίστοιχο ή μπορεί να ζήσουμε». Οι συμμετέχοντες του «Βυζιά», «οι φίλες και φίλοι που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους, ήταν πιο ”ανοιχτοί”».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ