× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προεκλογικό άρωμα στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Σειρά προγραμματικών συμβάσεων εισάγει η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη - Χριστόφα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2022

Προεκλογικό άρωμα στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Την παλιά καλή τακτική της εισαγωγής στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας μικρών έργων που ζητούν οι Δήμοι, οι Μητροπόλεις και άλλοι φορείς, ακολουθεί η περιφερειακή αρχή των κ. Μουτζούρη - Χριστόφα. Η νέα τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, που πρόκειται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου, δίνει σαφέστατο προεκλογικό άρωμα στο τεχνικό πρόγραμμα.


Προ διετίας, η σημερινή περιφερειακή αρχή είχε προχωρήσει στη διαγραφή από το τεχνικό πρόγραμμα σειράς έργων που δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν, διότι είτε δεν υπήρχαν οι αναγκαίοι πόροι, είτε το ελάχιστο προσωπικό που έχει μείνει στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούσε να «τρέξει» τις διαδικασίες υλοποίησης τους. Τώρα, η Περιφέρεια, υιοθετεί πρακτικές που είχαν ακολουθήσει οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές και της οποίες προ διετίας καταδίκαζε.

 
Στην Λέσβο, η Περιφέρεια, θα προχωρήσει στην σύναψη πέντε προγραμματικών συμβάσεων. Δύο προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν με τον Δήμο Μυτιλήνης η πρώτη αφορά την κατασκευή στεγάστρου στο δημοτικό γήπεδο του Παπάδου (Γέρα), η δεύτερη αφορά την τοποθέτηση τάπητα στο κλειστό γήπεδο Παμφίλων.

Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για αυτά έργα είναι απαραίτητη προκειμένου να τα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια καθώς είναι έργα αρμοδιότητας του Δήμου Μυτιλήνης και δεν θα μπορούσε με άλλο τρόπο να τα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια.  Ωστόσο, μέχρι να γίνει η σύνταξη των προγραμματικών συμβάσεων, μέχρι να εγκριθούν οι συμβάσεις από τα αρμόδια όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας θα περάσουν αρκετοί μήνες και θα φθάσουμε στα μέσα του 2023. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειες πολλές φορές έχουν αναφέρει ότι η σύνταξη των προγραμματικών συμβάσεων είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία που επιβαρύνει την λειτουργία τους.
 

Ο προϋπολογισμός της κατασκευής του στεγάστρου στο γήπεδο του Παπάδου είναι προϋπολογισμού 70.200 ευρώ και η πίστωση για το 2022 10.200 ευρώ. Τα υπόλοιπα 60.000 θα δοθούν το 2023. Στην περίπτωση του τάπητα του κλειστού γηπέδου των Παμφίλων ο προϋπολογισμός είναι 30.000 ευρώ, κι πίστωση που θα διατεθεί το 2022 είναι 5.000, το υπόλοιπο ποσό προβλέπεται να δοθεί το 2023.

Με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες στην υλοποίηση των δημοσίων είναι πολύ πιθανό τα συγκεκριμένα έργα να μην κατασκευαστούν ούτε το 2023 καθώς είναι προεκλογική χρονιά.


Άλλες δύο προγραμματικές συμβάσεις θα συνάψει η Περιφέρεια με την Μητρόπολη Μηθύμνης η μία φορά την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για τον ναό του Τιμίου Προδρόμου Λισβορίου και η δεύτερη εκπόνηση στατικής μελέτης για τον ίδιο ναό. Η πρώτη προγραμματική σύμβαση έχει προϋπολογισμό 7.650 ευρώ και πίστωση έτους 1.650 ευρώ. Η δεύτερη έχει προϋπολογισμό 30.000 ευρώ και πίστωση έτους 5.000 ευρώ.  

 Τέλος η Περιφερειακή Αρχή προχωράει στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, για την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στον κόλπο Καλλονής. Η Περιφέρεια θα καταβάλει 35.000 ευρώ για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του Κέντρου που η ίδια παραχώρησε στο Μουσείο. Πρόκειται για υποχρέωση της Περιφέρειας που είχε αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και τώρα υλοποιείται με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημερώσεις λειτουργεί για περισσότερο από δύο χρόνια με ευθύνη του Μουσείου.

 

 

Κι άλλες προγραμματικές συμβάσεις

 

 

Δύο προγραμματικές συμβάσεις θα υπογράψει η Περιφέρεια με το Δήμο Ικαρίας, αφορούν την δημιουργία σφαγείου στο νησί. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 40.000 ευρώ.

Η κατασκευή σφαγείου στην Ικαρία είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να σταματήσουν οι κρεωπώλες να σφάζουν στο ύπαιθρο τα ζώα που θα εμπορευτούν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εδώ και δεκαετίες το νησί είναι χωρίς σφαγείο. Τα τεχνικά ζητήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με την αγορά κινητού σφαγείου που θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες της Ικαρίας, των Φούρνων Κορσέως και της Θύμαινας.

 

Τέλος η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Φούρνων Κορσέως. Αντικείμενο αυτής της σύμβασης είναι η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και προστασίας αρχαίων ναυαγίων στη περιοχή Άσπρος Κάβος Φούρνων και Βαθύλακας Θύμαινας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 93.600 ευρώ και πίστωση έτους 13.600 ευρώ. Τα υπόλοιπα 80.000 αναμένεται να δοθούν τα επόμενα χρόνια. Κι αυτή είναι μια σύμβαση που δύσκολα θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

25 αθλητές, 20 μετάλλια και πολύτιμες εμπειρίες στο κλειστό στάδιο Άνω Λιοσίων
Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
ΧΩΡΙΑ

Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της

Η Γεωργία Πιτσιλάδη, μιλά για το θάνατο του γιου της εξαιτίας της γραφειοκρατίας, Παναγιώτη Bασιλέλη και συγκλονίζει
Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της
ΧΩΡΙΑ

172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΑΛ Α.Ε. Τάσος Περιμένης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ για τα προγράμματα Leader και το πως αξιοποιούνται για την στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωή των χωριών του νησιού
172 νέα προϊόντα στη Λέσβο με την στήριξη του Leader
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βράχια, κύματα και κακοκαιρία, τι λέει ο Κώστας Αρώνης για τη Λέσβο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας του νησιού μιλά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της χειμερινης περιόδου και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπισή τους
Βράχια, κύματα και κακοκαιρία, τι λέει ο Κώστας Αρώνης για τη Λέσβο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση από το Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης
Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχεται βροχερή εβδομάδα με ζέστη και νοτιάδες στη Λέσβο

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς κελσίου ενώ οι άνεμοι ανοιχτά στα πελάγη ως την Πέμπτη το μεσημέρι θα είναι ισχυροί
Έρχεται βροχερή εβδομάδα με ζέστη και νοτιάδες στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη για το θάνατο της Αφροδίτης Δεληγιάννη

Ήταν 57 ετών και υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στο ΚΕΦΙΑΠ στα Δάφια
Θλίψη για το θάνατο της Αφροδίτης Δεληγιάννη