Πρόστιμο και δικογραφία για την ταυροθυσία
Ύστερα από παρέμβαση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2019

Σε επιβολή διοικητικού προστίμου και σχηματισμό δικογραφίας στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων προχώρησε η αστυνομία για το έθιμο της θυσίας του ταύρου που έγινε στην Αγία Παρασκευή στις 22 Αυγούστου, ύστερα από παρέμβαση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή της η «Κιβωτός» από τον περασμένο Ιούνιο είχε επισημάνει ότι το «παστούρωμα» είναι «μια βάρβαρη και παράνομη πρακτική και μορφή κακοποίησης που απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (Ν.4039/2012, Αρθ.1 περ. β, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 Ν.4235/2014), και στη Λέσβο έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε απλούς πολίτες για αντίστοιχες περιπτώσεις».
Και είχε προσθέσει: «Το αποδεικτικό υλικό προωθήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ζητώντας την διενέργεια προανάκρισης για την ταυτοποίηση και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών ποινών στους υπεύθυνους.»
Το Πανηγύρι του Ταύρου δεν είναι μόνο ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή, αλλά και ένα από τα πιο παλιά έθιμα της Λέσβου, αφού μετράει άγνωστο πόσους αιώνες ζωής, λένε οι… οδηγοί «προσέλκυσης» του εθίμου. Η ιστορία, λένε, το θέλει να «γεννήθηκε» επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν ένας χωριανός που είχε χάσει τον ταύρο του στο λόφο όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, έξω από την Αγία Παρασκευή, θεώρησε πως ο άγιος τον έσωσε από το βόλι ενός Τούρκου που παραφύλαγε και τον σημάδευε για να του ρίξει. Έταξε έτσι τον ταύρο στον άγιο και τον θυσίασε, βάζοντας το πρώτο λιθαράκι για το έθιμο που έκτοτε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Οι ζωοθυσίες όμως δεν σκοντάφτουν απλώς στη νομοθεσία, αλλά αποτελούν το ανώτατο στάδιο κακοποίησης ενός ζώου.