× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ: Κίνητρα για να έρθουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

40.000 λιγότεροι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/8/2022

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ: Κίνητρα για να έρθουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια σχολιάζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και σημειώνει πως 40.000 υποψήφιοι, για δεύτερη χρονιά, στερούνται της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια εξαιτίας αυτού του μέτρου που είναι έμπνευσης της Ν.Δ. και εφαρμόστηκε από την υπουργό κ. Κεραμέως.

Παράλληλα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αποδυνάμωση των Περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα καλεί τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους της Λέσβου, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού, να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη φοιτητική μέριμνα, μείωση κόστους μετακίνησης για τους φοιτητές, ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου και στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. «Η δημιουργία κινήτρων για τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητη και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πλάνο στήριξής του για τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 40.000 υποψήφιοι στερήθηκαν την πρόσβασή τους στα Πανεπιστήμια εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εμπνεύστηκε η Νέα Δημοκρατία και εφάρμοσε η υπουργός της κ. Κεραμέως.

 

Πρόκειται για μια πολιτική σχεδιασμένη για να δημιουργεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια και τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς από τους 80.000 φοιτητές που εισάγονταν στα Πανεπιστήμια τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ο αριθμός αυτός έπεσε σχεδόν τους 60.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η πολιτική αυτή, εκτός από τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί σε παιδιά και οικογένειες, υποβαθμίζει, μέσω της μείωσης των εισακτέων, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για άλλη μια χρονιά έμειναν εκατοντάδες κενές θέσεις στα περισσότερα τμήματα του τοπικού πανεπιστημίου, μια πολιτική η οποία, αν δεν ανατραπεί, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και για την τοπική κοινωνία.  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία η οποία βρίσκονταν στον αντίποδα των καταστροφικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση σήμερα. Καθιέρωσε για πρώτη φορά την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, με βάση το απολυτήριο, δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την πλήρη καθιέρωση της σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη- Κεραμέως ανέτρεψε πλήρως αυτή την πολιτική, για χάρη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και αντί για ελεύθερη πρόσβαση καθιέρωσε τη συνεχή μείωση των εισακτέων και τη συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, από το 1984, αποτελεί έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες του τόπου μας, έχοντας προσφέρει όχι μόνο στην οικονομική ενδυνάμωση των νησιών μας αλλά και μέσω της διεθνούς, πλέον, αναγνώρισης του σε ερευνητικό επίπεδο, αναδεικνύει συνεχώς τον πολιτισμό και το περιβάλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου.  Διαθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών και εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό. Η παρουσία χιλιάδων φοιτητών στο νησί μας του προσδίδει όχι μόνο ζωντάνια, αλλά και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο, αναντικατάστατο στις εποχές κρίσης τις οποίες διανύουμε.

 

Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά την απουσία στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τους αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική, δεν είπαν κουβέντα για την τρομακτική μείωση των εισακτέων στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

 

Καλούμε τον Περιφερειάρχη (και τέως πρύτανη), κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους του νησιού μας, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, ο οποίος ψήφισε τον νόμο Κεραμέως και έχει επομένως προσωπική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη φοιτητική μέριμνα, μείωση κόστους μετακίνησης για τους φοιτητές, ενίσχυση των υποδομών του Πανεπιστημίου, στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Η δημιουργία κινήτρων για τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι απαραίτητη και οι τοπικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν συγκεκριμένο πλάνο στήριξής του για τα επόμενα χρόνια.

 

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και των νησιών μας είναι να καταδικαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική της, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με τον πιο σαφή και αποφασιστικό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στις επερχόμενες εκλογές».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού

Ας παρέμβει κάποιος πριν καούν οι λάμπες
Ο κόμβος της Βατούσας σε 24ωρη βάρδια φωτισμού
ΧΩΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου

Έργο 427.722,59 ευρώ για αξιοποίηση γεωτρήσεων
Υπεγράφη η σύμβαση για την υδροδότηση του Πολυχνίτου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα

Αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογή συνέδρων, απάντηση σε αιτιάσεις περί αποκλεισμών και κάλεσμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ
Μήνυμα ενότητας και μαζικής συμμετοχής από τη Βάσω Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι

Με την υπογειοποίηση των κάδων από τον Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος αναβαθμίζεται και τα σκουπίδια μένουν εκεί που πρέπει
Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026