ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πού πέρασε ο αριστούχος Κουρός; Στην πρώτη του επιλογή!
Ο Ιρανός πρόσφυγας από τη Λέσβο που συναντήθηκε ακόμα και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα... θα το γιορτάσει με τους φίλους του!
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/7/2022

Όπως λέει και το δείχνει κιόλας «πετάει από τη χαρά του». Ο 19χρονος Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν που βγήκε στην ακτή της Λέσβου με μια από τις βάρκες με τις οποίες περνάνε οι αλλοδαποί στο νησί, αυτός ο πρόσφυγας με 18,25 ήταν ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο Κουρός πέρασε στην πρώτη του επιλογή, Πολυτεχνείο Αθήνας, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το έμαθε αμέσως με την ανακοίνωση των βάσεων και το πρώτο πράγμα που του ήρθε να κάνει είναι... να το γιορτάσει με τους φίλους του.
Την περασμένη Κυριακή συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας του κλήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και στου υπουργού Μετανάστευσης. Όλα τα φώτα έπεσαν πάνω του κι εκείνος πλέον τα στρέφει και στους άλλους αριστούχους γιατί δεν νιωθει ότι είναι δίκαιο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
«Διάβαζα συνέχεια, αγαπούσα το σχολείο, ήθελα να πάω μπροστά. Είχα μια χαζή ιδέα όταν ζούσα στο ΚΥΤ Μόριας, ότι θα μάθω τα ελληνικά σε έναν μήνα και θα πάω σχολείο. Εκανα περισσότερο από έναν χρόνο για να τα μάθω, αλλά μόλις έφθασα στην κορυφή των νοημάτων της, κατάλαβα πώς μπορώ να φτιάξω λέξεις και πώς να τις γράφω σωστά», μας είχε πει ο ίδιος.
Ο Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί πέρασε από 40 κύματα –κυριολεκτικά– του Αιγαίου και της γραφειοκρατίας για να κατορθώσει να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και η συμμετοχή του, έπειτα από τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις για το άσυλο και εν τέλει την αναγνώρισή του, οφείλεται στις παρεμβάσεις και επιστολές προς το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Μετανάστευσης από τους καθηγητές του στο Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης, που τον αγάπησαν.
Ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τον καθηγητή του στα μαθηματικά, τον Παναγιώτη Κουτσκουδή, ο οποίος τον καμάρωσε την πρώτη ημέρα όταν πήγε στο σχολείο για να δει το 20άρι που είχε γράψει στο μάθημά του φορώντας μπλούζα με το πυθαγόρειο θεώρημα.
Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση. «Έ λογικό είναι μας είχε πει γελώντας» αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη! Πλέον όπως φεύγει για το Μετσόβιο, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και όχι στη Θεσσαλονίκη που αρχικά σκεφτόταν.
Η οικογένεια του έφυγε από το Ιράν όπου ο πατέρας του ήταν ενάντια εκεί στο θεοκρατικό καθεστώς. Από μια ακτή της Τουρκίας ένα βράδυ «στις 15 Αυγούστου του 2019» πέρασαν στη Λέσβο, οι γονείς του και ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος αδελφός του, μαθητής φέτος της Γ΄ Γυμνασίου. Η πορεία για κάθε πρόσφυγα των τελευταίων χρόνων γνωστή. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό, τη «ζούγκλα» της Μόριας. Από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Όταν αυτός ο καταυλισμό έκλεισε μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» λέει. Οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ κι αυτός.... «Διάβαζα». Όπως τονίζει «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα».
Με τη βοήθεια των καθηγητών του τα κατάφερε και στην γνώση της Ελληνικής γλώσσας. «Έμαθα ελληνικά λέει σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν Ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε Ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» τονίζει.
Την ημέρα της βαθμολογίας φορούσε μια άσπρη μπλούζα με το Πυθαγόρειο θεώρημα. «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ» καταλήγει.
Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί. Ένας 19χρονος από το σκοτεινό παρελθόν στο φωτεινό μέλλον της Ελλάδας. Ένας Έλληνας του μέλλοντος;