× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη φωτιά»

Ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2022

«Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη φωτιά»
' χρόνος ανάγνωσης

Στη μεγάλη φωτιά της Βρίσας και στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε τόσο στο δασικο πλούτο της περιοχής όσο και σε ιδιοκτησίες πολιτών αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση γίνεται ειδική αναφορά στην συγκινητική συνεισφορά των αγροτών αλλά και στις τεράστιες ευθύνες του κράτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοικοι των Βατερών μετρούν κατεστραμμένες οικίες, μαγαζιά και μαζί με τους κατοίκους της Βρίσας και του Σταυρού κοντά στα 20.000  στρέμματα καμένο δάσος, χωράφια, βοσκοτόπους. Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας που βρήκαν απάγκιο στα Βατερά με δική τους ευθύνη και προσωπικό κόπο έγιναν πυρόπληκτοι. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν δέχτηκαν χτύπημα που προστίθεται στην ακρίβεια, στην αναδουλειά, στην υπέρογκη φορολογία.

   Είναι συγκινητική η ανταπόκριση αγροτών και εργατών, όλων των φορέων που κινητοποιήθηκαν άμεσα, ακόμη και από απομακρυσμένα μέρη από την φωτιά, για να συμπαρασταθούν στους κατοίκους, να δείξουν την αλληλεγγύη τους και φυσικά να πρωτοστατήσουν στην κατάσβεση, ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπεράσματα αυτής της μάχης είναι κρίσιμα για να δυναμώσει η διεκδίκηση και η πάλη ώστε ο αγώνας για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν από την πυρκαγιά να είναι αγώνας αποτελεσματικός για την επιβίωση των κατοίκων.

  1. Οι ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, τόσο για τις ελλείψεις στο προσωπικό και τα μέσα κατάσβεσης, όσο και για την ανυπαρξία πρόληψης και αντιπυρικών έργων που έκαναν την κατάσταση εκρηκτική. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος. Είναι όμως ικανότατος όταν πρόκειται να ενισχυθεί το κεφάλαιο για αυτό κατακαλόκαιρο  βρήκαν τρόπο να ενισχύσουν τους εφοπλιστές με νόμο, να αυξήσουν τα ακτοπλοϊκά, έχοντας την συμφωνία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Όμως για την πολιτική προστασία, για τους νησιώτες, για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους «δεν υπάρχει σάλιο». Αυτή η πολιτική είναι απάνθρωπη, εμπρηστική και επικίνδυνη. Αυτό μαρτυρούν και οι νόμοι που με συνέπεια στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες.  Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται οι νόμοι που έρχονται προς ψήφιση στην Βουλή αυτή τη βδομάδα για τα πράσινα μονοπώλια των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών που θα κάνουν χρυσές δουλειές στις πλάτες του λαού που στενάζει από ενεργειακή φτώχεια.  Στον αντίποδα το ΚΚΕ, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την κάλυψη όλων των κενών στην πυροσβεστική, για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και εποχικών πυροσβεστών.
  2.  Οι πυροσβέστες, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για τέσσερα μερόνυχτα με τη συνδρομή των εθελοντών που έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αποδείχτηκε η εξαιρετική συμβολή τους τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα. Αντιμετώπισαν τις φλόγες σε οικίες, σε λαγκάδια, στην κορυφή του βουνού ακόμη και μέσα στο δάσος, με πενιχρή ενίσχυση από το κράτος. Ξεπέρασαν τα όρια της φυσικής αντοχής για να καλύψουν πόστα και να αντιμετωπίσουν τις διαρκείς αναζωπυρώσεις, με κίνδυνο της ζωής τους.  (τρεις τραυματίστηκαν  και είναι σώοι).

  1. Η λαϊκή κινητοποίηση και δράση ήταν αυτή που συνέδραμε το προσωπικό της πυροσβεστικής και απέτρεψε τα χειρότερα. Η πρωτοβουλία, η αλληλεγγύη, το θάρρος και η αυτοθυσία όσων αναμετρήθηκαν με τις φλόγες ήταν  καθοριστικός παράγοντας για να μην θρηνήσουμε θύματα και ακόμα πιο εκτεταμένη καταστροφή. Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του, η βουλευτής του νομού, οι αιρετοί του που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα, στην κατάσβεση, στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν υποτυπωδώς και με πρωτοβουλία, συνέβαλαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Συνέδραμαν στην προστασία των κατοικιών, των δασικών εκτάσεων και χωραφιών, ακόμα και στην εκκένωση της Βρίσας για τους ανήμπορους και υπερήλικες. Καθοριστική ήταν και η έκφραση αλληλεγγύης τόσο προς όσους έδιναν την μάχη όσο και σε αυτούς που βρίσκονταν στα μετόπισθεν. 
  2. Προκαλεί αρνητική εντύπωση και ερωτηματικά ο τρόπος κάλυψης των γεγονότων από ορισμένα  μέσα μαζικής ενημέρωσης, που  ‘’εξαφάνισαν’’ τη συμβολή των αγροτικών συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, των συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, άλλων φορέων, των μελών και φίλων του ΚΚΕ, τις έγκαιρες παρεμβάσεις της βουλευτή του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα. 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για οριζόντια και κάθετα μέτρα, δήθεν ανακούφισης, είναι ανεπαρκή και αναξιόπιστα. Είναι καρμπόν με τα μέτρα που κρατούν τη σεισμόπληκτη Βρίσα εδώ και πέντε χρόνια ένα ρημάδι. Είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός  και φορτώνουν στους κατοίκους και τους επαγγελματίες το 1/5 της επισκευής που λόγω της ακρίβειας το κόστος της θα συνεχίσει να εκτινάσσεται. Είναι μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων, των πυρόπληκτων, των επαγγελματιών και των αγροτών. Αυτά τα ψίχουλα δεν μπορούν ούτε να ανακουφίσουν τους πληγέντες, ούτε να εξαγοράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους.  Μόνο η οργανωμένη λαική διεκδίκηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ρεαλιστικό είναι να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγέντες. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή την πάλη με όλες του τις δυνάμεις για: 

  • Πλήρη αποκατάσταση στο 100%   των κατοικιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου. 
  • Πλήρη φοροαπαλλαγή όλων των πληγέντων και διαγραφή των χρεών που είχαν έως τώρα μέχρι την οριστική τους αποκατάσταση.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ .
  • Πλήρη αποζημίωση προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τη φετινή παραγωγή τους, για την καταστροφή αγροεφοδίων και ζωοτροφών, για την καταστροφή βοσκοτόπων, για την καταστροφή ελαιόδεντρων. 
  • Έκτακτη ενίσχυση κατοίκων, εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών για να ανταπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα. 
  • Να αποκατασταθεί άμεσα όλο το χωριό της σεισμόπληκτης Βρίσας χωρίς καμία επιβάρυνση των κατοίκων.
  • Να γίνουν προσλήψεις όλων των εποχικών, 5ετών, 7ετών πυροσβεστών που βρίσκονται στο νησί με μόνιμη και σταθερή εργασία, με κάλυψη όλων των κενών. Να εγκατασταθούν μόνιμα εναέρια μέσα στο νησί. 
  • Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις εργαζομένων στην δασική υπηρεσία και όλο το προσωπικό που χρειάζεται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αποψίλωσης του δάσους, για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. 
  • Να σταματήσει τώρα το αίσχος της δημιουργίας φυλακής προσφύγων στη Βάστρια. Να κλείσει ο Καρά Τεπές.   

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής