× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΟΑΣΛ: Αμεση και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών της Λέσβου

Κτηνοτρόφοι και αγρότες έχασαν μέσα σε μια ημέρα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σημειώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2022

ΟΑΣΛ: Αμεση και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών της Λέσβου

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων των χωριών Βρίσας, Βατερών και Σταυρού ζητάει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου με σημερινή ανακοίνωση της.

Αναλυτικά η Ομοσπονδία αναφέρει: «Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το πανέμορφο δάσος ανάμεσα στους οικισμούς Βατερά – Βρίσα – Σταυρό, δυστυχώς έκανε στάχτη και μεγάλες εκτάσεις με ελιές και χορτολιβαδικά.

Η Ομοσπονδία απαιτεί άμεσα απ’ τη κυβέρνηση να παρέχει ουσιαστική στήριξη στους αγρότες – κτηνοτρόφους που επλήγησαν. Απ’ τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν σε πολύ άσχημη οικονομική θέση αφού έχασαν όχι μόνο την αναμενόμενη παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο. Φυσικά ήταν αυτοί που απ’ την πρώτη στιγμή έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Απαιτούμε:

Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής - αντιδιαβρωτικής προστασίας,  με την επιστημονική επίβλεψη των Δασαρχείων.

Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

 

Να χορηγηθούν, με ευθύνη του κράτους, όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.

 

Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια, αποθήκες, στάνες και να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο  για όλο τον εξοπλισμό σταθερό και κινητό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 
Να δοθεί αποζημίωση σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τη φετινή παραγωγή που κάηκε, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όσα χρόνια απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους και να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
 

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φόρων. Μηδενικό ΦΠΑ για όλους τους πυρόπληκτους. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, δήμους, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι πυρόπληκτοι αγρότες με ευθύνη του κράτους.

  Στελέχωση των Δασαρχείων με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.
 
Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ