× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεγάλη φωτιά στα Βατέρα

Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/7/2022

Μεγάλη φωτιά στα Βατέρα
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντές στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών προκειμένου να ελέγξουν δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10 περίπου το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Η περίπτωση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

  • 11.15 Προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών αποφασίστηκε πριν από λίγο από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο μετά από εισηγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης. Η πυρκαγιά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών πίσω από το ξενοδοχείο "ΕΙΡΗΝΗ".
  • 11:45 Στα όρια του οικισμού των Βατέρων έφτασε το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα ζητήθηκε πριν λίγο η αναχώρηση επισκεπτών και κατοίκων του οικισμού των Βατερων. Με το μήνυμα ζητείται να κινηθούν όλοι προς τον Πολιχνίτο.
  • 11.55 Ξεκίνησε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ η μετακίνηση στον Πολιχνίτο, κατοίκων και επισκεπτών των Βατερών. Οι φλόγες του μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού.
  • 11:57 «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια.Η εκκένωση συνεχίζεται..». Δήλωση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.
  • 12.40 Στη θάλασσα των Βατερών στο τμήμα λίγο πριν το παραθαλάσσιο παραλιακό χώρο διασκέδασης "ΑΡΕΝΑ" φτάνει η φωτιά έχοντας μέχρι τώρα κάψει σύμφωνα με το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, δυο τουλάχιστον σπίτια και με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να σωθεί ένα ξενοδοχείο.  Συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη εκκένωση του οικισμού τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες.
  • 13.10 Μέσα στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών έσπρωξε ο άνεμος το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή οι φλόγες "γλύφουν" το πίσω μέρος των επιχειρήσεων των Βατερών έχοντας κάψει σπίτια στο πίσω μέρος τους. Πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.
  • 13:27 Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να κατευθυνθούν στον Πολυχνίτο με νερό,υδροφόρα οχήματα και σκαπτικά εργαλεία.
  • 14:05 Μάχη με τη φωτιά δίνουν όσοι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο δάσος κυριολεκτικά στην πλάτη των σπιτιών των Βατερών.Εφιαλτικές σκηνές μεταδίδει ο Παναγιώτης Μπαλάσκας.
  • 15.00 Επικίνδυνα προς το δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά κινείται το μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς που από τις 10 το πρωί κατακαίει την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 15:05 Εθελοντές του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού μετέφεραν και μοιράζουν νερό σε όσους επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.
  • 15.40 Μάχη σπίτι σπίτι προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί δίνουν στελέχη της Πυροσβεστικής και εθελοντές. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς.
  • 15:40 Στα Βατερά βρίσκεται κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου μαζί με το βουλευτή του κόμματος Γιάννη Μπουρνού.«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να τροφοδοτούμε με νερά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους που δίνουν άνιση μάχη με τη φωτιά. Καίγονται σπίτια και καταστήματα στον οικισμό.Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, παρότι στην περιοχή επιχειρούν εναλλάξ πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο» σημειώνει ο κ. Μπουρνούς κάνοντας έκκληση να μείνει ανοιχτός ο δρόμος Πολιχνίτου - Βατερών για να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.
  • 16:15 Σημαντική είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στα Βατερά. Όπως έγινε γνωστό στην επιχείρηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός στελεχών τέσσερα αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, μια μπουλτόζα και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.
    Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» καταπλέει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή από θαλάσσης.

  • 16:00 Καίγονται κι άλλα σπίτια μέσα στον οικισμό στα Βατερά.
  • 16:40 Αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στη Βρίσα ανοίχτηκαν πριν από λίγο. Η πυρκαγιά μαίνεται μέσα στο δάσος κατακαίγοντας πεύκα. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν συνεχώς δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.
  • 17:00 Σοβαρές οι ζημιές στην "ΑΡΕΝΑ". Η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά μέσα από το μαγαζί κατακαίγοντας μεγάλα τμήματα του πριν σβήσει στη θάλασσα.

  • 17:20 Πως διαμορφώνεται αυτή στη στιγμή η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Λέσβου Πανάγο Κουφέλο, την περιοχή των Βατερών από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχει καεί σημαντικός αριθμός σπιτιών και επιχειρήσεων. Ένα ακόμα μέτωπο κινείται αυτή τη στιγμή από την περιοχή της Βρίσας όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μη περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, προς την περιοχή των Βασιλικών. Τέλος ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς το Σταυρό.
  • 18:00 Όπως έγινε γνωστό, εννέα συνολικά άτομα, τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν σήμερα από θαλάσσης από την παραλία των Βατερών με σκάφη. Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου ενώ μια από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.
  • 18:30 Επικίνδυνα κινείται μέτωπο της σημερινής δασικής πυρκαγιάς προς τον οικισμό της Βρίσας. Έχουν βέβαια διανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες αλλά είναι άγνωστο πόσο θα αντέξουν την πίεση της φωτιάς αν οι άνεμοι δυναμώσουν.
  • 19:30 Τρία μέτωπα της φωτιάς που ξεκίνησε στις 10 σήμερα το πρωί αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία πέραν των αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Βατερών. Το ένα μέτωπο κινείται προς τη Βρίσα, ένα δεύτερο προς τη Δρώτα και ένα τρίτο προς τον οικισμό Σταυρός.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής