× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νέο βιβλίο για την Ντέπη, κι ένα φεστιβάλ σε εκκρεμότητα

Κακή συνεννόηση έκαναν οι αρχές με τη στιχουργό και συγγραφέα, τάζοντας επιχορήγηση και πριν από λίγες ημέρες την «άδειασαν» μαζί με καλλιτέχνες που δεν θα έρθουν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/7/2022

Νέο βιβλίο για την Ντέπη, κι ένα φεστιβάλ σε εκκρεμότητα

Εκδόθηκε το έκτο βιβλίο της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις «Παρέμβαση» με τίτλο «Τους χειμώνες τούς νικούν τα χελιδόνια», το οποίο μιλά για τα τελευταία 2,5 χρόνια της ζωής της, και την αναγκαία έξοδο από την κλεισούρα της πανδημίας, τη δύναμη των χελιδονιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στιχουργός και συγγραφέας από τα Κεραμιά μίλησε για το νέο της βιβλίο στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», το οποίο αφιερώνει στον Stuck, ανιψιό του Θάνου Ανεστόπουλου από τα Διάφανα Κρίνα που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ηλικία 16 ετών. Και η εισαγωγή του βιβλίου είναι αφιερωμένη σε εκείνον: «Ήταν ένα αστέρι που κατοικούσε σε ένα παιδί. Και τώρα πια… είναι ένα παιδί που κατοικεί σε ένα αστέρι.»

Με τον σύντροφό της εξάλλου, Ιωάννη Παπλωματά, μουσικό, ηθοποιό και σκηνοθέτη εδώ και έναν χρόνο έχουν φτιάξει μια εστία πολιτισμού στην περιοχή τους, το «Artοποιώ», το οποίο δεν έχουν αγκαλιάσει μόνο τα Κεραμιά και οι γύρω κοινότητες, αλλά και κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών της Λέσβου. Ετσι, οι δυο τους αποφάσισαν να ανοιχτούν και στην πόλη της Μυτιλήνης από τον Σεπτέμβρη νοικιάζοντας ένα όμορφο αρχοντικό πίσω από τον Αγιο Θεράποντα, στο κέντρο της πόλης. Μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, πιάνου, σοξόφωνου, σαντουριού, δημιουργικής απασχόλησης περιμένουν μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελανό σημείο σε όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν κατέστη δυνατό να γίνει φέτος το προγραμματισμένο από τον περασμένο Φεβρουάριο 4ήμερο Φεστιβάλ, το «aRtοποιώ music festival»

Όπως λέει η Ντέπη Χατζηκαμπάνη, «Τον Γενάρη που μας πέρασε το βάλαμε μπροστά μιλώντας με τους αρμόδιους του νησιού. Οι οποίοι με χαρά υποσχέθηκαν ότι θα μας στηρίξουν και ότι θα το κάνουμε μαζί. Οι μήνες περνούσαν και καθημερινά βγάζαμε το πλάνο.Μαζί τους. Το φεστιβάλ θα ήταν τετραήμερο. Η πρώτη μέρα θα γινόταν στα Κεραμειά και θα ήταν αφιερωμένη στη Μικρασιατική καταστροφή και θα πλαισιωνόταν με ρεμπέτικα σχήματα και θεατρικά και οι επόμενες τρεις μέρες θα γινόταν στους Αγίους Αναργύρους με συναυλίες, με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και διάφορες παραστάσεις για παιδιά και με περίπτερα όπου οι ντόπιοι καλλιτέχνες θα είχαν τα προϊόντα τους και τις δημιουργίες τους .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συναυλίες θα γινόταν με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως:

Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Κοργιαλάς, Ελένη Πέτα, Ηλίας Μακρίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης και άλλα μέλη των ενδελέχεια, Magic De Spell, Γυμνά Καλώδια, Tsopana Rave, Δημήτρης Γαύρος, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Γιοκαρίνης και με διάφορες μπάντες από Λέσβο.

Τις δράσεις θα παρουσίαζαν ο Πασχάλης Τσαρούχας και ο Σπύρος Μπιμπίλας . Φωτογραφίες και βίντεο θα έβγαζε ο Ηλίας Μωραιτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχαμε μιλήσει επίσης με λέσχες Harley Davidson από Τουρκία, Κύπρο και από όλη την Ελλάδα που θα ερχόταν για να μας στηρίξουν.

Όπως θα ερχόταν και πολλοί καλλιτέχνες και φίλοι μας από διάφορες μακρινές χώρες αλλά και από όλη την χώρα μας.

Προχωρούσε κανονικά και ένα μήνα πριν το event μας είπε το μεγάλο κεφάλι από τους αρμόδιους να κλείσουμε και τα εισιτήρια βάζοντας με να μιλάω με τους καλλιτέχνες και να τους ζητάω τα στοιχεία τους .

Όταν τον ρωτούσαμε κάθε φορά αν είμαστε σίγουροι για όλο αυτό η απάντηση ήταν:

"Ναι παιδιά μου, λεφτά υπάρχουν, στηρίξαμε τόσες δράσεις δεν θα στηρίξουμε τον πολιτισμό; Προχωρήστε το ."

Τρεις εβδομάδες πριν το φεστιβάλ και ευτυχώς που δεν είχαμε κλείσει τα εισιτήρια με δικά μας λεφτά τα οποία θα μας έδιναν στο μέλλον, έλαβα ένα τηλέφωνο το οποίο έλεγε πως το φεστιβάλ δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί βάση ενός "νόμου" που ανακάλυψε μια κυρία που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά και ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει τις αρχές να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν φεστιβάλ με καλλιτέχνες εκτός νησιού.»

Εν τέλει η Ντέπη και ο Γιάννης αποφάσισαν να αναβάλλουν το Φεστιβάλ για το επόμενο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι θα βρουν χορηγούς... εμπιστοσύνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χώρους εργασίας και χωριά η Μαρία Κομνηνάκα

Συναντήσεις και περιοδείες του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλεύτρια Ν. Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Εξηγήσεις για το «Πράσινο σημείο» ζητούν οι Δαφιώτες

Διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας χώρου αποβλήτων και για το ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το μερίδιο των Αγγέλων» από το Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας φρέσκων και παλαιών κρασιών τη Δευτέρα 6 Μαίου στην Ανεμώτια
ΧΩΡΙΑ

«Τρέχουν» για τη στέγη του Αναγνωστηρίου

Συναντήσεις του Κλεάνθη Κορομηλά με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αντιδράσεις έφεραν αλλαγές στο νόμο αντιπυρικής προστασίας

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις δήμων και της ΚΕΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος της Νίκης χαστούκισε τη βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα καταδίκασαν τη χειροδικία σε βάρος της βουλευτού, από μέλος της Νίκης