× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νέο βιβλίο για την Ντέπη, κι ένα φεστιβάλ σε εκκρεμότητα

Κακή συνεννόηση έκαναν οι αρχές με τη στιχουργό και συγγραφέα, τάζοντας επιχορήγηση και πριν από λίγες ημέρες την «άδειασαν» μαζί με καλλιτέχνες που δεν θα έρθουν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/7/2022

Νέο βιβλίο για την Ντέπη, κι ένα φεστιβάλ σε εκκρεμότητα
' χρόνος ανάγνωσης

Εκδόθηκε το έκτο βιβλίο της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις «Παρέμβαση» με τίτλο «Τους χειμώνες τούς νικούν τα χελιδόνια», το οποίο μιλά για τα τελευταία 2,5 χρόνια της ζωής της, και την αναγκαία έξοδο από την κλεισούρα της πανδημίας, τη δύναμη των χελιδονιών.

Η στιχουργός και συγγραφέας από τα Κεραμιά μίλησε για το νέο της βιβλίο στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99», το οποίο αφιερώνει στον Stuck, ανιψιό του Θάνου Ανεστόπουλου από τα Διάφανα Κρίνα που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ηλικία 16 ετών. Και η εισαγωγή του βιβλίου είναι αφιερωμένη σε εκείνον: «Ήταν ένα αστέρι που κατοικούσε σε ένα παιδί. Και τώρα πια… είναι ένα παιδί που κατοικεί σε ένα αστέρι.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον σύντροφό της εξάλλου, Ιωάννη Παπλωματά, μουσικό, ηθοποιό και σκηνοθέτη εδώ και έναν χρόνο έχουν φτιάξει μια εστία πολιτισμού στην περιοχή τους, το «Artοποιώ», το οποίο δεν έχουν αγκαλιάσει μόνο τα Κεραμιά και οι γύρω κοινότητες, αλλά και κάτοικοι απομακρυσμένων χωριών της Λέσβου. Ετσι, οι δυο τους αποφάσισαν να ανοιχτούν και στην πόλη της Μυτιλήνης από τον Σεπτέμβρη νοικιάζοντας ένα όμορφο αρχοντικό πίσω από τον Αγιο Θεράποντα, στο κέντρο της πόλης. Μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, πιάνου, σοξόφωνου, σαντουριού, δημιουργικής απασχόλησης περιμένουν μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μελανό σημείο σε όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν κατέστη δυνατό να γίνει φέτος το προγραμματισμένο από τον περασμένο Φεβρουάριο 4ήμερο Φεστιβάλ, το «aRtοποιώ music festival»

Όπως λέει η Ντέπη Χατζηκαμπάνη, «Τον Γενάρη που μας πέρασε το βάλαμε μπροστά μιλώντας με τους αρμόδιους του νησιού. Οι οποίοι με χαρά υποσχέθηκαν ότι θα μας στηρίξουν και ότι θα το κάνουμε μαζί. Οι μήνες περνούσαν και καθημερινά βγάζαμε το πλάνο.Μαζί τους. Το φεστιβάλ θα ήταν τετραήμερο. Η πρώτη μέρα θα γινόταν στα Κεραμειά και θα ήταν αφιερωμένη στη Μικρασιατική καταστροφή και θα πλαισιωνόταν με ρεμπέτικα σχήματα και θεατρικά και οι επόμενες τρεις μέρες θα γινόταν στους Αγίους Αναργύρους με συναυλίες, με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και διάφορες παραστάσεις για παιδιά και με περίπτερα όπου οι ντόπιοι καλλιτέχνες θα είχαν τα προϊόντα τους και τις δημιουργίες τους .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συναυλίες θα γινόταν με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως:

Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Κοργιαλάς, Ελένη Πέτα, Ηλίας Μακρίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης και άλλα μέλη των ενδελέχεια, Magic De Spell, Γυμνά Καλώδια, Tsopana Rave, Δημήτρης Γαύρος, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Γιοκαρίνης και με διάφορες μπάντες από Λέσβο.

Τις δράσεις θα παρουσίαζαν ο Πασχάλης Τσαρούχας και ο Σπύρος Μπιμπίλας . Φωτογραφίες και βίντεο θα έβγαζε ο Ηλίας Μωραιτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχαμε μιλήσει επίσης με λέσχες Harley Davidson από Τουρκία, Κύπρο και από όλη την Ελλάδα που θα ερχόταν για να μας στηρίξουν.

Όπως θα ερχόταν και πολλοί καλλιτέχνες και φίλοι μας από διάφορες μακρινές χώρες αλλά και από όλη την χώρα μας.

Προχωρούσε κανονικά και ένα μήνα πριν το event μας είπε το μεγάλο κεφάλι από τους αρμόδιους να κλείσουμε και τα εισιτήρια βάζοντας με να μιλάω με τους καλλιτέχνες και να τους ζητάω τα στοιχεία τους .

Όταν τον ρωτούσαμε κάθε φορά αν είμαστε σίγουροι για όλο αυτό η απάντηση ήταν:

"Ναι παιδιά μου, λεφτά υπάρχουν, στηρίξαμε τόσες δράσεις δεν θα στηρίξουμε τον πολιτισμό; Προχωρήστε το ."

Τρεις εβδομάδες πριν το φεστιβάλ και ευτυχώς που δεν είχαμε κλείσει τα εισιτήρια με δικά μας λεφτά τα οποία θα μας έδιναν στο μέλλον, έλαβα ένα τηλέφωνο το οποίο έλεγε πως το φεστιβάλ δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί βάση ενός "νόμου" που ανακάλυψε μια κυρία που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά και ο συγκεκριμένος νόμος δεν επιτρέπει τις αρχές να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν φεστιβάλ με καλλιτέχνες εκτός νησιού.»

Εν τέλει η Ντέπη και ο Γιάννης αποφάσισαν να αναβάλλουν το Φεστιβάλ για το επόμενο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι θα βρουν χορηγούς... εμπιστοσύνης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη

Θα τεθεί προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο της Αγίας
Γιορτάζει η Αγία Ειρήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου

Αίτημα για ένταξη των τελειοφοίτων σε ειδική κατηγορία εισαγωγής λόγω αφθώδους πυρετού. Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Στη Βουλή το αίτημα για στήριξη μαθητών της Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Αντιπαράθεση για τα μέτρα απολύμανσης και αιχμές για ευθύνες υπηρεσιών και κράτους
Συζήτηση για τον αφθώδη πυρετό στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»

Τελεσίγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διακίνηση τυριών από τη Λέσβο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών σφαγές ζώων και διενέργεια αιμοληψιών και ελέγχων
«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων

Διαδικτυακή συμμετοχή απόψε στις 7 το απόγευμα με ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες
Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι

Υπεγράφη το έργο από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος

Συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC

Τελετές μνήμης στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού με παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου

Κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα στήριξης και ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των απωλειών των κτηνοτρόφων
Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου