× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους αγρότες για αποζημιώσεις»

Αναφορά του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2022

«Ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους αγρότες για αποζημιώσεις»

Ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ισχνή αποζημίωση που κατέβαλε η κυβέρνηση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την πρόωρη καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθυέλλες της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για την αποζημίωσή τους, εξαιτίας της ακαρπίας την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μπουρνούς, ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού για στήριξη από την Πολιτεία και συμμεριζόμενος την αγωνία τους για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής, είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου 2022 σχετική ερώτηση στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε αναγκάσει τον κ. Λιβανό να υποσχεθεί - δια της έγγραφης απάντησής του - τη λήψη μέτρων για ικανοποιητική και άμεση στήριξη του κλάδου.

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις ως άνω περιπτώσεις αλλά και για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των ελαιώνων, παρέμειναν υποσχέσεις, εντείνοντας την ανασφάλεια των ελαιοπαραγωγών και καθιστώντας - περισσότερο από ποτέ - ορατό τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής τους.

O κ. Μπουρνούς, στην ένατη κοινοβουλευτική του παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκομική κοινότητα της Λέσβου, καλεί τον κ. Γεωργαντά να εκπληρώσει στο ακέραιο τις κυβερνητικές υποσχέσεις και να ενεργήσει άμεσα για την ικανοποιητική και επαρκή αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ανεκπλήρωτες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ικανοποιητικές αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.»
Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζονται η έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για την καταβληθείσα ισχνή αποζημίωσή τους από την Πολιτεία για την πρόωρη καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθυέλλες της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για την αποζημίωση τους, εξαιτίας της ακαρπίας την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.
Επιπλέον, την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου εντείνει η μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων περί ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις ως άνω περιπτώσεις, όπως αποτυπώθηκαν από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό στην απάντηση του στις 04.02.2022 (Αρ. πρωτ.: 30/9087) σε σχετική ερώτηση μου.
Περαιτέρω, αναφέρεται στην επιστολή ότι έχουν αθετηθεί, ομοίως, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των ελαιώνων.
Καλείται ο Υπουργός να ενεργήσει άμεσα για την επαρκή και ικανοποιητική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για την πρόωρη καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθυέλλες της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 και την ακαρπία της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021 προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική τους καταστροφή.

Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι