× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους αγρότες για αποζημιώσεις»

Αναφορά του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2022

«Ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους αγρότες για αποζημιώσεις»
' χρόνος ανάγνωσης

Ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ισχνή αποζημίωση που κατέβαλε η κυβέρνηση στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την πρόωρη καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθυέλλες της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για την αποζημίωσή τους, εξαιτίας της ακαρπίας την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού για στήριξη από την Πολιτεία και συμμεριζόμενος την αγωνία τους για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής, είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου 2022 σχετική ερώτηση στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είχε αναγκάσει τον κ. Λιβανό να υποσχεθεί - δια της έγγραφης απάντησής του - τη λήψη μέτρων για ικανοποιητική και άμεση στήριξη του κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, οι κυβερνητικές υποσχέσεις περί ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις ως άνω περιπτώσεις αλλά και για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των ελαιώνων, παρέμειναν υποσχέσεις, εντείνοντας την ανασφάλεια των ελαιοπαραγωγών και καθιστώντας - περισσότερο από ποτέ - ορατό τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής τους.

O κ. Μπουρνούς, στην ένατη κοινοβουλευτική του παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκομική κοινότητα της Λέσβου, καλεί τον κ. Γεωργαντά να εκπληρώσει στο ακέραιο τις κυβερνητικές υποσχέσεις και να ενεργήσει άμεσα για την ικανοποιητική και επαρκή αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ανεκπλήρωτες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ικανοποιητικές αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.»
Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζονται η έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για την καταβληθείσα ισχνή αποζημίωσή τους από την Πολιτεία για την πρόωρη καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθυέλλες της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 και την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για την αποζημίωση τους, εξαιτίας της ακαρπίας την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.
Επιπλέον, την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου εντείνει η μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων περί ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις ως άνω περιπτώσεις, όπως αποτυπώθηκαν από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό στην απάντηση του στις 04.02.2022 (Αρ. πρωτ.: 30/9087) σε σχετική ερώτηση μου.
Περαιτέρω, αναφέρεται στην επιστολή ότι έχουν αθετηθεί, ομοίως, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των ελαιώνων.
Καλείται ο Υπουργός να ενεργήσει άμεσα για την επαρκή και ικανοποιητική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για την πρόωρη καρπόπτωση που προκλήθηκε από τις ανεμοθυέλλες της 29ης και 30ης Νοεμβρίου 2021 και την ακαρπία της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021 προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική τους καταστροφή.

Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα