× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόλτα στο οθωμανικό υδραγωγείο και τις πήγες της Κρατήγου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2023

Βόλτα στο οθωμανικό υδραγωγείο και τις πήγες της Κρατήγου

Με τον ερχομό του φθινοπώρου και καθώς ο καιρός δροσίζει λέμε πως βρισκόμαστε στην καταλληλότερη εποχή για πεζοπορία. Πάμε το λοιπόν να περπατήσουμε μόλις 2,5 χιλιόμετρα κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης για να ξαναμπούμε στον ρυθμό μας.

Ένα καλό σημείο για αφετηρία της συγκεκριμένης πεζοπορίας είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο αεροδρόμιο το οποίο είναι προσβάσιμο και με το αστικό λεωφορείο με τα δρομολόγια που εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες του αεροδρομίου.
Από εκεί προχωράμε προς την Κράτηγο και στο τέλος του αεροδιάδρομου υπάρχει δρόμος που πάει προς το οθωμανικό υδραγωγείο. Ο δρόμος ανεβαίνει παράλληλα στο ρέμα της Κρατήγου. Στα δεξιά μας και όσο είμαστε ακόμα πάνω στην άσφαλτο σε κάποια σημεία μπορούμε να παρατηρήσουμε μερικά κατάλοιπα από το οθωμανικό υδραγωγείο χτισμένο με το χαρακτηριστικό κόκκινο πέτρωμα σαρμουσάκ (ιγνιμβρίτης). Κάποια στιγμή μετά από 400 μέτρα περίπου φτάνουμε σε μια διασταύρωση όπου ο ασφαλτόδρομος «φεύγει δεξιά». Εμείς όμως συνεχίζουμε στον χωματόδρομο. Εκεί υπάρχει σήμανση και ταμπέλες με πληροφορίες .
Ανάλογα την εποχή που θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτήν την πεζοπορία θα βρούμε και το ανάλογο νερό στο ρέμα που κόβει το μονοπάτι. Παρόλα αυτά είναι εύκολο να το διασχίσουμε.
Συνεχίζουμε το μονοπάτι ευθεία και δεξιά θα βρούμε μια επιβλητική αψίδα να δηλώνει ότι εκεί κάποτε βρισκόταν το οθωμανικό υδραγωγείο.Η αψίδα είναι κατάλοιπο ενός παλιού υδρόμυλου (υδατόπυργος) . Εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε την περίτεχνα σκαλισμένη πετρά στην κορυφή της αψίδας η αλλιώς το κλειδί καθώς είναι ο λίθος που κρατάει την κατασκευή όρθια.
Συνεχίζοντας το μονοπάτι προς τα πάνω κατευθυνόμαστε προς τα δεξιά. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα που βλέπει μέχρι την θάλασσα. Μετά από περίπου 300 μέτρα φθάνουμε σε ένα λιθόστρωτο σημείο με αρκετό νερό. Αυτό κατασκευάστηκε το 1899 με σκοπό να συγκεντρώνει τους πολυάριθμους χείμαρρους μέσα από το φαράγγι του χείμαρρου «Λαγκάδα» της περιοχής σε ένα κεντρικό αγωγό που περνάει από κάτω. Παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί υδρόμυλοι που εκμεταλλεύονταν την ορμή του νερού αλλά μετά τη βιομηχανική επανάσταση πέσανε σε αχρηστία. Από τις πήγες της Κρατηγού μην επιχειρήσετε να ανηφορίσετε το πλακόστρωτο, καθώς γλιστράει αρκετά και είναι επικίνδυνο. Κάντε στάση, χαλαρώστε και απολαύστε τη λεσβιακή φύση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ