× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Έλις Αιλαντ» της Ελλάδας η Λέσβος

12.000 άνθρωποι μέσα και έξω από το ΚΥΤ! 408 νέες αφίξεις από το πρωί στη Λέσβο, 1383 από την περασμένη Δευτέρα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/9/2019

«Έλις Αιλαντ» της Ελλάδας η Λέσβος

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ο καταυλισμός της Μόριας, με χιλιάδες ανθρώπους μηδέ των κάθε κατηγορίας  εργαζομένων σε αυτό εξαιρουμένων, «να παστώνονται» κυριολεκτικά εγκαταλειμμένοι και αβοήθητοι από τους αρμόδιους φορείς, μέσα και έξω από το ακέφαλο εδώ και μέρες, Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Κι αυτό, ενώ χιλιάδες από αυτούς, έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με το γεωγραφικό τους περιορισμό να έχει αρθεί, πλην όμως δεν υπάρχουν δομές που μπορούν να τους υποδεχθούν. Όπως φαίνεται από το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης η μόνη που απαρέγκλιτά τηρείται με… θρησκευτική ευλάβεια είναι αυτή των μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας. Κάπως έτσι το νησί μετατρέπεται σε μια «ανοικτή φυλακή» πολλών χιλιάδων ανθρώπων που ολοένα αυξάνουν.

Μέρες 2015!

Σήμερα από τα χαράματα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λέσβο έφτασαν 408 άτομα. Ανάμεσα τους και 73 που έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί με ιστιοφόρο σκάφος! Παρελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην ακτή με σκάφος του Λιμενικού Σώματος!

Συνολικά και σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα έφτασαν στο νησί 1383 άτομα που ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή). Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα (από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα) πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564.

Ενημέρωση Εισαγγελέα

Η διαχείριση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στη Μόρια και σχεδόν 15.000 στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης των εμπλεκόμενων τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σήμερα ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι αδυνατεί να υποδεχθεί και να διαχειρισθεί αυτή τη στιγμή νεοεισερχόμενους.  

«Τι θα γίνει αν έρθουν άλλοι 300 άνθρωποι αύριο το πρωί που θα έρθουν δηλαδή; Η Μόρια έχει ‘κρασάρει’, η Συκαμνιά επίσης. Και ουδείς φαίνεται να ασχολείται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πέραν της φιλολογικής προσέγγισης στο θέμα» έλεγε σήμερα στέλεχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Μια ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου με δημόσια δήλωση του και δεδομένων των σημερινών μεγάλων ροών σημειώνει: «Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ‘λησμονούνται’ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;».

Και καταλήγει ο κ. Μουτζούρης: «Απαιτούμε εκ νέου  την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ