× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για την γραμμή Σμύρνη ‑ Μυτιλήνη ‑ Θεσσαλονίκη

Πάνω από δύο χρόνια διαρκεί η μετασκευή του Smyrna di levante

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/6/2022

Μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για την γραμμή Σμύρνη ‑ Μυτιλήνη ‑ Θεσσαλονίκη
' χρόνος ανάγνωσης

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με την Μυτιλήνη και την Θεσσαλονίκη φαίνεται πως θα υλοποιηθεί από το Smyrna di levante της Levante Ferries. Η γραμμή αυτή θα δώσει έσοδα στο πλοίο από δύο βασικές πηγές, το επιβατικό κοινό και τα φορτηγά που θα μεταφέρει.

 Η μεταφορά φορτηγών με πλοίο από την περιοχή της Σμύρνης στην Θεσσαλονίκη δίνει γρήγορη και φθηνή μετάβαση στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού. Με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα τα φορτηγά να φθάνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κι από εκεί με πλοίο θα μεταφέρονται στην Ιταλία. Εναλλακτικά τα φορτηγά μπορούν από το λιμάνι της Μυτιλήνης να μεταφέρονται ακτοπλοϊκά στον Πειραιά κι από εκεί μέσω της «Ολυμπίας οδού» στο λιμάνι της Πάτρας. Κι από το λιμάνι της Πάτρας θα μεταφέρονται ακτοπλοϊκά στα λιμάνια της Ιταλίας.

Η σύνδεση δύο μεγάλων αστικών κέντρων Θεσσαλονίκη και Σμύρνη εξασφαλίσει σημαντική επιβατική κίνηση για το πλοίο, άλλωστε και οι δύο πόλεις έχουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Η προσέγγιση του Smyrna di levante στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα δώσει στην Λέσβο πρόσθετη τουριστική κίνηση κι από τις δύο πόλεις.

 Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη γραμμή. Την περίοδο 2015 - 2016 δρομολόγηση πλοίου στη συγκεκριμένη γραμμή είχε επιδιώξει η Hellenic Seaways. Η εταιρεία είχε αγοράσει ένα παροπλισμένο πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, που το μετασκεύασε και το ονόμασε «Νήσος Σάμος». Μεγάλο πλεονέκτημα του «Νήσος Σάμος» το πολύ μεγάλο γκαράζ και που χωράει πολύ μεγάλο αριθμό φορτηγών.
 
Η προσπάθεια της Hellenic Seaways δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς το κόστος ελλιμενισμού στο λιμάνι της Σμύρνης κρίθηκε απαγορευτικό.Επίσης εκείνη την εποχή δεν υπήρχε και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για την δρομολόγηση του πλοίου.
  
Το Smyrna di levante
 
To Smyrna di levante αναμένεται να μπει στην γραμμή Σμύρνη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη το προσεχές φθινόπωρο.

Το πλοίο αποκτήθηκε από την Levante Ferries τον Ιούνιο του 2019, μέχρι τότε το πλοίο ονομάζονταν Kopernik και έφερε σημαία Κύπρου. Το τίμημα για την απόκτηση του προσδιορίζεται κοντά στα 2,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες. Το μήκος του πλοίου, προ μετασκευής, ήταν 158,35 μέτρα και το πλάτος του είναι 22,63 μέτρα. Έχει κατασκευαστεί το 1977 δηλαδή είναι ένα πλοίο 45 ετών. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει το πλοίο, πριν την μετασκευή του ήταν 20,5 μίλια ανά ώρα.

 

Λίγο μετά την απόκτηση του πλοίου ξεκίνησαν οι εργασίες μετασκευής του. Όμως στις αρχές του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών. Άλλωστε δεν υπήρχε κανένας λόγος να συνεχίζονται οι εργασίες μετασκευής σε μια περίοδο που είχε σταματήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Λίγο πριν την δρομολόγηση του πλοίου αναμένεται να γίνουν γνωστά, τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου, όπως διαμορφώθηκαν μετά την μετασκευή του, όσο και το κόστος της συνολικής επένδυσης της Levante Ferries.


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ανοιχτή πρόσβαση στην ψυχική υγεία με δράσεις στην Αγία Παρασκευή

Η Κινητή Μονάδα Ενηλίκων Μυτιλήνης διοργανώνει ομάδα ψυχοθεραπείας και δράσεις στην πλατεία του χωριού
Ανοιχτή πρόσβαση στην ψυχική υγεία με δράσεις στην Αγία Παρασκευή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη ζητά διευρυμένη συνεδρίαση με συμμετοχή φορέων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη «Νέα Δυναμική»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συμβολική στήριξη στους κτηνοτρόφους από την Ανακύκλωση Αιγαίου

Διανομή νερού και τροφίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Συμβολική στήριξη στους κτηνοτρόφους από την Ανακύκλωση Αιγαίου
ΥΓΕΙΑ

Χωρίς καρδιολόγο το Νοσοκομείο Λήμνου για τουλάχιστον 10 ημέρες

Καταγγελία του ΚΚΕ για υποστελέχωση και αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Χωρίς καρδιολόγο το Νοσοκομείο Λήμνου για τουλάχιστον 10 ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έλεγχοι ετοιμότητας στο Λιμενικό της Μυτιλήνης από τον Φώτιο Κιάμο

Επιτόπια επιθεώρησηt του Α’ Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματοτων πλωτών μέσων και αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης
Έλεγχοι ετοιμότητας στο Λιμενικό της Μυτιλήνης από τον Φώτιο Κιάμο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο «μικροσκόπιο» η απολύμανση στο λιμάνι Μυτιλήνης

Αυτόματοι ψεκασμοί σε κάθε σημείο-Ο Στρατής Καραγεωργίου εξηγεί τον μηχανισμό ψεκασμού
Στο «μικροσκόπιο» η απολύμανση στο λιμάνι Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Τέλος στην πολυετή εκκρεμότητα με το νερό στην Πλαγιά

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε – Στόχος η πλήρης κάλυψη της περιοχής το επόμενο διάστημα με επιπλέον 7 χιλιόμετρα δικτύου
Τέλος στην πολυετή εκκρεμότητα με το νερό στην Πλαγιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρίσιμη συνέλευση κτηνοτρόφων της Δυτικής Λέσβου στην Αντισσα

Κτηνοτρόφοι ζητούν να μπει τέλος στις σφαγές και να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα εμβολιασμού
Κρίσιμη συνέλευση κτηνοτρόφων της Δυτικής Λέσβου στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλόκο και ελλείψεις αλλά η αλληλεγγύη περισσεύει

Συγκινητική κίνηση από γυναίκες της Μυτιλήνης που μετέφεραν φαγητό στους κτηνοτρόφους
Μπλόκο και ελλείψεις αλλά η αλληλεγγύη περισσεύει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τύπου Σχοινά για τον αφθώδη στη Λέσβο

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο στις 2 το μεσημέρι παρουσιάζει τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα για τη Λέσβο
Συνέντευξη Τύπου Σχοινά για τον αφθώδη στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιμένουν στο μπλόκο του λιμανιού κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίζει η συνέλευση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα- Κάλεσμα στον Μαργαρίτη Σχοινά να βρεθεί στη Λέσβο,παράλληλα ζητούν να σταματήσουν οι σφαγές και καθολικό εμβολιασμό των ζώων
Επιμένουν στο μπλόκο του λιμανιού κτηνοτρόφοι της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν θα αφήσουμε να σφάξουν τα κοπάδια μας»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Στέλιος Δουδωνής, περιέγραψε μια δραματική κατάσταση ενώ παράλληλα ζήτησε καθολικό εμβολιασμό για τον αφθώδη πυρετό
«Δεν θα αφήσουμε να σφάξουν τα κοπάδια μας»