× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ΤΕΕ Βορειανατολικού Αιγαίου ζητά παράταση του Εξοικονομώ‑Αυτονομώ

Αίτημα Στρατή Μανωλακέλλη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2022

Το ΤΕΕ Βορειανατολικού Αιγαίου ζητά παράταση του Εξοικονομώ‑Αυτονομώ
' χρόνος ανάγνωσης

Την άμεση παράταση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 ζητά με αίτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικά η επιστολή-αίτημα αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρακτικά διαπιστώνουμε ότι έως την 07η Ιουλίου 2022, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ωφελούμενων, της 1ης υπαγωγής. Αντίστοιχα, έως την 06η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ωφελούμενων της 2ης υπαγωγής. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, το προηγούμενο διάστημα, το ΥΠΕΝ εξέδωσε «Οδηγό πληρότητας των αιτήσεων τελικής εκταμίευσης του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, πλησιάζοντας η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων και χωρίς την ανακοίνωση οριζόντιας παράτασης για τα έργα του προγράμματος, τα συνεργεία και οι προμηθευτές «παγώνουν» τις εργασίες που υπολείπονται, μη γνωρίζοντας τελικά αν θα δοθεί παράταση, μη θέλοντας να ρισκάρουν την εξόφλησή τους σε ενδεχόμενη εκπρόθεσμη ολοκλήρωση του συνόλου του έργου και απένταξής του από το πρόγραμμα, βάσει των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα. Στην ουσία το πρόγραμμα έχει πρακτικά «παγώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς, αυτή η κατάσταση, δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους(ωφελούμενους, επαγγελματίες, ΥΠΕΝ). Θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα δοθεί έστω και την ύστατη στιγμή, κάποια λογική λύση, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που καθυστερεί μια τέτοια παράταση έστω και σε επίπεδο ανακοίνωσης, χάνονται πολύτιμοι πόροι και χρόνος.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αποτυχία του δημοφιλούς προγράμματος, με την απένταξη χιλιάδων ωφελούμενων.

Οι διαδικασίες υπάρχουν και προβλέπονται σαφώς. Η χρονική πρόβλεψη καθώς και οι λόγοι ανωτέρας βίας που απαιτούνται για τη χορήγηση της παράτασης, είναι προφανώς υπαρκτοί.

Το ζητούμενο πλέον είναι να ανακοινωθεί άμεσα, για να «ενεργοποιηθούν» επαγγελματίες και ωφελούμενοι και να «κινηθούν» τα έργα που είναι στάσιμα λόγω ανασφάλειας ιδιοκτητών και επαγγελματιών, καθώς και να μην περιοριστεί σε τυπικό, μικρό χρονικό διάστημα αλλά να δοθεί στη διάθεση των ιδιοκτητών και των επαγγελματιών ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των έργων, συνυπολογίζοντας όλα τα ανωτέρω ζητήματα, σε συνδυασμό με το «σύνηθες» κλείσιμο της αγοράς κατά την περίοδο των θερινών διακοπών».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης