× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο κ.Μουτζούρης δεν λειτουργεί σαν αυτοδιοικητικός»

Στην απραξία και αδιαφορία της περιφερειακής αρχής για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου αναφέρεται σε ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2022

«Ο κ.Μουτζούρης δεν λειτουργεί σαν αυτοδιοικητικός»

Δριμεία κριτική προς τον Κώστα Μουτζούρη για την πλήρη απραξία και αδιαφορία στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των νησιών του βορείου Αιγαίου αναφέρεται σε ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές φιέστες στα νησιά μας όπου απλά επιβεβαιώνεται ότι ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε πρόθεση για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα.Αντίθετα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιεςμεμονωμένες προσπάθειες ανακούφισης των οικονομικά ασθενών που σαφώς υποκρύπτουν άγρα εκλογικής πελατείας.

Στην εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στη Λέσβο, πριν ένα περίπου μήνα, όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε μια συνεκτική πολιτική για τον αγροτικό χώρο των νησιώναλλά δεν υπήρξαν ούτε καν οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για τη κάλυψη του αυξημένου μεταφορικού κόστους των προμηθειών και των προϊόντων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Το τελευταίο έχει κυριολεκτικά “εξαφανιστεί” με χρεωστούμενα ενός έτους και πλέον. Δεν υπήρξε ούτε δέσμευση για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στον τομέα των κατασκευών που υποσκάπτουν την δυνατότητα υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων στο Leader.

Στην ίδια λογική εγγράφεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Δημάρχους των μικρών νησιών όπου οι εν λόγω αυτοδιοικητικοί δεν έμαθαν τίποτα νεότερο για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, άκουσαν ότι λεφτά υπάρχουν (500 εκ. λέει από τα προγράμματα Φιλόδημος, Τρίτσης, Νέαρχοςκαι δεν αποτελούν πρόσθετους πόρους) που όμως δεν μπορούν να τα απορροφήσουν αφού δεν έχουν το κατάλληλοτεχνικόδυναμικό στους Δήμους τους και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να το αποκτήσουν.

Δεν άκουσαν αλλά και δεν βλέπουν να κινείται τίποτε για την στελέχωση των αγροτικών ιατρείων, και ούτε, παρά τις παχιές κουβέντες, βλέπουν να προχωρούν τα τοπικά χωρικά σχέδια που ανακοινώθηκαν το 2019 και δήθεν θα είχαν ολοκληρωθεί το 2021.

Ανάλογου περιεχόμενου και οι πρόσφατες τριήμερες εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Ηραίον της Σάμου υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία: Προς μια Νησιωτική Πολιτική Συνοχής με όχημα τις ενωσιακές χρηματοδοτήσεις». Όμως πρακτικά οι «ενωσιακές χρηματοδοτήσεις» είναι ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν πολλαπλασιάζονταιόπως οι πέντε άρτοι εν τη ερήμωούτε πληθύνονται όπως το κρασί στον γάμο της Κανά ό,τι και να κάμουν και όσο και να προσπαθήσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα οι περιορισμένοι εθνικοί πόροι του προγράμματος «Νέαρχος», που στην πραγματικότητα δεν φτάνουν ούτε το Μεταφορικό Ισοδύναμο να καλύψουν, μοιράζονται με αδιαφανή κριτήρια.

Τέλος ούτε η πρόσφατη επίσκεψη Κ.Καραμανλή στη Λέσβο έβγαλε κάποιο νέο είτε σε ότι αφορά τα «αναπτυξιακά έργα που αλλάζουν τη Λέσβο», είτε σε ότι ενδιαφέρει για την αύξηση της χρηματοδότησης των σεισμοπαθών που με χίλια μύρια βάσανα κατάφεραν να βγάλουν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια την περιπόθητη οικοδομική άδεια για να επισκευάσουν το σπίτι τους είτε στη Βρίσα, είτε στη Σάμο, τώρα που τα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) επιμένει να τους τα κοστολογεί με βάση το τιμολόγιο του 2011…

Άραγε μήπως ακούσατε κάποιον αυτοδιοικητικό και ειδικά τον κ. Περιφερειάρχη να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικοί συντονιστές σε Λέσβο και Σάμο αλλά και προσλήψεις στην ΔΑΕΦΚ ώστε να διεκπεραιώνονταιγρηγορότερα τα αιτήματα των σεισμοπαθών που μέχρι σήμερα περιμένουν μήνες ολόκληρους για να πάρουν τηνεπιδότηση ενοικίου και τα άλλα βοηθήματα,καθώς και απαντήσεις και λύσεις στα υπόλοιπα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται λεπτομερώς στο πόρισμα της Επιτροπής που κατέθεσε εκ μέρους της και συνακόλουθα εξ ονόματος ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μ.Κάρλας προσωπικά και ιδιοχείρως στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό ;

Και όταν ο κ. Μουτζούρης δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να θέσει τα θέματα του σεισμού σε Βρίσα και Σάμο στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό που τον επισκέπτεται στην έδρα του στην Μυτιλήνη, περιμένουμε εμείς να υλοποιήσει την απόφαση του ΠΣ να πάμε να τον δούμε στην Αθήνα για να του θέσουμε το πρόβλημα;

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Ο κ. Μουτζούρης δεν λειτουργεί ως αυτοδιοικητικός υπέρ των συμφερόντων των πολιτών των νησιών.

Είναι για να χαϊδεύει αυτιά μήπως και παραμείνει μόνος υποψήφιος εκπρόσωπος του δεξιού χώρου στον οποίον ανήκει και να κάνει πελατειακές σχέσεις για να μαζεύει ψήφους σύμφωνα με τις οδηγίες που του έδωσαν οι μέντορες του το 2019, επιδιώκοντας να επαναλάβει την επιτυχία αυτή και το 2023.

Στον αντίποδα,η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές, αγωνίζεται για μια προοδευτική και συμμετοχική αυτοδιοίκηση που υποστηρίζει τα συμφέροντα των πολλών, δουλεύοντας με σχέδιο που θα ανατρέψει την δημογραφική και παραγωγική συρρίκνωση των νησιών. Και θα το καταφέρουμε με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών των νησιών μας και ειδικά των νέων που μόνο μέσα από την δική μας δράση βλέπουν αχτίδα φωτός για ένα καλύτερο μέλλον».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Νέα διοίκηση στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ξανά πρώτος ο Κλεάνθης Κορομηλάς
ΑΓΟΡΑ

Λευκή νύχτα την Τρίτη με κεράσματα και μουσική

Στην αγορά της Μυτιλήνης μέχρι τις 11 το βράδυ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη, είναι ζήτημα Δημοκρατίας

Μετά το διάγγελμα για τις παρακολουθήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική τής μετάθεσης ευθυνών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιόγκα για καλό σκοπό στην Ερεσό

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Λήμνου

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στον υπουργό Υγείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές των Λουτρών

Την Κυριακή 7 Αυγούστου από τον Σύλλογο Μικρασιατών «Το Δελφίνι»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίθεση σκύλου σε διανομέα στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο πολιτισμός της ελιάς έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι

H μεγάλη έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8 το βράδυ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Από τη Φανερωμένη και τον Βούλγαρη, στον Ψαροπόταμο και στον Μαλλιόντα

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους υγρότοπους
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Οι θύμησες από κρασί»

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ στην πολιτιστική αίθουσα Μεσοτόπου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ζωή στα Βατερά θα νικήσει!

Έμπρακτη και από καρδιάς η στήριξη στην πυρόπληκτη περιοχή- Το «Ν» βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς που έχει μεταμορφωθεί σε περιζήτητο τόπο καλοκαιρινής απόδρασης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράνομο κυνήγι αγριόχοιρων στα βουνά της Αγιάσου

Αδίστακτες ομάδες λαθροκυνηγών σκοτώνουν ακόμη και μάνες με νεογέννητα ζώα. Καταγγελίες κυνηγών για περιστατικά θήρας αγριογούρουνων, δύο μήνες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το είδος