× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο κ.Μουτζούρης δεν λειτουργεί σαν αυτοδιοικητικός»

Στην απραξία και αδιαφορία της περιφερειακής αρχής για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου αναφέρεται σε ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη Πολιτών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2022

«Ο κ.Μουτζούρης δεν λειτουργεί σαν αυτοδιοικητικός»

Δριμεία κριτική προς τον Κώστα Μουτζούρη για την πλήρη απραξία και αδιαφορία στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των νησιών του βορείου Αιγαίου αναφέρεται σε ανακοίνωση της η «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές φιέστες στα νησιά μας όπου απλά επιβεβαιώνεται ότι ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε πρόθεση για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα.Αντίθετα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι υπάρχουν κάποιεςμεμονωμένες προσπάθειες ανακούφισης των οικονομικά ασθενών που σαφώς υποκρύπτουν άγρα εκλογικής πελατείας.

Στην εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) στη Λέσβο, πριν ένα περίπου μήνα, όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε μια συνεκτική πολιτική για τον αγροτικό χώρο των νησιώναλλά δεν υπήρξαν ούτε καν οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για τη κάλυψη του αυξημένου μεταφορικού κόστους των προμηθειών και των προϊόντων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Το τελευταίο έχει κυριολεκτικά “εξαφανιστεί” με χρεωστούμενα ενός έτους και πλέον. Δεν υπήρξε ούτε δέσμευση για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στον τομέα των κατασκευών που υποσκάπτουν την δυνατότητα υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων στο Leader.

Στην ίδια λογική εγγράφεται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Δημάρχους των μικρών νησιών όπου οι εν λόγω αυτοδιοικητικοί δεν έμαθαν τίποτα νεότερο για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, άκουσαν ότι λεφτά υπάρχουν (500 εκ. λέει από τα προγράμματα Φιλόδημος, Τρίτσης, Νέαρχοςκαι δεν αποτελούν πρόσθετους πόρους) που όμως δεν μπορούν να τα απορροφήσουν αφού δεν έχουν το κατάλληλοτεχνικόδυναμικό στους Δήμους τους και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για να το αποκτήσουν.

Δεν άκουσαν αλλά και δεν βλέπουν να κινείται τίποτε για την στελέχωση των αγροτικών ιατρείων, και ούτε, παρά τις παχιές κουβέντες, βλέπουν να προχωρούν τα τοπικά χωρικά σχέδια που ανακοινώθηκαν το 2019 και δήθεν θα είχαν ολοκληρωθεί το 2021.

Ανάλογου περιεχόμενου και οι πρόσφατες τριήμερες εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Ηραίον της Σάμου υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία: Προς μια Νησιωτική Πολιτική Συνοχής με όχημα τις ενωσιακές χρηματοδοτήσεις». Όμως πρακτικά οι «ενωσιακές χρηματοδοτήσεις» είναι ήδη ενσωματωμένες στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν πολλαπλασιάζονταιόπως οι πέντε άρτοι εν τη ερήμωούτε πληθύνονται όπως το κρασί στον γάμο της Κανά ό,τι και να κάμουν και όσο και να προσπαθήσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα οι περιορισμένοι εθνικοί πόροι του προγράμματος «Νέαρχος», που στην πραγματικότητα δεν φτάνουν ούτε το Μεταφορικό Ισοδύναμο να καλύψουν, μοιράζονται με αδιαφανή κριτήρια.

Τέλος ούτε η πρόσφατη επίσκεψη Κ.Καραμανλή στη Λέσβο έβγαλε κάποιο νέο είτε σε ότι αφορά τα «αναπτυξιακά έργα που αλλάζουν τη Λέσβο», είτε σε ότι ενδιαφέρει για την αύξηση της χρηματοδότησης των σεισμοπαθών που με χίλια μύρια βάσανα κατάφεραν να βγάλουν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια την περιπόθητη οικοδομική άδεια για να επισκευάσουν το σπίτι τους είτε στη Βρίσα, είτε στη Σάμο, τώρα που τα οικοδομικά υλικά έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) επιμένει να τους τα κοστολογεί με βάση το τιμολόγιο του 2011…

Άραγε μήπως ακούσατε κάποιον αυτοδιοικητικό και ειδικά τον κ. Περιφερειάρχη να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην αναγκαιότητα να υπάρξουν ουσιαστικοί συντονιστές σε Λέσβο και Σάμο αλλά και προσλήψεις στην ΔΑΕΦΚ ώστε να διεκπεραιώνονταιγρηγορότερα τα αιτήματα των σεισμοπαθών που μέχρι σήμερα περιμένουν μήνες ολόκληρους για να πάρουν τηνεπιδότηση ενοικίου και τα άλλα βοηθήματα,καθώς και απαντήσεις και λύσεις στα υπόλοιπα αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται λεπτομερώς στο πόρισμα της Επιτροπής που κατέθεσε εκ μέρους της και συνακόλουθα εξ ονόματος ολόκληρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μ.Κάρλας προσωπικά και ιδιοχείρως στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό ;

Και όταν ο κ. Μουτζούρης δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να θέσει τα θέματα του σεισμού σε Βρίσα και Σάμο στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό που τον επισκέπτεται στην έδρα του στην Μυτιλήνη, περιμένουμε εμείς να υλοποιήσει την απόφαση του ΠΣ να πάμε να τον δούμε στην Αθήνα για να του θέσουμε το πρόβλημα;

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Ο κ. Μουτζούρης δεν λειτουργεί ως αυτοδιοικητικός υπέρ των συμφερόντων των πολιτών των νησιών.

Είναι για να χαϊδεύει αυτιά μήπως και παραμείνει μόνος υποψήφιος εκπρόσωπος του δεξιού χώρου στον οποίον ανήκει και να κάνει πελατειακές σχέσεις για να μαζεύει ψήφους σύμφωνα με τις οδηγίες που του έδωσαν οι μέντορες του το 2019, επιδιώκοντας να επαναλάβει την επιτυχία αυτή και το 2023.

Στον αντίποδα,η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές, αγωνίζεται για μια προοδευτική και συμμετοχική αυτοδιοίκηση που υποστηρίζει τα συμφέροντα των πολλών, δουλεύοντας με σχέδιο που θα ανατρέψει την δημογραφική και παραγωγική συρρίκνωση των νησιών. Και θα το καταφέρουμε με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών των νησιών μας και ειδικά των νέων που μόνο μέσα από την δική μας δράση βλέπουν αχτίδα φωτός για ένα καλύτερο μέλλον».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο»

Συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Σαπφούς και σιωπηρή πορεία από την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρός τραυματισμός 20χρονου μοτοσικλετιστή

Σε τροχαίο την Πέμπτη το μεσημέρι στην Καλλονή. Τραυματίσθηκαν ακόμη ένας άνδρας και μια γυναίκα 53 και 50 ετών, που επέβαιναν στο αγροτικό αυτοκίνητο που συγκρούσθηκε με τη μοτοσικλέτα του νεαρού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για σημερινό πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κανονικότητα του θανάτου»

Aνακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα δύο πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης»

Κοινή δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και του βουλευτή Λέσβου και τομεάρχη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννη Μπουρνού, για τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ταξίδια θανάτου...»

Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική – Συμμαχία Ράνια Σβίγκου για τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα
ΥΓΕΙΑ

2.000.000 ευρώ για την ψυχιατρική και επιστροφή των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία

Τη Λέσβο επισκέφθηκε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ικανοποιημένη από την κατάσταση του Βοστανείου, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις προσλήψεις», είπε.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνάντηση εκπαίδευσης και κατάρτισης εκπαιδευτών

Πραγματοποιήθηκε 1 - 3 Οκτωβρίου 2022, στην Λέσβο με την συμμετοχή σχολείων από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκτακτο δελτίο αναγγελίας επιδείνωσης καιρού

Ενημέρωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διανομή προϊόντων ΚΕΑ‑ΤΕΒΑ     

Στους δικαιούχους των δήμων Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου από Δευτέρα 10 έως και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου
ΥΓΕΙΑ

«Η νευροχειρουργική κλινική της Μυτιλήνης λειτουργεί άψογα»

Στηρίζει πλήρως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Βοστάνειου για τον αγώνα που δίνουν , ο Ιατρικός Σύλλογος Μυτιλήνης μετά τις εκκλήσεις συγγενών ασθενούς που νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη Γιάννη Μπουρνού στη Λήμνο

Αναλυτικά το πρόγραμμα συναντήσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία