× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι σεισμόπληκτοι δεν φτιάχνουν τα σπίτια τους, λόγω ακρίβειας»

Την αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες δίνει το Υπουργείο αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Λέσβου, ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Β.Α. Αιγαίου σε επιστολή του στον Κ. Καραμανλή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2022

«Οι σεισμόπληκτοι δεν φτιάχνουν τα σπίτια τους, λόγω ακρίβειας»
φωτογραφία αρχείου

Την αναθεώρηση των τιμών των παλιών τιμολόγιων της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) που αφορούν επιχορηγήσεις των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας σε Λέσβο και Σάμο, από τους σεισμούς του 2017 και του 2020 ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Β.Αιγαίου  μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις σε όλα τα οικοδομικά υλικά και τη μεγάλη απόκλιση τιμών από τα τιμολόγια της ΔΑΕΦΚ με βάση τα οποία δίνονται οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, αρκετοί από αυτούς, επιστρέφουν τα χρήματα και προτιμούν να αφήσουν το σπίτι τους να ρημάξει αφού δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημειώνει στην επιστολή του το Τεχνικό Επιμελητήριο να ρημάξουν οικισμοί ολόκληροι και να αφεθούν στην τύχη τους.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Τμήματος Β.Αιγαίου  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη  αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφέρειά μας τελευταία έχει ζήσει δύο σοβαρά σεισμικά γεγονότα, της 12ης-6-2017 στη Λέσβο και της 30ης-10-2020 στη Σάμο, και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Με τις όποιες καθυστερήσεις εκδίδονται οι άδειες είτε για την ανακατασκευή των κατεδαφισθέντων κτιρίων (κόκκινα), είτε για την επισκευή των πληγέντων (κίτρινα) και ήδη έχουν ανεγερθεί ή επισκευασθεί κάποια.

Όμως οι τελευταίες μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά έχουν καταστήσει απαγορευτική τη  συνέχιση των εργασιών ειδικά για τα κίτρινα κτίρια.  Παρατηρείται το φαινόμενο, πολλοί ιδιοκτήτες ενώ έχουν εκδώσει την οικοδομική άδεια επισκευής ή ανέγερσης να μην προχωρούν στην υλοποίησή της, λόγω του αυξημένου κόστους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να επιστρέψουν τη πρώτη δόση της Δ.Κ.Α. που έχουν λάβει και να μην προχωρήσουν σε εργασίες, αφήνοντας το κτίσμα στη τύχη του δηλαδή στη πλήρη κατάρρευση. Αυτό όπως γίνεται κατανοητό, θα σημάνει τον ολοκληρωτικό μαρασμό των πληγέντων οικισμών σε σημείο εξαφάνισής τους από το χάρτη.

Από την αρχή είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τις τιμές μονάδας που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 6772/Β9β/12-12-2011 Απόφαση (ΦΕΚ 3201Β/30-12-2011) για το τιμολόγιο των εργασιών επισκευής των πληγέντων κτισμάτων. Τώρα όμως η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Πρέπει να γίνει άμεσα αναθεώρηση των προβλεπόμενων τιμών για να καλυφθούν οι εκρηκτικές αυξήσεις του τελευταίου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, προτείνουμε στις τιμές μονάδας που αναφέρονται:

α) στην Απόφαση ΔΑΕΦΚ/2641/Α325/18-7-2017 (ΦΕΚ 2584Β/25-7-2017) για το σεισμό της Λέσβου και

β) στην Απόφαση ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/26169/Α325/27-11-2020 (ΦΕΚ 5293Β/1-12-2020) για το σεισμό της Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

να δοθεί αναθεώρηση 20% στις αναφερόμενες τιμές μονάδας των αποφάσεων αυτών.

Στο δε τιμολόγιο των εργασιών επισκευής πληγέντων κτισμάτων που προβλέπεται στην  υπ’ αριθμ. 6772/Β9β/12-12-2011 Απόφαση (ΦΕΚ 3201Β/30-12-2011) προτείνουμε να δοθεί αναθεώρηση 40%.   

Οι παραπάνω ζητούμενες αυξήσεις προτείνεται να έχουν εφαρμογή τόσο στις άδειες (επισκευής ή ανέγερσης) που θα εκδοθούν, όσο και σ’ αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί (δεν έχουν αιτηθεί τη Β΄ ή τη Γ΄ δόση) και για όσο διάστημα κρατήσει αυτή η έντονη πληθωριστική πίεση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση