× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βραδιά μνήμης και μουσικής για την «Αιολίς Ανατολή»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου «Αιολείς» την Κυριακή το βράδυ στο Κάτω κάστρο Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2022

Βραδιά μνήμης και μουσικής για την «Αιολίς Ανατολή»
' χρόνος ανάγνωσης

Μία αξιόλογη εκδήλωση με μουσικοχορευτικά δρώμενα και ομιλίες σχετικές με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και τα πρώτα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, πραγματοποίησε ο νεοσύστατος, εξαιρετικά δραστήριος όμως χορευτικός όμιλος Μυτιλήνης «Οι Αιολείς», την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο κάτω κάστρο, με τίτλο «Αιολίς Ανατολή Χαίρε». 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες θεατές οι οποίοι ενθουσιάστηκαν τόσο από τις μουσικές και τους χορούς της Μικρασίας, όσο και από τους ομιλητές που ανέλυσαν με ιστορικά τεκμηριωμένες αναλύσεις την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο εκείνη πριν και μετά την καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώτος ομιλητής, ο φιλόλογος και ιστορικός  Θεόδωρος Κοντάρας, γνωστός για την ενασχόλησή του με τη λαογραφία και την ιστορία του ελληνισμού της Μικρασίαςαναφέρθηκε στην «πνευματική κίνηση στην Αιολίδα», περιγράφοντας το πλαίσιο της εποχής καθώς και τους ιστορικούς δεσμούς των νησιών μας με τα απέναντι παράλια.

Ο Γιώργος Κατσούπης, νοσηλευτής στο επάγγελμα και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Μελέτης και Διαδοσης Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη», αναφέρθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο της περίθαλψης και εγκατάστασης των προσφύγων στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια η μικρασιατικής καταγωγής έμπορος στην αγορά της Μυτιλήνης Δήμητρα Εμμανουήλ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία αναφέρθηκε στην «προσφυγική μνήνη στην αγορά της Μυτιλήνης την περίοδο 1960 έως 1980.

Ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου και γνωστός στην κοινωνία της Μυτιλήνης, απόγονος προσφύγων, Δημήτρης Μπουρνούς αναφέρθηκε στους θαλασσινούς μικρασιάτες στη Μυτιλήνη και στη δραστηριότητά τους. Ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει άριστα το αντικείμενο αφού από τότε που θυμάται τον εαυτό βρισκόταν ανάμεσα σε ψαράδες καΐκια σε όλες τις παραλιακές γωνιές της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών. 

Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί Αλέκος καφούνης, Αριστείδης Αποστόλης, Γιάννα Μαϊστρέλλη, και Μαρία Σεϊτανίδου. Χόρεψαν και τραγούδησαν τα μέλης της χορωδίας και του χορευτικού τμήματος του Χορευτικού Ομίλου «Οι Αιολείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την όμορφη βραδιά στο Κάτω Κάστρο, παρακολούθησαν οι βουλευτές του νησιού μας Γιάννης Μπουρνούς από το ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ. Σε δηλώσεις τους στο «Ν» οι δύο βουλευτές μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα διαχρονικά μηνύματα των πολέμων όπου θύματα είναι πάντα οι λαοί. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο