× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αποκατασταθούν άμεσα οι εργαζόμενοι Γ’ Κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας»

Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/6/2022

«Να αποκατασταθούν άμεσα οι εργαζόμενοι Γ’ Κύκλου Κοινωφελούς Εργασίας»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την προκλητική απουσία οποιασδήποτε μέριμνας, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για το μέλλον των πρώην εργαζομένων του Γ’ κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ, δομές φιλοξενίας και στην Υπηρεσία Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ερώτηση του Γ.Μπουρνού συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κορίνθου, Γιώργος Ψυχογιός και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Θεανώ Φωτίου.

Ο κ.Μπουρνούς στην τέταρτη κοινοβουλευτική του παρέμβαση σχετικά τους εργαζόμενους του Γ’ Κύκλου, επισημαίνει ότι η λήξη των συμβάσεων τους τον περασμένο Δεκέμβριο και η μη περαιτέρω παράταση του προγράμματος από την κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα - εκτός από τις σημαντικότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους - τον αδικαιολόγητο παροπλισμό των δομών και των σχετικών υπηρεσιών του Δημοσίου από έμπειρο, καταρτισμένο και με εξειδικευμένες δεξιότητες προσωπικό.

Ο κ. Μπουρνούς τονίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους – ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας - επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσέφεραν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους και διεκπεραίωναν με μεγάλη επιτυχία το δύσκολο έργο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν συνεχεία, ο βουλευτής Λέσβου στηλιτεύει έντονα το γεγονός ότι από τη λήξη των συμβάσεων και μέχρι σήμερα, απουσιάζει επιδεικτικά οποιαδήποτε μέριμνα των αρμόδιων Υπουργείων για την εξασφάλιση των ως άνω εργαζομένων και την αξιοποίηση της αποκτηθείσας πολύτιμης εμπειρίας τους.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, κλείνοντας την παρέμβαση του, καλεί τους κ.κ. Χατζηδάκη και Μηταράκη να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία των πρώην εργαζομένων του προγράμματος σε ανάλογες θέσεις, να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους ως προϋπηρεσία δημοσίου και να προκηρυχθούν άμεσα σχετικές θέσεις εργασίας με αυξημένη μοριοδότηση για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Καμία μέριμνα για τους πρώην εργαζόμενους του Γ’ κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.»

Τον Δεκέμβριο του 2021 έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν ενταχθεί στον Γ΄ κύκλο του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) και της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσέφεραν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους και διεκπεραίωναν με μεγάλη επιτυχία το δύσκολο έργο τους.
Όσον αφορά στη Λέσβο, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, το μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Ευρώπης, απασχολήθηκαν μέσω του Προγράμματος περίπου 90 άτομα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη εύρυθμη λειτουργία του.
Δυστυχώς, όμως, η μη περαιτέρω παράταση του Προγράμματος από την Κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα - εκτός από τις σημαντικότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους - τον αδικαιολόγητο παροπλισμό των δομών και των σχετικών υπηρεσιών του Δημοσίου από έμπειρο, καταρτισμένο και με εξειδικευμένες δεξιότητες προσωπικό. Επιπλέον, η επιλογή της Κυβέρνησης να αναθέσει σε συνεργεία εργολάβων την παροχή των υπηρεσιών - που παρείχαν μέχρι πρότινος οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος - αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας ενώ οι συνθήκες εργασίας για τους νυν εργαζόμενους είναι επαχθέστερες.
Επιπρόσθετα, παρατηρείται ότι από τη λήξη των συμβάσεων και μέχρι σήμερα, απουσιάζει επιδεικτικά οποιαδήποτε μέριμνα των αρμόδιων Υπουργείων για την εξασφάλιση των ως άνω εργαζομένων και την αξιοποίηση της αποκτηθείσας πολύτιμης εμπειρίας τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους ως προϋπηρεσία δημοσίου και η μη προκήρυξη σχετικών θέσεων εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με αυξημένη μοριοδότηση για τους ωφελούμενους του Προγράμματος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιος είναι ο – κατά αρμοδιότητα - σχεδιασμός των Υπουργείων για την αξιοποίηση των πρώην εργαζομένων του Γ΄ κύκλου του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) και της Υπηρεσίας Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους ως προϋπηρεσία Δημοσίου;
3. Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί στην προκήρυξη σχετικών θέσεων εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τη θεσμοθέτηση αυξημένης μοριοδότησης για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ