× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς άλλαξε γνώμη ο Καραμανλής για τη Νότια Παράκαμψη;

Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε των ανακοινώσεων του Υπουργού για μη κατάτμηση του έργου. Μοναδικό κόλλημα είναι μία τροποποίηση στο ρυμοτομικό της Μυτιλήνης στο ύψος του Ορφανοτροφείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2022

Πώς άλλαξε γνώμη ο Καραμανλής για τη Νότια Παράκαμψη;
' χρόνος ανάγνωσης

Ιδιαίτερα έντονο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο των δηλώσεων του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή για το έργο του οδικού άξονα της Νότιας Παράκαμψης, το οποίο όπως ανακοίνωσε μετά την τακτοποίηση των ρυμοτομικών εκκρεμοτήτων θα προχωρήσει αφού τόνισε πως είναι το πλέον ώριμο έργο της Λέσβου αυτή τη στιγμή. 

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση αρχικά του Υπουργού ήταν να ανακοινώσει την κατάτμηση του έργου και την υλοποίηση του πρώτου τμήματός του έως το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, κάτι που είχε ανακοινώσει και ο Περιφερειάρχης το προηγούμενο διάστημα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κομματική σύσκεψη που έγινε ωστόσο όταν συζητήθηκε το θέμα του έργου και της κατάτμησης που ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο και η Περιφέρεια, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τριών τουλάχιστον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα που αντέδρασαν είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και τα μεγάλα έργα του νησιού και θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας θα αποσυμφορήσει την πόλη της Μυτιλήνης και θα συνδέσει το αερόδρόμιο με το κέντρο του νησιού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Υπουργός φαίνεται ότι πείσθηκε πως για το καλό του έργου, δεν πρέπει να γίνει κατάτμηση αλλά να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί ως ενιαίο διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν τα οφέλη του για την πόλη της Μυτιλήνης και το νησί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η τακτοποίηση μιας ρυμοτομικής εκκρεμότητας στο ύψος του Παντοπωλείου Θαλασσέλλη, κοντά στο Ορφανοτροφείο της Μυτιλήνης, όπου ένα κομμάτι του δημοτικού πάρκου που υπάρχει εκεί πρέπει να συμπεριληφθεί στο έργο. Το πρόβλημα αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αξεπέραστο αφού ο Δήμος μπορεί να τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες σε πολύ σύντομο διάστημα, εφόσον βέβαια υπάρχει καλή θέληση και πρόθεση το έργο να υλοποιηθεί και να μην μείνει στα χαρτιά. Μάλιστα γνώστες του αντικειμένου αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-6 μήνες αφού στην ουσία ο Δήμος θα κάνει αίτημα στον εαυτό του για την τροποποίηση του ρυμοτομικού χωρίς να θίγεται κάποιος ιδιώτης. 

Μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι και η χρηματοδότηση του έργου το οποίο όπως είπε ο κος Καραμανλής δεν μπορεί να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης αφού από αυτό δεν χρηματοδοτούνται οδικοί άξονες. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Μάλιστα από το 2019 έχει εκπονηθεί και  η μελέτη κόστους - οφέλους η οποία απαιτείται για να προχωρήσει το έργο αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Το μόνο που μένει να γίνει είναι η κατέθεση σχετικής πρότασης από το Υπουργείο Υποδομών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ