× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργία σε Εθνική και Πειραιώς για τη σύμβαση των υπαλλήλων

Το «Ν» βρέθηκε στη συγκέντρωσή τους το πρωί της Τρίτης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/6/2022

Απεργία σε Εθνική και Πειραιώς για τη σύμβαση των υπαλλήλων
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Απεργούν σήμερα, Τρίτη οι εργαζόμενοι της Εθνικής και της Πειραιώς, γι΄ αυτό και έχουμε κλειστές τράπεζες, ενώ απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν από τις 8 το πρωί υπάλληλοι των τραπεζών στη Μυτιλήνη έξω από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο πλευρό τους στάθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σωματεία των εργαζομένων σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς απορρίπτουν τις έως τώρα προτάσεις των διοικήσεων για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις και προστασία απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν οι διοικήσεις τους δεν προσέλθουν σε διάλογο για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και δεν δεσμευτούν για την διατήρηση και προστασία των υπαρχόντων θέσεων.

Και οι δυο σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε τρεις συναντήσεις, ωστόσο οι προτάσεις των διοικήσεων των τραπεζών της Εθνικής και της Πειραιώς απέχουν από τις διεκδικήσεις των συλλόγων των εργαζομένων.

Το στοίχημα για τα σωματεία είναι η υψηλή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, καθώς πέρα από τις αμοιβές, υπάρχει σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με κυρίαρχα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που δεν είναι πάντα και… τόσο «εθελουσία», όπως καταγγέλλουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ καλεί τις διοικήσεις να μετατρέψουν τα θετικά λόγια σε έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, μέσα από την υπογραφή ικανοποιητικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) κάνει λόγο για «προκλητική στάση της διοίκησης» τονίζοντας ότι η 24ωρη απεργία είναι προειδοποιητική και προαναγγέλλει ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο ΣΥΕΤΕ καταγγέλλει συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και πίεση που ξεπερνάει το όρια, τόσο στο δίκτυο όσο και στη διοίκηση, στοχοθεσία στο δίκτυο που «έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και δημιουργεί εξοντωτικές συνθήκες στα καταστήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), που άνοιξε πρώτος τον χορό των κινητοποιήσεων, δηλώνει την αντίθεσή του στο business plan 2022-2025 «που εκπαραθυρώνει στον σχεδιασμό του τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», ζητάει τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου» και καταγγέλλει «τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού».

Και οι δύο σύλλογοι επικαλούνται τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με αυτόν της Εθνικής να υπογραμμίζει ότι τα κέρδη της τράπεζας για το 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022 «οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να εργάζονται με αυταπάρνηση για να έχει η τράπεζα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον».

Πρόταση για τετραήμερη εργασία

Πάντως, η πρωτοβουλία του δεύτερου μεγαλύτερου σωματείου της Τράπεζας Πειραιώς, του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), να καταθέσει στη διοίκηση της τράπεζας επίσημο αίτημα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής, αιφνιδίασε όχι μόνο την διοίκηση, καθώς αποτελεί αντιπρόταση στο business plan 2022-2025, αλλά και την ΟΤΟΕ καθώς έθεσε ένα κατ’ αρχάς πλαίσιο συζήτησης για τετραήμερη εργασία στον κλάδο.

Στην απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων στη Μυτιλήνη παρέστη ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων για ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον την ώρα που οι διοικήσεις των Τραπεζών εφαρμόζουν πλάνα αναδιάρθρωσης με πλήρη αυθαιρεσία, κλείνουν και συγχωνεύουν καταστήματα ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να εκβιάζονται με εθελουσία έξοδο ή απόλυση.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, ανέχεται, αν δεν ενθαρρύνει, την αυθαιρεσία και τις πρακτικές της τραπεζικής εργοδοσίας. Με τη συρρίκνωση, μάλιστα, του δικτύου των υποκαταστημάτων και τη ραγδαία περικοπή του προσωπικού, υποβαθμίζεται κάθετα η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι είναι αυτοί που γίνονται οι αποδέκτες των καθημερινών διαμαρτυριών και παραπόνων των πολιτών, παρότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις διοικήσεις. 

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε και μια άλλη παράμετρο, καθώς σήμερα η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δεν μπορεί να απαντηθεί από τους ελέγχους και τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως συνέβαινε επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ας κατανοήσουν όμως οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών, ανέφερε, ότι πλησιάζει η ώρα που θα μπει ξανά φρένο στην αυθαιρεσία τους και θα σταματήσουν οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο