× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Η Μητρόπολη Μυτιλήνης οργανώνει το τριήμερο 21 – 23 Ιουνίου ένα μοναδικής αξίας τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2022

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Ξεκινά το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «Μικρασία:  Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων» που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 21 έως την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από κάθε επιστημονική πλευρά παρεμβάσεις ειδικών ιστορικών, θεολόγων, ερευνητών και μελετητών της Μικρασιατικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

 

Τρίτη 21 Ιουνίου

18.00 - 18.30 Υποδοχή συνέδρων - δέηση στις προτομές των Αγίων Κυδωνιών Γρηγορίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας.

18.30. – 19.00 Χαιρετισμοί επισήμων.

19.00 – 19.15 Τραγούδια από τη Μικρασία, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

19.15 – 20.00 Εναρκτήρια ομιλία. Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

 

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Α΄ Συνεδρία

09.00 – 09.20 Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

09.20 – 09.40 Assam Azar, Θεολόγος, Σύμβουλος του Πατριάρχη Αντιοχείας, «Οι Μητροπόλεις της Μικράς  Ασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας: αρχές του 20ου αιώνα  και ο Ελληνισμός τους».

09.40 - 10.00 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

10.00 - 10.20 Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα».

Β΄ Συνεδρία

11.00 - 11.20 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

11.20 - 11.40 Mario Marazziti, Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων Ιταλικού Κοινοβουλίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Τα χρόνια της Μεγάλης Καταστροφής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μεταξύ του πόνου, της κρίσης, της συμβίωσης και του οικουμενισμού».

11.40 – 12.00 Αθανάσιος Τζιερτζής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο τού μαρτυρίου τού Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου».

12.00 – 12.20 Ευρυπιδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Γ΄ Συνεδρία

19.00 - 19.20 Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Θεολογίας ΑΠΘ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

19.20 - 19.40 Κωνσταντίνος Ν. Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας. Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

19.40 - 20.00 Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

 

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Α’ Συνεδρία

09.00 - 09.20 Αριστοτέλης Αποστολίδης, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

09.20 - 09.40 Χρύσα Ταμίσογλου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο κλήρος στη μικρή οθόνη: η συμβολή των τηλεοπτικών σειρών για το 1922 στην ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας».

09.40 - 10.00 Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία».

Β΄ Συνεδρία.

10.30 - 10.50 Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών «To γλωσσικό ιδίωμα των Μοσχονησίων στο έργο του Ευστρατίου Δράκου».

10.50 - 11.10 Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών – Αϊβαλί, 1832 - 1914. Αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τις 11 εκκλησιαστικές ενορίες της πόλης».

11.10 - 11.30 Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, «Μυτιλήνη – Αϊβαλί: το “καθρέφτισμα” δύο πόλεων και η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου».

12.00. – 12.30. Αθανάσιος Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα νέο δοκιμαστικό ταξίδι για το Smyrna di levante

Συνεχίζει τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το πλοίο η Levante Ferries
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις συλλήψεις για οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Σειρά συλλήψεων από την Αστυνομία το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου
ΕΛΛΑΔΑ

Τα καμώματα Αθανασίου τροφοδοτούν την τουρκική προπαγάνδα

Έξω φρενών με το βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας το Μέγαρο Μαξίμου. Για παρακολούθηση «τουρκικής καταγωγής πολιτών στην Ελλάδα» μιλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εργαλειοποιώντας εναντίον της χώρας τις δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη γονέας του 10χρονου κατηγορούμενου για εμπρησμό

Κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανήλικου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ιστορία του κάστρου της Μυτιλήνης σε 30 λεπτά

Κάθε Δευτέρα από τις 8.30 έως τις 3.30 προβάλλεται στο κάστρο στο ειδικό ψηφιακό σύστημα που έχει τοποθετηθεί και στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

10.932 αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο

Τον Ιούλιο του 2022 έφθασαν 40% λιγότεροι τουρίστες από τον Ιούλιο του 2015
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Αγριόχορτα στον καινούργιο τάπητα του γηπέδου στο Κάτω Τρίτος

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης με τους Ψωμά και Κατζανό που κατάγονται από την περιοχή να διαμαρτύρονται για κακοτεχνίες ακόμη και πριν την παράδοση του έργου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαλέλης κατά Μουτζούρη για το Σάρλιτζα

«Για άλλη μία φορά θα χαθούν χιλιάδες ευρώ ενώ θα συνεχίσει να παραμένει ερείπιο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«κ.Μητσοτάκη αποπέμψτε τον κ.Αθανασίου»

Την αποπομπή του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. ζητά ξανά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά και τη νέα ανακοίνωση του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

11χρονο αγόρι πίσω από τις φωτιές στη Λαγκάδα

Το παιδί εντοπίστηκε χθες, από αστυνομικούς, μαζί με μια παρέα συνομηλίκων του στην περιοχή και παραδέχθηκε ότι έβαλε τη φωτιά στις 10 Αυγούστου γιατί του αρέσει να βλέπει τους πυροσβέστες
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια για την Παναγία της Αγιάσου

Από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου