× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Η Μητρόπολη Μυτιλήνης οργανώνει το τριήμερο 21 – 23 Ιουνίου ένα μοναδικής αξίας τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2022

Ξεκινά το συνέδριο για τη Μικρασία

Ξεκινά το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα: «Μικρασία:  Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων» που οργανώνει η Μητρόπολη Μυτιλήνης στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 21 έως την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από κάθε επιστημονική πλευρά παρεμβάσεις ειδικών ιστορικών, θεολόγων, ερευνητών και μελετητών της Μικρασιατικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη 21 Ιουνίου

18.00 - 18.30 Υποδοχή συνέδρων - δέηση στις προτομές των Αγίων Κυδωνιών Γρηγορίου και Μοσχονησίων Αμβροσίου στην είσοδο του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας.

18.30. – 19.00 Χαιρετισμοί επισήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

19.00 – 19.15 Τραγούδια από τη Μικρασία, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης.

19.15 – 20.00 Εναρκτήρια ομιλία. Στρατής Χαραλάμπους, Αντιστράτηγος ε.α. Μέλος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, «Μικρασιατική Εκστρατεία. Από τον Εθνικό Διχασμό στην Καταστροφή».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Α΄ Συνεδρία

09.00 – 09.20 Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος (Ψυχλούδης), «Στίφος του Χριστού φωτόλουστον της Μικράς Ασίας».

09.20 – 09.40 Assam Azar, Θεολόγος, Σύμβουλος του Πατριάρχη Αντιοχείας, «Οι Μητροπόλεις της Μικράς  Ασίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας: αρχές του 20ου αιώνα  και ο Ελληνισμός τους».

09.40 - 10.00 Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Ιερομάρτυρες, Οσιομάρτυρες και Εθνομάρτυρες πριν και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε εκκλησιαστικά περιοδικά (Εκκλησιαστική Αλήθεια, Ιερός Πολύκαρπος, Γρηγόριος ο Παλαμάς) και άλλες σύγχρονες πηγές».

10.00 - 10.20 Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Η πρώτη Ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1936) και η προβολή της αγιότητάς του στα σχετικά υμνοαγιολογικά κείμενα».

Β΄ Συνεδρία

11.00 - 11.20 Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ, «Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Από την εθναρχία στους εθνικούς ανταγωνισμούς και στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη».

11.20 - 11.40 Mario Marazziti, Μέλος της Βουλής Αντιπροσώπων Ιταλικού Κοινοβουλίου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, «Τα χρόνια της Μεγάλης Καταστροφής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μεταξύ του πόνου, της κρίσης, της συμβίωσης και του οικουμενισμού».

11.40 – 12.00 Αθανάσιος Τζιερτζής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας, «Από το Αϊβαλί στη «ζωή εν τάφω»: καταγραφή και αποσιώπηση στον Τύπο τού μαρτυρίου τού Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου».

12.00 – 12.20 Ευρυπιδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης, «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος: Ο πνευματικός ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες».

Γ΄ Συνεδρία

19.00 - 19.20 Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος, Θεολογίας ΑΠΘ. «Η Ελληνική Μικρασιατική Άμυνα και η σχέση του Χρυσόστομου Σμύρνης με αυτήν».

19.20 - 19.40 Κωνσταντίνος Ν. Ζαφείρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας. Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «Πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

19.40 - 20.00 Αθανάσιος Καρμής, Ε.ΔΙ.Π. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δρ. Θεολογίας, «Μεγάλη Ιδέα και Εκκλησία».

 

Πέμπτη 23 Ιουνίου

Α’ Συνεδρία

09.00 - 09.20 Αριστοτέλης Αποστολίδης, «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

09.20 - 09.40 Χρύσα Ταμίσογλου, Ε.ΔΙ.Π. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «Ο κλήρος στη μικρή οθόνη: η συμβολή των τηλεοπτικών σειρών για το 1922 στην ανάδειξη του ρόλου της Εκκλησίας».

09.40 - 10.00 Μητροπολίτης Ρούσε Ναούμ «Ο Ελληνισμός των Δυτικών Παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και οι σχέσεις του με τη Μικρά Ασία».

Β΄ Συνεδρία.

10.30 - 10.50 Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών «To γλωσσικό ιδίωμα των Μοσχονησίων στο έργο του Ευστρατίου Δράκου».

10.50 - 11.10 Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, «Κοινωνική οργάνωση της πόλης των Κυδωνιών – Αϊβαλί, 1832 - 1914. Αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τις 11 εκκλησιαστικές ενορίες της πόλης».

11.10 - 11.30 Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος – Συγγραφέας, «Μυτιλήνη – Αϊβαλί: το “καθρέφτισμα” δύο πόλεων και η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου».

12.00. – 12.30. Αθανάσιος Καλαμάτας, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ, Συμπεράσματα και λήξη του Επιστημονικού Συνεδρίου.

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Εντός του 2024 ολοκληρώνεται το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου

Μέχρι τέλος του 2025 θα έχει κατασκευαστεί η νέα ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δήλωσε ο Διοικητής της 2η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός
ΧΩΡΙΑ

Συζήτηση για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Πολλές ενστάσεις για το έργο εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης ο μετασχηματισμός της δημόσιας υγείας»

Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα stonisi.gr παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Κοντοζαμάνης
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19