× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος παραμένει Γεωπάρκο με νέα θετική αξιολόγηση

Το πιστοποιητικό λήφθηκε μετά την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/6/2022

Η Λέσβος παραμένει Γεωπάρκο με νέα θετική αξιολόγηση
' χρόνος ανάγνωσης

Θετικά επαναξιολογήθηκε  για την περίοδο 2021-2024ο Γεωπάρκο Λέσβου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Το πιστοποιητικό αναγνώρισης υπογράφει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα. Audrey Azoulay και πιστοποιεί ότι η Λέσβος αναγνωρίζεται ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO για την τετραετία 2021-2024, στο τέλος της οποίας θα ακολουθήσει νέα επαναξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί η επιτυχής συνέχιση των δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, για τις οποίες και απονεμήθηκε η διάκριση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιστοποιητικό λήφθηκε μετά την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του φακέλου προόδου που υποβλήθηκε στην UNESCO και της επιτόπιας επίσκεψης στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO, ήταν ιδιαίτερα θετικά.

Η θετική επαναξιολόγηση στηρίζεται στη συνολική πρόοδο του Γεωπάρκου Λέσβου κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2017 – 2021 στους τομείς ανάδειξης των γεωλογικών και φυσικών μνημείων της Λέσβου, η υποδειγματική σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, τα στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ), οι υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η τοπική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ενημέρωση του κοινού, η διαχείριση και προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου. Ειδικότερα, λήφθηκαν υπόψη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Οι δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής των γεωμνημείων και των θέσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου και επισημάνθηκε η υψηλή ποιότητα των σχετικών δράσεων (καλαίσθητες ενημερωτικές και ερμηνευτικές πινακίδες, γεωτουριστικός χάρτης, ιστοσελίδα, έντυπα, οδηγοί και λεύκωμα).

- Οι δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων και της γεωλογικής κληρονομιάς στα πλαίσια ολοκληρωμένων δράσεων στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους καθώς και οι σωστικές ανασκαφές και δράσεις επιτόπιας προστασίας και ανάδειξης απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλονής - Σιγρίου που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσέλκυση επισκεπτών.

- Οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το ιδιαίτερα ελκυστικό Δίκτυο των Μουσείων της Λέσβου και οι αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου καθώς και η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των αρμόδιων φορέων της Λέσβου που διαχειρίζονται τα στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συγκροτούν την βάση για την αναγνώριση του Γεωπάρκου Λέσβου.

- H στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η στήριξή του από ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις πολλών Τμημάτων του καθώς και οι εκπαιδευτικές δράσεις πεδίου με άλλα Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

- Η στενή συνεργασία και η ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η ποικιλία και η ποιότητα δραστηριοτήτων φύσης που προσφέρονται στους επισκέπτες της Λέσβου (παρατήρηση ακτών και βυθού με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα, καταδύσεις, ορνιθο-παρατήρηση bird-watching στους υγροτόπους Καλλονής και Πολιχνίτου, trekking στα δίκτυα περιπατητικών διαδρομών της ΕΤΑΛ, ιστιοπλοΐα, surfing, ιππασία, κλπ.

- Η υποστήριξη των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου από το Επιμελητήριο Λέσβου και τους τοπικούς φορείς καθώς και η συνεργασία με του Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς καθώς και παραγωγούς τοπικών προϊόντων για την ανάδειξη της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.

- Οι διεθνείς πρωτοβουλίες, συνεργασίες και μεγάλες εκθέσεις που διοργανώνει το μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό με στόχο την προβολή της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου.

Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομία και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης