Ψηφιοποιείται η ιστορία της Θερμής
Μια ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών φωτογραφιών λειτουργεί στο δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/6/2022

Μια ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών για την ιστορία της Θερμής (και της Λέσβου) λειτουργεί από την Πέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής. Είναι φωτογραφίες που ήρθαν στα χέρια μας μέσω του προγράμματος «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου», που υλοποιεί το σχολείο από το 2019 σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.
Στα ταμπλό που εκτίθεται υπάρχουν φωτογραφίες (από επισκέψεις τους στη Θερμή) με τους: Στράτη Μυριβήλη , Πατριάρχη Αλεξανδρείας Mελέτιο, Χουσεϊν ΧιλμήΠασά (τον Θερμιώτη Πρωθυπουργό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), Φώτη Κόντογλου (πρόσφυγα τη θερμή το 1922), τον Μίκη Θεοδωράκη, (που ουρούσε σε τενεκεδάκια για να αραιώνει ο Θεόφιλος τις μπογιές του), Δανάη Αμανίτου (Μις Λέσβος το 1930), Ελευθέριο Βενιζέλο (που μίλησε δυο φορές στη Θερμή το 1915), Γ. Ψυχάρη, Παύλο Κουντουριώτη, Ίλυα Λιβυκού (σύζυγο του μεταξικού Νομάρχη Λέσβου Αγ. Κοζύρη), Γιώργο Βασιλείου (τον «Μυτιληνιό» πρώην Πρόεδρο της Κύπρου), Γ. Παπανδρέου (βουλευτή νομού Λέσβου στο μεσοπόλεμο), Κυρό Νικόδημο Αναγνώστου (τον Μητροπολίτη που συντέλεσε στην εύρεση των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ, τον Βασιλιά Παύλο, την αρχαιολόγο Winnifred Lamb (που έφερε στο φως την προϊστορική Θερμή το 1933) και πολλούς άλλους.
Η υλοποίηση του προγράμματος «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου» δεν έγινε τυχαία, αλλά υπήρξε απότοκος της αντίληψης του σχολείου για το πώς πρέπει να διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας σήμερα. Η προσέγγιση του σχολείου, (που χρησιμοποιεί μοντέρνα τεχνολογικά εργαλεία και δίνει μεγάλη σημασία στον παράγοντα της τοπικότητας στην διδασκαλία των ιστορικών γεγονότων), απέσπασε το 2ο βραβείο στον 1ομαθητικό διαγωνισμό Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Μάϊο του 2021.
Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές του σχολείου εκπαιδεύονται να ψηφιοποιούν παλιό αρχειακό υλικό, να το καταγράφουν, να το αρχειοθετούν και να του τοποθετούν υδατογράφημα.Μέχρι τώρα τα τεκμήρια που έχουν ψηφιοποιηθεί είναι γύρω στα 1200.