× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση χτίζει υπερδομές αντί να απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Εφ όλης της ύλης κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Γιάννη Μπουρνού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2022

«Η κυβέρνηση χτίζει υπερδομές αντί να απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
' χρόνος ανάγνωσης

Ομιλία στην ολομέλεια για την «Κύρωση του Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών» πραγματοποίησε στις σήμερα ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.


Στη συζήτηση που αφορούσε την κωδικοποίηση των νομοθετημάτων της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Γ. Μπουρνούς απάντησε αρχικά στους ισχυρισμούς του κ. Μηταράκη περί Μόριας υπενθυμίζοντας ότι το ΚΥΤ Μόριας άνοιξε από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και δεν «έκλεισε» ομαλά, αλλά επειδή κάηκε ολοσχερώς επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού υπουργού. Ενώ η καταστροφή της Μόριας οδήγησε και στην ανακάλυψη 4.000 χιλιάδων πλασματικώς σιτιζόμενων, για την οποία ακόμα αναζητείται παρέμβαση εισαγγελέα.


Το πρόβλημα με τη μεταναστευτική νομοθεσία και τη σχετική πολιτική της κυβέρνησης είναι ακριβώς το δόγμα που τη διαπερνά, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, αυτό της υποτιθέμενης αποτροπής, που ανοίγει το δρόμο σε κυνικές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου που γκρεμίζουν το κύρος και την υπόληψη της χώρας.


Είναι εθνική και στρατηγική επιλογή η χώρα μας να είναι υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου σε κάθε πτυχή των διεθνών της σχέσεων και υποχρεώσεων, ώστε αυτή να συνιστά πηγή ήπιας ισχύος. Οι βίαιες επαναπροωθήσεις που έθεσαν τη χώρα μας υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οδήγησαν ήδη στην ντροπιαστική παραίτηση του κ. Λεζερί, επικεφαλής της Frontex και βραβευμένου τον περασμένο Φεβρουάριο από τον κ. Μηταράκη, ακυρώνουν αυτή την επιλογή και αποδυναμώνουν την εικόνα και άρα την ισχύ της χώρας μας, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς.


Το κυβερνητικό δόγμα της υποτιθέμενης αποτροπής θα καταρρεύσει, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, αν ο Ερντογάν ξανανοίξει τις ροές εργαλειοποιώντας ξανά τους πρόσφυγες, ιδίως εν μέσω αυξανόμενης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Αλλά με την πολιτική που η κυβέρνηση έχει αναλάβει εργολαβικά για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Βόρειας Ευρώπης, η Ελλάδα γίνεται κυματοθραύστης προσφύγων και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετατρέπονται σε χώρο εγκλωβισμού τους σε υπερδομές χρυσοπληρωμένες με πακτωλό εκατομμυρίων.


Το ΚΥΤ των 5.000 ψυχών και των 87,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Βάστρια της Λέσβου θα εκραγεί, ιδίως με τις εξωφρενικές διατάξεις διοικητικής κράτησης 36 μηνών που πέρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ή την κατάργηση δοκιμασμένων μοντέλων στέγασης, όπως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.


Στοιχειώδης εθνική πολιτική, κατέληξε ο Γ Μπουρνούς, «είναι να είμαστε χώρα πρόμαχος του διεθνούς δικαίου και όχι να διασυρόμαστε ότι δέρνουμε και πνίγουμε κόσμο. Να επιμένουμε και να πιέζουμε σε όλες τις κατευθύνσεις για υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη των κρατών-μελών προορισμού προς τα κράτη-μέλη υποδοχής και να εφαρμόζουμε στη χώρα μας την αλληλεγγύη της ενδοχώρας προς τα νησιά μας». «Πολιτικές άγνωστες σ’ εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, «που στέκεστε εχθρικά και ιδεοληπτικά απέναντί τους με την ακραία σας πολιτική. Ο βασιλιάς, όμως, είναι πλέον γυμνός και οι πολίτες έχουν καταλάβει γιατί τα κάνετε όλα αυτά».   


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα