× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χιλιάδες ευρώ πρόστιμα για τους ναυαγοσώστες σε Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβο

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στρατής Κύτελης σε επιστολή του προς την ΚΕΔΕ, παραθέτει στοιχεία μόνο για το Δήμο Μυτιλήνης και δεν ασχολείται με το πρόβλημα των υπόλοιπων Δήμων του Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2022

Χιλιάδες ευρώ πρόστιμα για τους ναυαγοσώστες σε Μυτιλήνη και Δυτική Λέσβο

Πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που βεβαιώθηκαν από το Λιμεναρχείο για την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες το καλοκαίρι του 2021,  καλούνται να πληρώσουν οι νησιωτικοί δήμοι της Περιφέρειάς μας, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα στη Λέσβο,  ο Δήμος Μυτιλήνης καλείται να πληρώσει  55.000 ευρώ  και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου 69.500 ευρώ.

Το πρόβλημα της επάρκειας ναυαγοσωστών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πονοκέφαλο για τους όλους τους δήμους της χώρας που διαθέτουν οργανωμένες ακτές και παραλίες και κυρίως για τους νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι σε κάθε πολυσύχναστη παραλία είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ναυαγοσώστη.

Για τα πρόστιμα που επιβάλλονταν κάθε χρόνο υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος θεραπείας (ένσταση) στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια γινόταν είτε μείωση του προστίμου, είτε απαλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νομοθεσία ωστόσο το 2021 άλλαξε και οι σχετικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και εκεί έπρεπε να καταθέσουν αίτημα θεραπείας οι δήμοι ώστε είτε να απαλλαγούν από τα πρόστιμα είτε να μειωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Μυτιλήνης ενημερώθηκε έγκαιρα για το νέο ΦΕΚ το οποίο δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου, κατέθεσε αίτηση θεραπείας,  δεν φρόντισε όμως να μεταφέρει τη σχετική πληροφορία σε κανέναν από τους νησιωτικούς δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  Παρολ’ αυτά η ένσταση της Μυτιλήνης δεν δικαιώθηκε και έτσι ο Δήμος καλείται να καταβάλλει ολόκληρο το πρόστιμο χωρίς την παραμικρή μείωση.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου από την πλευρά του ενημερώθηκε με μικρή καθυστέρηση για τη δημοσίευση του ΦΕΚ και κατέθεσε εκπρόθεσμα την αίτηση θεραπείας, η οποία και απορρίφθηκε από το Συντονιστή για τυπικούς προφανώς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας είναι οι δύο δήμοι του νησιού μας να καλούνται σήμερα να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά τα οποία θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, απέστειλε έγγραφο στην ΚΕΔΕ με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων. Στο έγγραφο εξηγεί  το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όπως  λέει όλοι οι νησιωτικοί δήμοι,  ωστόσο εστιάζει στην περίπτωση της Μυτιλήνης, με αναλυτικά στοιχεία, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά για το μέγεθος των προστίμων και τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε άλλες περιοχές.

Όφειλε, θα έλεγε κανείς, ως πρόεδρος της ΠΕΔ, του οργάνου που εκπροσωπεί όλους τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου, να ζητήσει από τις υπηρεσίες των άλλων νησιωτικών αυτοδιοικήσεων των νησιών μας, στοιχεία για τα πρόστιμα και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί γενικότερα, ώστε να τα παραθέσει στην ΚΕΔΕ και να παρουσιάσει το μέγεθος του προβλήματος με μεγαλύτερη σαφήνεια και όχι μόνο για το Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι εφόσον ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στρατής Κύτελης  δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για το μέγεθος του προβλήματος στους άλλους Δήμους, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με επιστολή του, στην ΚΕΔΕ αναφέρεται μεμονωμένα   στη δική του περίπτωση ζητώντας να γίνουν παρεμβάσεις και να διαγραφούν τα πρόστιμα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι