× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψάχνοντας και βρίσκοντας εξαιρετικά βιβλία για παιδιά και γονείς!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/6/2022

Ψάχνοντας και βρίσκοντας εξαιρετικά βιβλία για παιδιά  και γονείς!

Οι Τέχνες ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο για τις τέχνες, από την σειρά εικόνες, και τις εκδόσεις χάρτινη πόλη. Από τα καλύτερα , αν όχι ότι καλύτερο έχω διαβάσει με θέμα τις τέχνες, γραμμένο για παιδιά! Η ζωγραφική, από τις σπηλιές μέχρι την τέχνη του δρόμου. Η γλυπτική, από τους προϊστορικούς γλύπτες έως τα μνημειώδη γλυπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχιτεκτονική, από τις Πυραμίδες και τον Παρθενώνα μέχρι την σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η φωτογραφία και ο κινηματογράφος, από τις πρώτες συσκευές ως την ψηφιακή τέχνη. Το θέατρο, από το αρχαίο ελληνικό θέατρο μέχρι το σημερινό θέατρο. Ο χορός, από τους χορούς της αρχαιότητας έως το χιπ-χοπ και τους χορούς του κόσμου. Η μουσική, από τα πρώτα μουσικά όργανα ως την ηλεκτρονική μουσική. Όλα αυτά με αναλύσεις σύντομες και περιεκτικές. Το βιβλίο στις τελευταίες του σελίδες περιλαμβάνει δραστηριότητες και διασκεδαστικά παιχνίδια! Ένα από τα βιβλία που αξίζει να πάρουν όλα τα παιδιά στα χέρια τους.


Στο το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζω: Τώρα τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο των τεχνών. Οι μικροί αναγνώστες γνωρίζουν τις διάφορες μορφές τέχνης και πώς εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Μέσα από απλά κείμενα, πολύχρωμη εικονογράφηση και εντυπωσιακές φωτογραφίες τα παιδιά ανακαλύπτουν τα σπουδαία καλλιτεχνικά αριστουργήματα καθώς και τις διάφορες τεχνικές στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη φωτογραφία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική και στον χορό. Το βιβλίο περιλαμβάνει σελίδες δραστηριοτήτων, που βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν τις γνώσεις τους ακόμα περισσότερο, ενώ διασκεδάζουν.

Πρόσφατα ήταν η μέρα κατά του καπνίσματος! Όσοι γνωρίσαμε ‘’τις βλαβερές συνέπιες του καπνού’’ και καταφέραμε να απαλλαγούμε από αυτόν, ξέρουμε την διαφορά και την βελτίωση της καθημερινότητας μας! Έτσι αποφάσισα να σας προτείνω το βιβλίο Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν, της ιατρού πνευμονολόγου και συγγραφέως Δήμητρας Μπουσίου, η οποία ασχολείται με τη διακοπή καπνίσματος. Μας χαρίζει αυτό το μικρό και θαυματουργό βιβλίο, που θα έπρεπε να διαβάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο τις μέρες γύρω από την ημέρα κατά του καπνίσματος. Την εικονογράφηση έχει κάνει η Μαριάννα Φραγκούλη, ενός βιβλίου που πραγματικά θα μπορούσε να είναι ένα γράμμα που μας γράφουν τα παιδιά μας. Διαβάζω από οπισθόφυλλο του τα εξής: Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα καλύτερα από τους μεγάλους. Μέσα από το Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που καπνίζουν ένα μικρό παιδί ανοίγει την ψυχή του και μοιράζεται μαζί μας προβληματισμούς αγάπης που σχετίζονται με την κακή αυτή συνήθεια και τα αποτελέσματά της. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζωή με φως Η ζωή του Νικόλα Τέσλα, πρόκειται για ένα καλογραμμένο και καλομεταφρασμένο βιβλίο, με πολύ καλή εικονογράφηση, που μας γνωρίζει την ζωή του μεγάλου εφευρέτη Νικόλα Τέσλα. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ξεχωριστού ανθρώπου που αξίζει να διαβάσετε. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, στο οπισθόφυλλο του αναφέρει: Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε μεσάνυχτα ακριβώς, μια νύχτα που λυσσομανούσε η καταιγίδα, και έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς εφευρέτες ηλεκτρισμού στον κόσμο. Πριν όμως φτάσει να εργάζεται για τον ηλεκτρισμό, ήταν απλά ένα παιδί που του άρεσε να παίζει με τα ζώα στην οικογενειακή του φάρμα. Εφευρέτης από την παιδική του ηλικία, οι ευρεσιτεχνίες του περιλάμβαναν τα πάντα, από ραντάρ και τεχνολογία απομακρυσμένου ελέγχου μέχρι ασύρματες επικοινωνίες. Η μεγαλύτερή του εφεύρεση όμως ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.


Παράλληλα, η αγάπη του Τέσλα για τα ζώα παρέμεινε σταθερή σε όλη του τη ζωή και του έδωσε το προσωνύμιο «γητευτής των περιστεριών», για την αφοσίωση που επέδειξε στους πρώτους μεταφορείς και αγγελιοφόρους της φύσης.
Το Ζωή με φως παρουσιάζει στους νεαρούς αναγνώστες τον Νίκολα Τέσλα όπως ποτέ πριν, και μας κάνει να ανακαλύψουμε τις πρωτοπόρες εφευρέσεις του με φόντο την προσωπική του ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διανύουμε τον μήνα των κερασιών, οπότε ήρθε η ώρα να γράψω για το όμορφο βιβλίο της Μυρτώς Πετροπούλου, Η κερασιά στην αυλή μου, με την υπέροχη εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Μια κερασιά μας διηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της. Για την αγάπη που παίρνει και την αγάπη που δίνει! Ολόχρονα, γιατί και τα δέντρα νιώθουν! Μακάρι να φυτεύαμε όλοι οι άνθρωποι τουλάχιστον ένα δέντρο και να το φροντίζαμε! Μου αρέσει που υπάρχει αυτή η προτροπή στο βιβλίο. Αναφέρω στην συνέχεια τα του οπισθόφυλλού του. «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», έγραψε ο Λουντέμης. Η ελπίδα ταξιδεύει στο παιδικό αυτό βιβλίο. Οι αναμνήσεις μιας κερασιάς μέσα στον χρόνο, στους μήνες και στις εποχές αλλά και μέσα από την αγάπη για τον άνθρωπό της. «Φύτεψε ένα δέντρο κι εσύ, μικρέ μου φίλε. Φρόντιζέ το να μεγαλώσει, δώσε του την αγάπη σου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια θα σας πάω Στη χώρα των Μονόκερων, στους ατρόμητους και στο εργαστήριο συναισθημάτων, μιας εξαιρετικής σειράς των εκδόσεων Ελληνικά γράμματα, η οποία πέρα από την ενδιαφέρουσα περιπέτεια, με τις όμορφες εικόνες, περιλαμβάνει συμβουλές , σε αυτό το βιβλίο διαχείρισης της λύπης. Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο, « Η ΕΛΣΑ ΠΟΥΝΣΕΤ, η γνωστή συγγραφέας που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τη συναισθηματική νοημοσύνη, σε αυτή τη συλλογή συνδυάζει περιπέτειες για παιδιά με το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ στο οποίο όλη η οικογένεια μπορεί να βρει συμβουλές και τρόπους για τη βελτίωση της συναισθηματικής της ζωής. ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ είναι η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι. Δεν το ξέρουν ακόμη, αλλά σύντομα θα ανακαλύψουν πώς να κάνουν μαγικά με τα συναισθήματά τους. Με τη συντροφιά του πανέξυπνου και έμπειρου εκπαιδευτή συναισθημάτων, του γλάρου Φλορεστάν, αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ συναρπαστικές και διασκεδαστικές προκλήσεις. Μέσα από τις περιπέτειές τους, μαθαίνουμε με ευχάριστο τρόπο πώς να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, δηλαδή να τα αναγνωρίζουμε, να τα τιθασεύουμε ή να τα αλλάζουμε. Στο βιβλίο ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΕΡΩΝ, οι φίλοι μας ανακαλύπτουν ότι έχουν υπερδυνάμεις για να ΑΠΑΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ».

Ένα τρελό τρελό Αριθμιτάρι, της Ράνιας Μπουμπουρή, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι άλλο ένα βιβλίο της που ξεχώρισα και σας το προτείνω! Ειδικά σε όσους αγαπάνε την μουσική και τα μαθηματικά, ευκαιρία να ανακαλύψετε την σχέση τους! Για να δούμε τι γράφει στο οπισθόφυλλο αυτού του αξιαγάπητου βιβλίου: Ένας κλέφτης, ένα βράδυ, χώθηκε σε ένα σπίτι και να κλέψει, ήθελε, έναν θησαυρό…
Δυο περιστεράκια πολύ αγαπημένα σκέφτηκαν να φτιάξουν μια φωλιά…
Τρεις μαγισσούλες, πρώτες ξαδερφούλες, άρχισαν αγώνα μαγικό…
Τέσσερα βιβλία στη βιβλιοθήκη τέσσερις ώρες, πλέον, διαφωνούν…
Πέντε πιγκουίνοι στην Ανταρκτική θελήσανε να γίνουν γεωργοί…
Στην πρωτότυπη αυτή συλλογή, οι αριθμοί 1-12
γίνονται η βάση για δώδεκα σπιρτόζικα ποιήματα,
το καθένα και μια ξεχωριστή ιστορία.
Και οι αριθμοί 13-20 για μια ιστορία
αναπάντεχα… δροσερή!
Ας σημειωθεί ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα απίθανο CD, με τα 13 αντίστοιχα τραγούδια, ερμηνευμένα από πολύ αγαπημένους και γνωστούς καλλιτέχνες.

ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ , είναι ο τίτλος του βιβλίου, από τις εκδόσεις Δεσύλλας, που κάτι θα θυμίζει σε πολλούς! Τα παιδιά σήμερα τα θέλουν όλα! Έτσι έμαθαν, να βαριούντε γρήγορα και να έχουν το ανικανοποίητο, μέχρι να ωριμάσουν για κάποιο λόγο οι συνθήκες, να καταλάβουν τις πραγματικές άξιες που τους δίνουν την πραγματική ευτυχία! Διαβάστε τους το! Από το οπισθόφυλλο του: Το Μπλε Τέρας λατρεύει τα καινούργια πράγματα. Ένα φανταχτερό καινούργιο καπέλο… ένα γυαλιστερό υποβρύχιο… ένα μαγευτικό λούνα παρκ… κι ένα εξωτικό νησί, όλα δικά του. Αλλά και πάλι δεν του είναι αρκετά! Πού θα φτάσει αυτό; Ένα αξέχαστο παραμύθι για την απληστία, τα υλικά αγαθά και τα πολύτιμα πράγματα που δεν αγοράζονται.

Το καλοκαιράκι είναι εδώ, το κολύμπι και οι βουτιές αρχίζουν! Για να δούμε όμως τι γίνεται όταν δύο παιδιά ένα κορίτσι, ένα αγόρι και η παρέα τους, θελήσουν να κολυμπήσουν στα νερά ενός καταρράχτη. Όπου ζουν Οι Νεράιδες του Καταρράκτη! Θα τις συναντήσουν; Τι θα συμβεί; Η συνέχεια στο βιβλίο, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, που περιλαμβάνει δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Την ομότιτλη, και Το βουνό του δράκου! Υπάρχουν και καλόκαρδοι δράκοι, που μοιράζουν θησαυρούς; Αλλά μόνο στα καλόκαρδα παιδιά; Γίνεται αυτό; Όταν ‘’Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη’’; Όπως λέει η παροιμία! Μόνο που εδώ, έχουμε να κάνουμε με έναν δράκο, τον Βίκτωρα, τη Μαριάνα και τη Στέλλα! Θα τα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις και να κάνουν το καλό και για τις δύο πλευρές; Οι απαντήσεις είναι στο βιβλίο! Και μπορεί να δώσουν απαντήσεις και σε δικά σας διλλήματα! Για να δούμε τι γράφει στο οπισθόφυλλο: Οι Νεράιδες του Καταρράκτη

Ο Νίκος, η μικρή Ανθούλα και η παρέα τους ήθελαν απλώς να κολυμπήσουν στα νερά του καταρράκτη. Όταν, όμως, η Ανθούλα εξαφανίζεται στα θολά νερά της γκιόλας πρέπει όλοι μαζί να ψάξουν να τη βρουν. Μήπως τελικά οι ιστορίες των γεροντότερων για τη μυστηριώδη σπηλιά και τις νεράιδες βγουν αληθινές;
Το Βουνό του Δράκου

Ένας καλόκαρδος Δράκος, πολύ γέρος και κουρασμένος πια, αποφασίζει να μοιράζει τους θησαυρούς του στα παιδιά του χωριού. Με κάποιο αντάλλαγμα όμως! Πώς θα μπορέσει να το κάνει χωρίς να τον καταλάβουν οι μεγάλοι Τα παιδιά μπορούν άραγε να ξεχάσουν τις φοβερές ιστορίες που έχουν ακούσει για το Δράκο και να μπουν χωρίς φόβο στη σπηλιά του;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

9 με 19 Αυγούστου, και θεματική τη «Φιλία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ενας νέος θεσμός γεννιέται με τη συνάντηση Μουσικών Σχολείων

230 μαθητές από την Ελλάδα έρχονται στη Λέσβο, ενώ 320 παιδιά διαγωνίζονται στους 12ους Μουσικούς Αγώνες- Μιλούν στο «Ν» ο Στ. Ανδρεαδέλλης, διευθυντής, Β. Παραδεισιάδη, καθηγήτρια του Μουσικού Μυτιλήνης και η Μ. Χατζηπαντελή από τον Σύλλογο Γονέων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Συζήτηση για την δράση του ΕΑΜ στη Λέσβο

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο «ΕΑΜ Λέσβου Ηττημένοι Νικητές» του Δημήτρη Μάντζαρη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Έρχεται τον Αύγουστο το Undefined Shapes II

Διεθνής συνάντηση ηλεκτρονικής μουσικής, 3 - 4 Αυγούστου, στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου