× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος, πρωταγωνιστεί στο 3ο Διεθνές συνέδριο γεωπάρκων της UNESCO

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως Ιουνίου στα Ιωάννινα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/6/2022

Η Λέσβος, πρωταγωνιστεί στο 3ο Διεθνές συνέδριο γεωπάρκων της UNESCO
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου που πραγματοποιηθεί φέτος στα Ιωάννινα θα συμμετάσχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 3 έως 5 Ιουνίου 2022 και την έναρξή του θα κηρύξει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO. To Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τις Εθνικές Επιτροπές UNESCO Ελλάδας και Κύπρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχοι του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των Γεωπάρκων στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη μέσα από την προώθηση του γεω-τουρισμού, η προβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας - Κύπρου αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνικών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών.

Στην έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια ομιλία από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων με θέμα «Γεωπάρκα: Ανάδειξη Φυσικής Κληρονομιάς και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, οι δράσεις ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δράσεις τοπικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, οι δράσεις των Ελληνικών γεωπάρκων, καλές πρακτικές και βέλτιστες προσεγγίσεις από το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και τη λοιπή διεθνή εμπειρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, προστασίας και διατήρησης της κληρονομιάς, δημιουργίας και προώθησης δράσεων υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού καθώς και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Η Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα επτά περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Αυτές οι περιοχές είναι το Γεωπάρκο της Λέσβου, τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Ήπειρο, το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης και το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Αντίστοιχα, η Κύπρος φιλοξενεί μια περιοχή, το Γεωπάρκο του Τροόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Γεωπάρκα δημιουργήθηκαν από τοπικές πρωτοβουλίες με στόχο να διατηρηθεί και να προστατευθεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος, με έμφαση στα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του αβιοτικού και γεωλογικού πλούτου, και να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος, και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Τα γεωπάρκα αναπτύσσουν μια σειρά από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την ερμηνεία, ανάδειξη και διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ην ολιστική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, την προσέλκυση, ενημέρωση και φιλοξενία επισκεπτών, την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου κάνει λόγο για εμπόδια στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας σε επίσκεψη της βουλευτή του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ

Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη δίνουν μάχη απέναντι στις ελλείψεις και την υποστελέχωση.
Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προγραμματίζεται για τις 27 Ιουνίου
Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών

Η αναφορά κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τις θέσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας.
Στη Βουλή τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Έργα ασφαλτόστρωσης σε Λαφιώνα – Πέτρα και Λιγώνα

Οι προσφορές για τα δύο έργα θα ανοιχθούν στις 7 και 9 Ιουλίου αντίστοιχα
Έργα ασφαλτόστρωσης σε Λαφιώνα – Πέτρα και Λιγώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικρές εστίες φωτιάς σε Παράκοιλα και Δάφια υπενθυμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης

Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής και στα δύο περιστατικά – Αυξημένη η βλάστηση φέτος λόγω των βροχών και των περιορισμών στη βόσκηση εξαιτίας του αφθώδους πυρετού
Μικρές εστίες φωτιάς σε Παράκοιλα και Δάφια υπενθυμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρόβλημα κατά την προσγείωση αεροσκάφους PZL στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν λειτούργησαν τα φρένα κατά την προσγείωση – Καλά στην υγεία του ο πιλότος, μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο
Πρόβλημα κατά την προσγείωση αεροσκάφους PZL στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο

Εκτός του προγράμματος προς το παρόν Αγία Παρασκευή, Νάπη και Πελόπη – Υψηλομέτωπο λόγω ενεργών κρουσμάτων αφθώδους πυρετού
Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και «Γεύμα Αγάπης» με αφορμή τα 149 χρόνια προσφοράς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο

Από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου εργαστήρια τραγουδιού και χορού, παρουσιάσεις για τις καταγραφές της σπουδαίας ερευνήτριας στη Λέσβο και συναυλία στην Πλατεία Λευκονοίκου
Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο