× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσβαση στα μνημεία από τα άτομα με προβλήματα όρασης

Συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/5/2022

Πρόσβαση στα μνημεία από τα άτομα με προβλήματα όρασης
' χρόνος ανάγνωσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και ειδικότερα στους γεώτοπους του Γεωπάρκου Λέσβου, συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+ «Geology for the Visually Impaired and Disabled».

Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά με στόχο τη γνωριμία των ατόμων με προβλήματα όρασης και κινητικά προβλήματα με τη γεωλογική μας κληρονομιά και τους γεώτοπους που συναντώνται σε περιοχές Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πρόγραμμα εκτός από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ως επικεφαλής εταίρος το Πανεπιστήμιο Πατρών και ως εταίροι το Κέντρο Liepajas Neredzigo biedriba από τη Λετονία, το Ειδικό Σχολείο Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο, το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία και το Κέντρο OPENCOM I.S.S.C. από την Ιταλία.

Στα πλαίσια του Προγράμματος οργανώθηκε ειδική συνάντηση των εταίρων στη Λετονία όπου πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών στους γεώτοπους της περιοχής. Ο πρώτος γεώτοπος  που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για τη λειτουργία της εφαρμογής ήταν ο γιγαντιαίος απολιθωμένος κορμός δέντρου σεκόιας από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου τον οποίο είχαν γνωρίσει από κοντά οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του προγράμματος η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο το 2021. Στόχος της εφαρμογής είναι τα άτομα με προβλήματα όρασης και με χρήση ήχου να μπορούν να αντιληφθούν τους γεώτοπους κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης σε αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή για το Απολιθωμένο Δάσος, η εφαρμογή στη Λετονία δοκιμάστηκε από άτομα με προβλήματα όρασης του Κέντρου Liepajas Neredzigo biedriba, του Ειδικού Σχολείου Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού από την Κύπρο και μαθητών από το σχολείο CEIP LA JARA από την Ισπανία σε άλλες κατηγορίες γεώτοπων όπως καταρράκτες και σπήλαια.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη στο Liepaja Society of the Blind, το πιο δραστήριο κέντρο για άτομα με προβλήματα όρασης στην Λετονία και ένα από τα πιο δραστήρια στην Ευρώπη. Στο κέντρο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κ. Mãris Ceirulis, εμπειρογνώμονα για θέματα αναπηρίας και περιβαλλοντικής προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης. Ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση στο “Garden of Soul Relief”, ένα μοναδικό χώρο δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης και κοινωνικών συναντήσεων ατόμων με προβλήματα όρασης και αναπηρίας, ο οποίος δημιουργήθηκε και λειτουργεί με πρωτοβουλία του κ. Mãris Ceirulis. Τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε γεωλογικά μνημεία της Λετονίας όπου επισκέφτηκαν όπου και πραγματοποιήθηκε δοκιμή της εφαρμογής από άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θέτει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γεωλογικά μνημεία, στους επισκέψιμους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και στους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Ειδικότερα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων έχει αναπτύξει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο ανέλαβε επίσης τον συντονισμό των ενεργειών για την επιλογή των κατάλληλων θέσεων γεωλογικών μνημείων τα οποία θα καταστούν προσβασιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του προγράμματος στα υπόλοιπα Γεωπάρκα που βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες (Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Λετονία).

Στόχος είναι τα αποτελέσματα του σημαντικού αυτού έργου να καταστήσουν τη Λέσβο πρότυπο Γεωπάρκο για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές δεξιότητες στα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και στα φυσικά τοπία διεθνώς.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές