× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς υπαλλήλους και με διαλυμένο αρχείο οι πολεοδομίες της Λέσβου

Σοβαρές καταγγελίες από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, των μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων του νησιού, οι οποίοι θα προσφύγουν στον Εισαγγελέα. Καμία ανταπόκριση από το Δήμο Μυτιλήνης για το αρχείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/5/2022

Χωρίς υπαλλήλους και με διαλυμένο αρχείο οι πολεοδομίες της Λέσβου

Σε οριακή κατάσταση, χωρίς υπαλλήλους και προσωπικό  και με το αρχείο των πολεοδομικών αδειών να είναι υπό διάλυση,  λειτουργούν οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν σήμερα Πέμπτη  σε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών του νησιού μας, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι κινδυνεύουν να χαθούν σοβαρές επενδύσεις και έργα πολιτών που είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων σημείωσαν πως τις επόμενες ημέρες θα προσφύγουν στον εισαγγελέα για την κατάσταση που επικρατεί στο αρχείο της Πολεοδομίας ενώ αν δεν υπάρξει ενεργή στήριξη των υπηρεσιών με προσωπικό, θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις από  τον τεχνικό κλάδο του νησιού μας.

Στο σοβαρό ζήτημα του αρχείου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης ο οποίος σημείωσε πως εκατοντάδες φάκελοι οικοδομικών αδειών, από το 1950 μέχρι σήμερα, βρίσκονται πεταμένοι στο πάτωμα και ανακατεμένοι  με κίνδυνο είτε να καταστραφούν είτε να χαθούν από μέσα τους χρήσιμα έγγραφα. Όπως τόνισε σε περίπτωση που καταστραφεί ο φάκελος ενός ακινήτου δεν μπορεί να γίνει καμία δικαιοπραξία από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολλά χρήματα για να τον συντάξει από την αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα σημείωσε ο Στρατής Μανωλακέλλης, επειδή δεν υπάρχει πια φωτοτυπικό μηχάνημα στο χώρο της πολεοδομίας και του αρχείου ο καθένας που επιθυμεί να βγάλει φωτοτυπία κάποια έγγραφα, βγάζει εκτός του χώρου ολόκληρο τον φάκελο, τον οποίον επιστρέφει μεν, όμως κανείς δεν ελέγχει εάν είναι ολόκληρος ή λείπουν έγγραφα από αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για το ζήτημα του αρχείου ο κ.Μανωλακέλλης ανέφερε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο θα απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και θα ζητήσει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών Δόμησης (Πολεοδομίες ) Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, όπου υπάρχει μόλις ένας υπάλληλος που είναι αρμόδιος για την έκδοση αδειών.

«Έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός πολεοδομικών αδειών οι οποίες αναμένουν έγκριση και μερικές από αυτές είναι ενταγμένες σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών. Από εκεί και πέρα ο Δήμος Μυτιλήνης δεν έχει υπάλληλο για τα φορολογικά των αδειών γεγονός που προκαλεί νέες αρρυθμίες και απώλεια εσόδων για τον ίδιο το δήμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ν» για το αν υπήρξε επαφή με τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο κ. Μανωλακέλλης σημείωσε πως στη συνάντηση που έγινε πριν από 7 μήνες περίπου υπήρξε δέσμευση ότι το αρχείο θα κλείσει για μερικές ημέρες και θα τακτοποιηθεί. Αυτό δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Λέσβου Παναγιώτης Θεοδωρίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο παρελθόν, πριν τη διάσπαση που έγινε,  η πολεοδομία λειτουργούσε χωρίς προβλήματα. «Υπήρχαν τουλάχιστον 3-4 υπάλληλοι στον έλεγχο των οικοδομικών αδειών και επίσης υπήρχε και υπάλληλος στον έλεγχο των φορολογικών. Ως Σύλλογος συζητήσαμε με το δήμαρχο Μυτιλήνης πριν μερικές ημέρες, ο οποίος μας είπε θα δει τι θα κάνει, γιατί οι υπάλληλοι δεν εργάζονται κ.λπ. Το πράγμα φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αρκετά και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε διάφορα προγράμματα και θέλουν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες για να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους αλλά και στους ξένους επενδυτές οι οποίοι αντικρίζουν μία άναρχη κατάσταση.

Σε άλλες οργανωμένες πολεοδομίες τα υπόλοιπα νησιά οι άδειες εκδίδονται μέσα σε 10 μέρες. Ο νόμος προβλέπει πως αν σε 15 μέρες δεν απαντηθεί η αίτηση του πολίτη η άδεια θωρείται εκδοθείσα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Πολιτικών Μηχανικών Γιώργος Κακές, περιέγραψε με μελανά χρώματα την ταλαιπωρία των ιδιωτών οι οποίοι όπως είπε έχουν επωμισθεί σοβαρές ευθύνες ωστόσο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές αν δεν υπάρχει συνεργασία με τις δύο πολεοδομίες. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με τους δημάρχους και τους υπευθύνους των υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα είναι καλό ο κόσμος να γνωρίζει πως οι πολιτικοί μηχανικοί καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό χωρίς τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων.

Παίρνοντας το λόγο ο Αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέσκος που παρέστη στη συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι παθογένειες και προβλήματα στις πολεοδομίες πάντα υπήρχαν, όμως τόνισε όχι στο σημείο που είναι σήμερα. Το ζήτημα, πρόσθεσε ο κος Φραντζέσκος είναι και πολιτικό και τα προβλήματα ξεκίνησαν κυρίως μετά τη διάσπαση της Υπηρεσία Δόμησης και την απόφαση που έλαβαν οι δήμοι να δημιουργήσουν ξεχωριστές υπηρεσίες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το στολίδι της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών προς τιμή του Αγίου Θεράποντα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μάης δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπό του

Με καλό καιρό θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη Λέσβο και θερμοκρασίες κοντά στους 27 βαθμούς κελσίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανό για τις μάνες της Παλαιστίνης»

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καταγγέλλει την απομάκρυνση των πανό που τοποθέτησε στην αρχή του πεζόδρομου στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο