× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα»

Ρουκέτα Τούρκου προέδρου με φόντο την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/5/2022

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα»

Κορυφώνει τη διπλωματική ένταση ο Τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον λόγω των έμμεσων αναφορών του για τα F16 αλλά και το καθαρό μήνυμα για τις υπερπτήσεις πάνω απ' τα ελληνικά νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας: «Ότι δεν υπάρχει πια για μένα κανένας με το όνομα Μητσοτάκης».

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του», είπε ο Ερντογάν. «Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και τις προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», σημείωσε.

«Ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Δεν έχει σημασία ποιον θα συναντήσει, ποιος θα στήσει βάσεις, ας το κάνει. Μας αρκούμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον δεν θα κοιτάξουν στο στόμα του Μητσοτάκη και θα αποφασίσουν για τα F-16» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στρατηγικού συμβουλίου με την Ελλάδα. «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς» είπε.

Ακόμα υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι η ενδιάμεση χώρα προς την Ευρώπη για τα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική και έκανε λόγο για την ύπαρξη δέκα βάσεων.

«Την εποχή που η Τουρκία, η Ελλάδα και η Γαλλία αποχώρησαν από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία τους είχε υποστηρίξει. Και τι έγινε; Πώς στέκεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Η διαδρομή της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO προς την Ευρώπη δεν είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Δεν είναι αυτή που τροφοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 10 βάσεις στην Ελλάδα και ποιον απειλεί η Ελλάδα με αυτές τις βάσεις; Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα;» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως μια αποδυναμωμένη χώρα, λέγοντας ότι προς το παρόν είναι μια χώρα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οικονόμου: Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων

Πάντως η Αθήνα απέφυγε προς το παρόν να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με την Άγκυρα, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους», δήλωσε καταρχάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα στο θέμα αυτό: «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Νέα «καρφιά» για Σουηδία - Φινλανδία

Απ' την ομιλία του δεν έλειψαν οι αναφορές σε Σουηδία και Φινλανδία, μετά τα αιτήματα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά λυπηρό, το γεγονός ότι αυτοί που έχουν καταστήσει βασική πολιτική τους εδώ και καιρό το μπλοκάρισμα του δρόμου της Τουρκίας συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Όσοι δεν νοιάζονται για τίποτε άλλο εκτός από τη δική τους ασφάλεια και ευημερία δεν μπορούν να ανεχθούν την ανεξάρτητη στάση της Τουρκίας. Οι συμπεριφορές που επιδεικνύονται και τα λόγια που ειπώθηκαν δεν πηγάζουν από τις ευαισθησίες όσων έχουμε απέναντί ​​μας σχετικά με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την οικονομία, αλλά από τις ανησυχίες τους για την προστασία των συμφερόντων τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Όσοι δεν νοιάζονται για τα δεινά των εκατομμυρίων ανθρώπων των οποίων τις ανάγκες καλύπτουμε, δεν μπορούν να μας δώσουν ούτε συμμαχίες ούτε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δώσαμε την πιο σοβαρή, συγκεκριμένη και χρήσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία. Σε κάθε επίπεδο έχουμε σχέσεις με τη Ρωσία, τους έχουμε πει με θάρρος τη θέση μας. Αντί να συμμετέχουμε σε παραστάσεις που δεν θα συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης, συνεχίσαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και καταβάλαμε τις πιο ειλικρινείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και διαρκή ειρήνη.

Εάν οι χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κοιτάξουν την ιστορία τους, θα δουν ότι συμβάλλουμε και εμείς σε αυτές ενάντια στις απειλές που έρχονται από την ανατολή. Κάναμε αρκετά έντονη τηλεφωνική διπλωματία την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Συζητήσαμε εκτενώς αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Ολλανδίας, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, την Σουηδή πρωθυπουργό και την Φινλανδή πρωθυπουργό».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα