× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκθεση ζωγραφικής για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, μέσα από ποικίλες δράσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/5/2022

Έκθεση ζωγραφικής για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 22 Μαΐου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας  με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών σε θέματα βιοποικιλότητας. Η διατήρηση και η ενθάρρυνση της ύπαρξης μεγάλης ποικιλίας της Πανίδας και της Χλωρίδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, μέσα από ποικίλες δράσεις με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Λέσβου Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή τον εορτασμό το Μουσείο παρουσιάζει μια ξεχωριστή, πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής βασισμένη στη βοτανική βιοποικιλότητα καλλιεργούμενων φυτών.

Η λεσβιακή ύπαιθρος έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της χρώματα. Μαζί με τους αγρούς της Λέσβου άνθισαν "κήποι" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου η έμπνευση και η τέχνη του Ισπανού καλλιτέχνη, Joan Caronil, συναντούν τον πλούτο της ελληνικής φύσης, τυλιγμένη με το μυστήριο της ανατολής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

22 έργα ζωγραφικής αφιερωμένα στα 22 χρόνια του Γεωπάρκου Λέσβου

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 2022!

«Τα περιβόλια του Αιγαίου» : 22 συνθέσεις ζωγραφικής με αντικείμενο 22 διαφορετικά φρούτα καρποφόρων δένδρων παρουσιάζονται την αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου, στο Σίγρι, και σας περιμένουν να τα απολαύσετε σε μια ξεχωριστή βόλτα από τους αρχαίους μύθους, στις Οθωμανικές επιρροές και στην καρποφόρα γη των νησιών του Αιγαίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα περιβόλια του Αιγαίου» είναι μία ιδέα εμπνευσμένη και βασισμένη στα όμορφα περιβόλια των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία δείχνουν τον πλούτο των προϊόντων τους. Τα εσπεριδοειδή που μας χαρίζουν άρωμα, σκιά και μοναδικά εύγευστα εδέσματα. Τα ποικίλα οπωροφόρα δένδρα που με το κάλλος τους, εκφραζόμενο σε ζουμερά λαχταριστά φρούτα γεμάτα γεύσεις και αρώματα, μας ταξιδεύουν όλο τον χρόνο. Μια έκφραση φτιαγμένη με ένα απλό αλλά ταυτοχρόνως ενδελεχή τρόπο, γεμάτο από λεπτομέρεια και με άρωμα ανατολής και καλλιτεχνικά σχέδια παλαιών εποχών.

Εμπνευσμένος από τα ταξίδια του στο Αιγαίο και στην Μέση Ανατολή, τον κόσμο του παραμυθιού που δεν μπορείς να αντισταθείς στη γοητεία του, όπως μας λέει ο ίδιος, θέλησε να αποδώσει με μια εικόνα ό,τι μπορεί το βλέμμα να ανακαλύψει σε κρυμμένα σημεία, στις πόλεις και χωριά.

Χαμένες ομορφιές και αφηρημένα σχέδια, πινελιές της ισλαμικής τέχνης με επιρροές από διάφορα κράτη, με κυρίαρχα ωραία μοτίβα και διακοσμήσεις, είτε σε κτίρια, είτε σε διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές, πολλές φορές ξεχασμένα, αφημένα στην φθορά του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επηρεασμένος από αυτήν την τέχνη του παρελθόντος, της οποίας καλλιτεχνικές και ιστορικές πινελιές συναντά κανείς ακόμα έντονα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πολλές φορές κρυμμένες μεταξύ των κτιρίων, άλλες φορές πιο αποκαλυπτικά σε βρύσες, πλακάκια, τοιχογραφίες , σιδεριές, ξυλόγλυπτα, μνημεία, θέλησε να τονίσει μερικά χαρακτηριστικά της, χαρίζοντας τους χρώμα και ένα καινούργιο μοντέρνο βλέμμα.

Έτσι δημιουργήθηκε η έκθεση «Τα Περιβόλια του Αιγαίου». Η φύση σαν κύριο στοιχείο έμπνευσης και απόλαυσης. Ένα φανταστικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν οι αρετές και η γαλήνη, κάτω από το έντονο φως του Αιγαίου, ηλιόλουστο με απολαυστικούς συνδυασμούς χρωμάτων, ιδεών και μορφών.

Η έκθεση «Τα Περιβόλια του Αιγαίου» διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον καλλιτέχνη Joan Caronil και είναι ανοικτή στο κοινό τις μέρες και τις ώρες επίσκεψης του Μουσείου μέχρι τέλος Ιουνίου 2022.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης