× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεργασία Γεωπάρκων Λέσβου και Βergstrasse‑Odenwald Γερμανίας

Διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση στο Κέντρo Επισκεπτών της απολιθωματοφόρας θέσης Messel

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/5/2022

Συνεργασία Γεωπάρκων Λέσβου και Βergstrasse‑Odenwald Γερμανίας

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κέντρo Επισκεπτών της απολιθωματοφόρας θέσης Messel, κοντά στην Φρανκφούρτη, υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων Λέσβου και Βergstrasse-Odenwald με στόχο την περεταίρω σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που διαχειρίζονται την αναγνώριση των δύο περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Tα Γεωπάρκα Λέσβου και Βergstrasse-Odenwald  φιλοξενούν γεωλογικά μνημεία διεθνούς ακτινοβολίας τα οποία αξιοποιούνται με στόχο την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού και Επιστημών του ομόσπονδου κρατιδίου της Εσσης, κας Α. Αsar από τον Πρόεδρο του Γεωπάρκου Βergstrasse-Odenwald κο C. Engelhardt  και τον Συντονιστή του Γεωπάρκου Λέσβου Καθηγητή Ν. Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.  Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Εσσης, Βουλευτές, η Διευθύντρια του Γεωπάρκου Βergstrasse-Odenwald J. Weber και η Διευθύντρια του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Μessel M.-L. Frey.

Η στενή συνεργασία των δύο φορέων ξεκίνησε το 2007 με την οργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης στελεχών σε θέματα συντήρησης απολιθωμάτων και διαχείρισης γεωπάρκων και την ανταλλαγή επισκέψεων και τεχνογνωσίας. Ακολούθησε η διοργάνωση εκθέσεων με μεγάλη επισκεψιμότητα, η από κοινού συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η  διοργάνωση εκδηλώσεων και η προβολή των γεωλογικών μνημείων και της σημασίας τους.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή» στο Κέντρο Επισκεπτών του Messel, που βρίσκεται στην περιοχή του Γεωπάρκου Βergstrasse-Odenwald,  την οποία έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 19.000 επισκέπτες από τον περασμένο Ιούλιο οπότε εγκαινιάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνια ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ενημερωτικό υλικό καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται μέσω μεγάλων οθονών. Στόχος της έκθεσης είναι η διερεύνηση των συνεπειών  των κλιματικών μεταβολών ατό γεωλογικό αρχείο και συγκεκριμένα πως από  το απολιθωμένο δάσος και τα κενοζωικά οικοσυστήματα μπορούμε να κατανοήσουμε την απειλή που συνιστά η σύγχρονη κλιματική κρίση. Η παρουσίαση της έκθεσης έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες της απολιθωματοφόρας περιοχής του Μessel να γνωρίσουν τον πλούτο της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και να θαυμάσουν τα σημαντικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός και οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν  ειδικό ερωτηματολόγιο με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τα στοιχεία που αντλούμε από την έρευνα σχετικά με τις  κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος και τις επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα.

Μετά από ειδική κλήρωση μεταξύ των 520 συμμετασχόντων που συμπλήρωσαν με επιτυχία το ερωτηματολόγιο, η  Υφυπουργός κ. Αsar  ανέδειξε τον νικητή του διαγωνισμού που θα φιλοξενηθεί το προσεχή φθινόπωρο για μια εβδομάδα στο Γεωπάρκο Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πλαίσια της εκδήλωσης υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων συζητήθηκε η επίσκεψη της Υφυπουργού συνοδευόμενης από αντιπροσωπεία του φορέα διαχείρισης της απολιθωματοφόρας περιοχής του Μessel στη Λέσβο τον προσεχή Αύγουστο καθώς και η διοργάνωση κοινής έκθεσης των Γεωπάρκων Λέσβου και Βergstrasse-Odenwald  το 2023 καθώς και η επίσκεψη στη Λέσβο αντιπροσωπείας του Γεωπάρκου Βergstrasse-Odenwald με στόχο την δρομολόγηση κοινών προγραμμάτων και την υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι