× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Alpha Bank: Πληθωριστικές πιέσεις και δυναμική των επιτοκίων

Η αύξηση των επιτοκίων για συγκράτηση του πληθωρισμού εξασθενεί τον ρυθμό ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/5/2022

Alpha Bank: Πληθωριστικές πιέσεις και δυναμική των επιτοκίων

«Η "παγκοσμιοποίηση" του πληθωριστικού φαινομένου, δηλαδή η συγχρονισμένη αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι βέβαιο ότι αλλάζει τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, κλείνοντας σταδιακά την ιστορική φάση των πολύ χαμηλών - ακόμη και αρνητικών - επιτοκίων. Παρά το γεγονός αυτό, η πληθωριστική διαταραχή δεν έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά παντού», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος (Chief Economist) της Alpha Bank Παναγιώτης Καπόπουλος.


Στην περίπτωση της Ευρωζώνης - που είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας - ο πληθωρισμός, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καπόπουλος, μπορεί να θεωρηθεί "εισαγόμενος", ενώ στις ΗΠΑ, η ενέργεια επί του παρόντος συμβάλλει σημαντικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό, στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, παρατηρείται μεγαλύτερη στενότητα και στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η συσσώρευση αποταμιεύσεων στην περίοδο της πανδημίας σε πολλές χώρες ενίσχυσε τις δυνατότητες των νοικοκυριών για την απορρόφηση των αυξημένων τιμών. Η παράταση των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, και ο αντίκτυπός τους στα πραγματικά εισοδήματα και το επιχειρηματικό κλίμα εκτιμάται ότι θα συρρικνώσουν σταδιακά την υπερβάλλουσα ζήτηση.


Σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, αναλαμβάνουν δράση η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Η πρώτη κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης της αγοραστικής δύναμης και της προστασίας του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης μέσω φορολογικών διευκολύνσεων, επιδοτήσεων σε τιμολόγια ηλεκτρισμού και παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας. Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα μία δέσμη μέτρων επαναφοράς των τιμολογίων ρεύματος σε ανεκτά επίπεδα για το επόμενο δωδεκάμηνο. Η χρηματοδότηση αυτών των μέτρων αναμένεται να γίνει, αφενός μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού και των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και αφετέρου μέσω της υψηλής φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Η νομισματική πολιτική από την άλλη πλευρά θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και παράλληλα να συγκρατήσει βραχυπρόθεσμα τις πληθωριστικές προσδοκίες. Ήδη, οι νομισματικές αρχές πολλών χωρών σταδιακά ελαττώνουν τα μέτρα στήριξης που είχαν υιοθετήσει κατά την περίοδο της πανδημίας και υψώνουν τα επιτόκια παρέμβασής τους. Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό κοινό στις χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλεί περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου εξαμήνου τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη, προσθέτει.


Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι κυρίως "εισαγόμενος" πληθωρισμός κόστους -και όχι πληθωρισμός υπερβάλλουσας ζήτησης - δυσχεραίνει σημαντικά την ελευθερία κινήσεων και την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική ανόδου των επιτοκίων με σκοπό τη συγκράτηση του πληθωριστικών πιέσεων εξασθενεί ταυτόχρονα τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Συνεπώς, ο κίνδυνος επιστροφής σε ύφεση ενισχύεται.Επιπλέον, η αβεβαιότητα και οι αρρυθμίες στην περίοδο ανασχεδιασμού των διεθνών αλυσίδων αξίας μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του δρακόντειου κινεζικού προγράμματος περιορισμού της πανδημίας στη Σαγκάη της Κίνας επιτείνουν το πρόβλημα. Τέλος, η οικονομική ιστορία έχει δείξει ότι συχνά οι περίοδοι ανόδου των επιτοκίων συνοδεύονται με - έστω και μικρές - υφεσιακές διαταραχές. Σε αυτό το επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον, οι αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων είναι εύλογο να δέχονται ανοδικές πιέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η ρευστότητα διατηρείται σε σχετικώς υψηλά επίπεδα, χάρη στη σημαντική ενίσχυση των καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και τη στήριξη από την ΕΚΤ, επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Καπόπουλος


[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση πληρωμής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 μπορεί να πληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά του 2021
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους των νησιών

Τις επόμενες ημέρες η πληρωμή των δικαιούχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

7 βραβεία για τα ελαιόλαδα της Ol‑eve από το Σίγρι

Διακρίθηκαν σε σειρά διαγωνισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος γραφείου στο ΚΤΕΛ Μυτιλήνης

Με γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για την γραμμή Σμύρνη ‑ Μυτιλήνη ‑ Θεσσαλονίκη

Πάνω από δύο χρόνια διαρκεί η μετασκευή του Smyrna di levante
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιολογικά αμπελόφυλλα από την Ανεμώτια

Νέο προϊόν της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Τριανταφύλλου

Συνεχίζεται η «μεγάλη δίκη» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα προσεγγίζει την Μυτιλήνη το Smyrna di Levante

Σύντομα η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με την Μυτιλήνη και την Θεσσαλονίκη από την Levante Ferries
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μυτιλήνη ‑ Θεσσαλονίκη σε επτά ώρες

Η Sea Jet δρομολογεί το Champion Jet 1 στην γραμμή για ενάμιση μήνα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη πρωί το «Τάλως» στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Θα εκτελεί κυκλικό δρομολόγιο στο Βόρειο Αιγαίου κάθε 15 ημέρες ως τις 31 Ιουλίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τρία προϊόντα της Λήμνου στην διαδικασία αναγνώρισης ως ΠΟΠ ‑ ΠΓΕ

Στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι φάκελοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως 14 Ιουλίου για τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την παράταση της περιόδου υποδοχής αιτήσεων από το ΟΣΔΕ