× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ανακήρυξη της 21ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/5/2022

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000
' χρόνος ανάγνωσης

Η 21η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και φέτος κλείνουν 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Ήταν το 1992 όταν οι χώρες της Ευρώπης δημιούργησαν αυτό το βασικό εργαλείο για την προστασία της φύσης και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η θέσπισή του βασίστηκε στην υιοθέτηση, από τις χώρες μέλη, των δύο οδηγιών της Ε.Ε. για την προστασία της φύσης: της Οδηγίας για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και της Οδηγίας για τα άγρια πουλιά (2009/147/EK). Η πρώτη οδηγεί στο χαρακτηρισμό περιοχών ως ΕΖΔ (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης) και η δεύτερη στο χαρακτηρισμό περιοχών ως ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά).

Οι χώρες δεσμεύονται να εξασφαλίσουν πως οι οικότοποι και τα είδη σε αυτές θα διατηρηθούν και προστατευτούν και για το σκοπό αυτό προχωρούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και διαχείρισης καθώς επίσης και παρακολούθησης της κατάστασης των οικοτόπων και των πληθυσμών των φυτών και ζώων σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην χώρα μας, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περί το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασής της. Η Λέσβος συμβάλει στο εθνικό δίκτυο με 4 περιοχές ΕΖΔ (GR4110003- Λέσβος: Δυτική Χερσόνησος – Απολιθωμένο Δάσος, GR4110004- Λέσβος: Κόλπος Καλλονής και χερσαία παράκτια ζώνη, GR4110005- Λέσβος Κόλπος Γέρας, Έλος Ντίπι και Όρος Όλυμπος- Ποταμός Ευεργέτουλας και GR4110015- Θαλάσσια περιοχή Νήσων Τοκμάκια) και 7 περιοχές ΖΕΠ (GR4110007- Λέσβος παράκτιοι υγρότοποι και Κόλπος Καλλονής, GR4110009- Νησίδες Λέσβου (Σύμπλεγμα Τομαρονήσιων, Κώδωνας, Άγιος Γεώργιος, Γλαρονήσι, κλπ) και θαλάσσια περιοχή, GR4110010- Νοτιοδυτική Χερσόνησος, Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, GR4110011- Όρος Όλυμπος Λέσβου, GR4110012- Βόρεια Λέσβος, GR4110013- Λέσβος: Κόλπος Γέρας, Έλη Ντίπι και Χαραμίδα και GR4110016- Θαλάσσια περιοχή Δυτικής Λέσβου).

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου και ειδικότερα τους υγροτόπους και την ορνιθοπανίδα. Περισσότερα για τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr. Όπου μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε ώστε να λάβετε μέρος και σεις σε μια από τις επόμενες εξορμήσεις στη φύση και ορνιθοπαρατήρησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής