× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γεωπολιτική:Ένα παιχνίδι κατασκευής φίλων και εχθρών

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2019

Γεωπολιτική:Ένα παιχνίδι κατασκευής φίλων και εχθρών

Ένα παιχνίδι στρατηγικής πολύπλοκο, αλλά και πολλές φορές με θύματα αθώες ψυχές. Ένα παιχνίδι με ισχυρούς και αδύναμους παίχτες, με ρόλους μοιρασμένους σε κατακτητές και κατακτημένους, με δυνάμεις αποικιακές που σαν σκοπό έχουν την συνέχιση της αυτοκρατορίας και της ισχυρής κυριαρχίας .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν κανείς επιχειρήσει να ερευνήσει στο διαδίκτυο τον όρο θα ανακαλύψει πώς αυτός συνδέεται με την ασφάλεια, την άμυνα, την εθνική κυριαρχία, τις ΑΟΖ, τις εντάσεις, τους πολέμους και τις εδαφικές διεκδικήσεις. Επίσης είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας όπως αυτή ασκείται από την κάθε κυβέρνηση και άμεσα και πιστά προσαρτημένη με την χάραξη των συνόρων του κράτους.

Κοιτάζοντας τον Ελληνικό χάρτη καταλαβαίνει κανένας ότι πρόκειται για ένα κράτος με ιδιαιτερότητες καθώς βρίσκεται πάνω στο σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης και λόγω της γεωγραφικής της θέσης συμμετέχει σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις. Συνάπτει συμφωνίες με το καθεστώς της Αιγύπτου, με το Ισραήλ αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ αγοράζοντας πολεμικό εξοπλισμό, δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, συνεργάζεται με την FRONTEX, υιοθετεί τις πολιτικές μετανάστευσης της ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί βάσεις στο εσωτερικό της και υπογράφει συμβάσεις για έρευνα και πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Στο γειτονικό Μακεδονικό κράτος με την βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ πέτυχε να κατασκευάσει ένα μύθο για τον κίνδυνο και την απειλή του Ελληνικού έθνους έχοντας συμπαραστάτες από την ακροδεξιά μέχρι την πατριωτική αριστερά στο εσωτερικό και σαν αντάλλαγμα το τυράκι για τους γείτονες το όνειρο της Ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και την ένταξη τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γεωπολιτική ως όργανο πλέον της καπιταλιστικής επιβολής διαμορφώνεται στα σύγχρονα κράτη κυρίως από επιχειρηματικές δραστηριότητες που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους, μεταφορές, επικοινωνίες, επιχειρούν στην εκμετάλλευση γης και θάλασσας, συντελούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος υποσχόμενοι ανάπλαση και ανάπτυξη με τελικό στόχο την στρατικοποίηση των περιοχών. Για παράδειγμα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου έχουμε τις έρευνες για πιθανόν υδρογονάνθρακες ή τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κύπρο και στην Κρήτη .

Η εμπλοκή της χώρας μας άλλωστε είναι εμφανής και επιδιώκει να αποτελέσει ιδιαίτερο κόμβο μεταφοράς και γιατί όχι παραγωγό χώρα. Η γειτονική Τουρκία ξαναμπαίνει στον στόχο σαν το επιθετικό κράτος που διενεργεί άνομα γεωτρήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις έτσι κατασκευάζεται ένας άλλος εχθρός και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρός .

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάφλεξη του φυτιλιού στα Βαλκάνια και στην Μεσόγειο εντείνοντας την καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον στραγγαλισμό των απανταχού καταπιεσμένων, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την λεηλασία του φυσικού πλούτου και τελικά τις πολεμικές συγκρούσεις . Η μεγέθυνση του Εθνικισμού και ο ανασχηματισμός των πολιτικών κομμάτων ανοίγουν τον ασκό για ακραία καταστολή των κοινωνικών αγώνων. Είναι ευθύνη όλων μας η αντίσταση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και η αποτροπή τέτοιων καταστάσεων όπου κερδισμένοι θα είναι μόνον οι πολυεθνικές κολοσσοί και οι ισχυροί. Άλλωστε, η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη στα Βαλκάνια είναι το όπλο μας και τις ένοπλες συγκρούσεις τις αποτρέπουν οι λαοί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου