× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μηταράκης: «Στην Ουκρανία δεν είναι η μόνη μεταναστευτική κρίση»

Συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στο Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2022

Μηταράκης: «Στην Ουκρανία δεν είναι η μόνη μεταναστευτική κρίση»
' χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στις Βρυξέλλες.  

Τα κυριότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν ο καλύτερος συντονισμός στην διαδικασία υποδοχής των εκτοπισθέντων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, η υλοποίηση της υλικής και χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών μελών, η υποδοχή προσφύγων από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, θέματα ασφάλειας, καθώς και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “H Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 15.000 Ουκρανούς εκτοπισμένους. Σήμερα ξεκινήσαμε την καταγραφή για τη έκδοση ταυτοτήτων  προσωρινής προστασίας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ώστε να είμαστε ένα φιλόξενο κράτος για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής να φύγουν από τα σπίτια τους. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι η μόνη μεταναστευτική κρίση. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ροές από διαφορετικές περιοχές. Πρέπει, λοιπόν,, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη πρώτης υποδοχής να σημειώσουμε πρόοδο στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου  και να υπάρξουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπoρέσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.” 

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα προτίθεται να φιλοξενήσει και άλλους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, ο κ. Μηταράκης είπε: “Οπωσδήποτε, έχουμε ήδη δεχτεί 15.000 άτομα. Σήμερα, αρχίσαμε να εκδίδουμε δελτία ταυτότητας προσωρινής προστασίας, φορολογικό αριθμό, τους δίνουμε το κίνητρο για δουλειά, παρέχουμε φαγητό και διαμονή σε ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία. Όταν η Ελλάδα ζήτησε αλληλεγγύη στο παρελθόν,  την πήρε. Τώρα,, προφανώς με την σειρά μας επιδεικνύουμε  αλληλεγγύη σε άλλες χώρες.” 

 Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα στήριζε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο κ. Μηταράκης απάντησε: “Όταν μιλούσαμε για την προηγούμενη μεταναστευτική κρίση, μιλούσαμε για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης και αυτή ήταν η θέση των μεσογειακών χωρών. Αν ζητηθεί σήμερα, θα συμφωνήσουμε”.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ