× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι έγινε στα λασπωμένα… «Βάστρια» εδάφη

Δυνατά τα μπλοκ Μανταμάδου και Εργατικού Κέντρου, η οργή των διαδηλωτών και τα μεμονωμένα επεισόδια - Η στάση της αστυνομίας και του Περιφερειάρχη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/2/2022

Τι έγινε στα λασπωμένα… «Βάστρια» εδάφη
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Δύο ώρες μέσα στη λάσπη, το ψιλόβροχο και το καταπράσινο τοπίο περπάτησαν οι περίπου 500 διαδηλωτές που βρέθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στη Βάστρια όπου θα κατασκευαστεί η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τα λασπωμένα παπούτσια, όμως, τα δυνατά μπλοκ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και της Επιτροπής Αγώνας Μανταμάδου έχουν να συμπεριλάβουν πολλά στον απολογισμό της μεγάλης κινητοποίησης σε μια από τις πιο δύσβατες περιοχές της Λέσβου, αποτρεπτική για μετάβαση.

Πρώτο έφτασε το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα Μανταμάδου που έκανε κάλεσμα στο κεντρικό δρόμο και δεκάδες οχήματα διέσχισαν τον γνώριμο δρόμο της Καράβας για να φτάσουν στη Βάστρια από πάνω. Εκεί συνάντησαν γυναίκες αστυνομικούς όπου διακριτικά τους είπαν να μην περάσουν, αλλά το μπλοκ πέρασε. Το επόμενο εμπόδιο που συνάντησε ήταν τα κάγκελα που δεν δίστασε να ρίξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα είχε χαθεί παντελώς το σήμα επικοινωνίας στα κινητά τηλέφωνα μεταξύ των δύο μπλοκ, αφού στην περιοχή της δομής δεν «πιάνει» τίποτα, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία από τα οποία και εμείς με δυσκολία προχωρήσαμε σε ζωντανές απευθείας μεταδόσεις.

Όταν το «σήμα» έφτασε στους «Μυτιληνιούς», το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου που με πούλμαν ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς, εκείνοι βρίσκονταν στην είσοδο της Βάστριας έχοντας μπροστά τους 40λεπτο ποδαρόδρομο. Όμως τα συνθήματα ακούστηκαν μέσα στο δάσος και τα δύο μπλοκ συναντήθηκαν στην περιοχή αντιμέτωπα με τα μηχανήματα και με μικρή αστυνομική δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν φανερό ότι η Αστυνομία δεν ήθελε να προκαλέσει τους εξουθενωμένους διαδηλωτές και όταν προχώρησε σε μικρή επίδειξη δυνάμεων ΜΑΤ, με τις φωνές, την εξαγρίωση των διαδηλωτών και μερίδας τους που πέταξαν πέτρες, αποχώρησαν τα ΜΑΤ και βρίσκονταν διαρκώς σε μεγάλη απόσταση από την κινητοποίηση.

Αμηχανία προκλήθηκε κατά την αναμονή των «διαπραγματεύσεων», όταν το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου ζήτησε από την αστυνομία να φτάσουν στο σημείο οι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων απαιτώντας να τα… μαζέψουν. Και η αμηχανία έγκειτο στην ύπαρξη διαδηλωτών που δεν ανήκαν σε κανένα από τα δύο μπλοκ, κάποιοι με κουκούλες, κάποιοι όχι, που ήδη είχαν πετάξει τις χημικές τουαλέτες και είχαν βάλει φωτιά στη γεννήτρια του εργοταξίου.

Από την άλλη ο θυμός των διαδηλωτών ήταν έκδηλος με συνθήματα που σχετίζονταν από την ακρίβεια, μέχρι το δάσος που «ανήκει στο λαό της Λέσβου».

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων δεν ήρθαν, ενώ σε λίγο θα νύχτωνε, με αποτέλεσμα το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου να «μαζεύει» την κινητοποίηση, στην «πλάτη» της οποίας κάποιοι θέλησαν να ξεσπάσουν την οργή τους, αγνοώντας τους διαδηλωτές που φώναζαν να σταματήσουν, ώστε να μη γίνουν επεισόδια σε βάρος της διαμαρτυρίας. Μάλιστα ένας πρόεδρος κοινότητας έριχνε νερό σε μηχάνημα που είχε μπει φωτιά, για να μην καταστραφεί!

Στο μεταξύ ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε δηλώσει χτες ότι θα μεταβεί στη Βάστρια, τόνισε στο «Ν» ότι δεν το κατόρθωσε καθώς είχε διαδοχικές συναντήσεις με δικηγόρους για την προσφυγή στο ΣτΕ με στόχο την προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών στην περιοχή. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι υπέρ της ελευθερίας των διαδηλώσεων «στο πλαίσιο της νομιμότητας». Αναμένεται επίσης τις απόμενες ημέρες να προεδρεύσει σε συνάντηση με τοπικούς φορείς για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Η επόμενη μέρα της μεγάλης κινητοποίησης βρίσκει μουδιασμένο τον κόσμο μπροστά στις συλλήψεις για τις καταστροφές μηχανημάτων, καθώς αποπροσανατολίζουν την ουσία της διαφωνίας με την κατασκευή νέας δομής.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

«Χαιρετίζουμε τον λαό της Λέσβου, την εργατιά, την αγροτιά, τις γυναίκες και την νεολαία που έδωσε το παρόν στη Βάστρια την Δευτέρα 7 Φλεβάρη.

Χαιρετίζουμε τους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων και τους αγροτικούς Συλλόγους, τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς και τους αιρετούς, τις Επιτροπές Αγώνα, που με την σειρά τους κάλεσαν στην χθεσινή συγκέντρωση. Επίσης χαιρετίζουμε την Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, που με την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή κόσμου, έφτασε πρώτη στον χώρο που ετοιμάζουν για να γίνει η νέα δομή.

Η βροχή και ο αέρας δεν απέτρεψαν την μεγάλη προσέλευση που είχαν οι προσυγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη, σε Μανταμάδο και Διαβολόρεμα, δημιουργώντας ένα ατέλειωτο κομβόι που έφτασε στη Βάστρια, απαιτώντας από την Κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει κάθε εργασία και να πάρει τα μηχανήματα από τον χώρο.

Το σύνθημα «Ούτε στη Βάστρια, ούτε και πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» ακούστηκε από εκατοντάδες κόσμου στη Βάστρια, που έδωσαν το παρόν αλλά και την υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το κλείσιμο κάθε δομής στο νησί.  

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μία δυναμική απάντηση στην επιμονή και την εμμονή της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομής-φυλακής και καλούμε τον λεσβιακό λαό να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ακόμα πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες το επόμενο διάστημα.

Η Κυβέρνηση βρήκε χρήματα για το χτίσιμο της δομής-φυλακής, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία του λαού, την ακρίβεια που πλήττει τις λαϊκές οικογένειες, λέει πως δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του εργατικού κέντρου, για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, θα πολλαπλασιαστούν, ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και τους άλλους φορείς. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα μας, για τα δικαιώματά μας, κόντρα  στην πολιτική που μας τα αφαιρεί.

Συνεχίζουμε δυναμικά, αποφασιστικά, μαχητικά και μαζικά μέσα από τα σωματεία μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση