× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λιβανός: Η «Ελληνική Διατροφή» ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης

Όχι στο σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων Nutriscore λέει το υπουργείο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/1/2022

Λιβανός: Η «Ελληνική Διατροφή» ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης

Για τη μοναδικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σε ημερίδα που διοργάνωσε η Μονάδα Σταθερών Ισοτόπων του Δημόκριτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λιβανός, «η χώρα μας έχει συνολικά 266 ΠΟΠ και ΠΓΕ γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα & οίνους» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η πρόσφατη υγειονομική κρίση, αλλά και η συνεχώς εντεινόμενη κλιματική κρίση ανέδειξαν την ανάγκη διασφάλισης βιωσιμότητας και ασφάλειας των συστημάτων τροφίμων.

Όχι στο Nutriscore λέει ο Λιβανός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός,  «έχει εκφράσει την άποψή της για τα σχήματα διατροφικής επισήμανσης τροφίμων εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) δηλώνοντας την προτίμησή της για ένα περιγραφικό και μονόχρωμο σχήμα και όχι ένα σχήμα συνολικής αξιολόγησης του τροφίμου, όπως το Nutriscore.  Έχει ταχθεί υπέρ της εναρμόνισης των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης τροφίμων εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL) σε επίπεδο ΕΕ και έχει υποστηρίξει ότι το σχήμα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι ουδέτερο και να περιορίζεται στη μεταφορά της πληροφορίας που αποτυπώνεται στον πίνακα διατροφικής δήλωσης που υπάρχει σε κάθε τρόφιμο.  Για την επαναξιολόγηση της πρότασης της χώρας μας βάσει των συνεχών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την οριστικοποίησή της εργάζεται ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχουμε συστήσει στο υπουργείο, η οποία λαμβάνει υπόψη της όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αναφορές, καθώς και τις τεκμηριωμένες απόψεις των εντεταλμένων φορέων. Η χώρα μας συστηματικά υπογραμμίζει την ανάγκη, οποιοδήποτε σύστημα FOPNL να αντικατοπτρίζει τη διατροφική αξία των παραδοσιακών περιφερειακών διατροφικών προτύπων &  τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη προστιθέμενη αξία για την ανθρώπινη υγεία. Πάγιο αίτημα της χώρας μας είναι η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της διατροφικής επισήμανσης εμπρόσθιου πεδίου (FOPNL)  των παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και των προϊόντων ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο».

Ελληνική διατροφή

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λιβανός τόνισε ότι απαιτείται ένα κοινό πλαίσιο κατεύθυνσης της παραγωγής και η διαμόρφωση μιας αναγνωρίσιμης ποιοτικής ταυτότητας για τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή. «Μια ταυτότητα για την «Ελληνική Διατροφή», που θα ενισχύσει και την  περαιτέρω διεθνή καταξίωση των προϊόντων μας». Με αυτή τη σκέψη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκπονήσει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης που θα δώσει κατεύθυνση σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε «πρόκειται για ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας που θα δώσει προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα και θα τον συνδέσει με τον δευτερογενή τομέα, την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το σχέδιο δράσης για την «Ελληνική Διατροφή» αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά πρωτίστως στους παραγωγούς και καταναλωτές, στη γαστρονομία, την έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε όλες τις βαθμίδες, την οικονομία, το κράτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε ο κ., Λιβανός, το υπουργείο προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας του με την Επιστημονική και Ερευνητική Κοινότητα για δημιουργία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν ελλείψεις του υπάρχοντος συστήματος και θα «γεφυρώνουν» την τεχνική με την εμπορική και επιχειρηματική γνώση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.  

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης