× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Hμερολόγιο‑Ατζέντα για τον Ευεργέτουλα και τα χωριά του

Από το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους και τον Σύλλογο Γονέων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2022

Hμερολόγιο‑Ατζέντα για τον Ευεργέτουλα και τα χωριά του

Το ποτάμι του Ευεργέτουλα και τα χωριά του, είναι το θέμα του Ημερολογίου-Ατζέντα που επιμελήθηκε και εξέδωσε το Σχολείο μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το ημερολόγιο είναι χωρισμένο σε 12 μήνες, ο καθένας από τους οποίους είναι αφιερωμένος σε έναν οικισμό ή χωριό της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις σελίδες του φιλοξενείται πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό για τα ακόλουθα 12 εμβληματικά σημεία της περιοχής: ο Ευεργέτουλας και τα νερά του, ο κάμπος του Ιππείου και τα σύκα του, η περιοχή των Αγίων Αναργύρων, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στους Λάμπου Μύλους, η Μονή του Ταξιάρχη στο Κάτω Τρίτος, το σπήλαιο ή (η Φούσα) της Μυχούς, τα Πηγαδάκια, το εκκλησάκι του Άη Γιάννη Θεολόγου στη Μυχού, το επίνειο των χωριών του Ευεργέτουλα - το Ντίπι, το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στα Κεραμειά (με τις αλογοδρομίες του), ο Κουμαντάτης της Συκούντας και το Φιρμάνι της Ασυδοσίας (που έδωσε το αφορολόγητο στους κατοίκους της Αγιάσου) και ο υδροβιότοπος «Λάρσος-Ντίπι» (ένας από τους σημαντικότερους του νησιού, ενταγμένος στο δίκτυο Narura 2000) .

Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται το πώς προέκυψε η έκδοση αυτή «Στο Μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος στο σχολείο καταφεύγουμε συχνά-πυκνά σε παραδείγματα από την περιοχή μας προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν καλύτερα αυτά που διδάσκονται. Έτσι τα παιδιά έχουν ακούσει αρκετές φορές για το σπήλαιο της Μυχούς για τον υγροβιότοπο της Λάρσου, για το ρωμαϊκό υδραγωγείο στους Λάμπου Μύλους Έχοντας όλη αυτή την ενασχόληση προέκυψε σχεδόν αυτόματα το θέμα του ημερολογίου. Τι άλλο από το ποτάμι του Ευεργέτουλα, που αρδεύει τον κάμπο της περιοχής και αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη για την οικονομία της.

Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το Ημερολόγιο μπορούν να απευθύνονται στο Σχολείο τηλ. 2251093473  ή στο Σύλλογο Γονέων τηλ. 6933206982 (κα Κατακουζινού).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης